Opinia Timisoarei

Dupa 60 de ani, un parc din Timisoara se va schimba radical! A crescut peste o cazarma militara, candva printre cele mai mari din Europa

Foto: Banaterra.eu

TIMISOARA. A aparut in urma cu 60 de ani, in momentul in care Timisoara incepuse o alta etapa de dezvoltare, iar regimul comunist incepuse sa ridice cea mai inalta cladire din oras. Nu a fost modernizat niciodata, insa in urmatorul an va avea parte de modificari importante.

Este vorba despre Parcul Cetatii, sau Parcul Civic, asa cum il cunosc majoritatea timisorenilor. Consilierii locali au aprobat documentatia necesara pentru inceperea lucrarilor de refacere a acestui parc din centrul orasului. Costurile pentru modernizarea parcului de aproape un hectar se ridica la 1,8 milioane de euro.

In acest moment Parcul Civic are alei fie asfaltate, fie pavate cu dale din piatra, pe acestea fiind pozitionate banci si cosuri de gunoi din lemn. La intrarea in parc dinspre centrul Timisoarei se afla o pergola din lemn pe care au crescut trandafiri agatatori. Pe multe dintre alei, sunt zone in care asfaltul s-a tocat sau a disparut total, iar in cazul celor pietruite, unele sunt strambe, iar dalele ies in relief din cauza radacinilor copacilor din zona.

Parcul va arata diferit dupa modernizarea sa, care va dura cel putin o jumatate de an.  Vor aparea patru pergole, 82 stalpi de iluminat cu doua corpuri, 122 de banci, o fantana decorativa si doua rasteluri pentru biciclete.

In parc urmeaza sa fie pus gazon, dar si sa fie plantati 964 de arbusti si 3762 de butasi de trandafir, dar va fi pus si gard viu.

Pana sa se ajunga la faza de licitatie, mai trebuie insa obtinut si acordul de mediu pentru inceperea lucrarilor de modernizare. Din Parcul Civic face parte si Ceasul Floral, unul dintre simbolurile Timisoarei

Parc pe terenul unei foste cazarmi

Aproape intreaga suprafata a Parcului Civic a fost incinta uneia dintre cele mai mari cazarmi militare din Europa, situata in vecinatatea cetatii Timisoarei. Ea a dainuit ca atare pana dupa al doilea razboi mondial. Dezafectarea si daramarea cazarmii a inceput in urma cu exact 60 de ani, in 1956. In 1959 inca mai exista o parte din principala cladire a cazarmii, despre care se spune ca ar fi avut o lungime de 1,5 kilometri. Era bine ancorata in peisajul urban, pe locul actualului hotel Continental coborand mult spre muzeu.

Demolarea ei a durat cativa ani, intreaga suprafata fiind un camp de moloz. A mai ramas din cazarma cladirea actualei sali de gimnastica, amenajata pentru diverse spectacole. In jurul ei s-a plantat un sir de plopi piramidali, care sunt impresionanti in ziua de azi. In restul suprafetei au existat doar cateva exemplare izolate de arbori ce s-au mentinut.
Suprafata complet degajata a constituit subiectul unor dispute si framantari urbanistice in legatura cu destinul ei. A existat un proiect grandios, dublat de o expozitie, in care se concepuse aici realizarea unui centru civic modern, cu o imensa opera, cu cladiri administrative. Viziunea avantata depasea cu mult posibilitatile unei tari saracite de un razboi si de un regim politic ce experimenta intr-un anumit mod progresul.

Spre sfarsitul deceniului al VII-lea, proiectul a ramas doar un vis. Edili mai pragmatici s-au apucat de treaba. In intervalul 1968-1971 s-a construit hotelul Continental, cladirea cea mai inalta a Timisoarei. Cam tot in acel interval, cativa ani in urma, s-a construit si bulevardul care traverseaza parcul. Apoi, dupa 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind aceasta zona, s-a decis inverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent in pepiniere, in special arbori, fara gandire conturata, in stilul actiunilor pompieristice specifice acelor vremuri.

Vegetatia a crescut, selectia specifica masivelor forestiere a actionat, numeroase exemplare s-au uscat din cauza cuverturii subtiri de sol ce acopera molozurile, pe anumite portiuni s-a conturat o trama de alei de tranzit si in prezent exista un fond vegetal tanar, relativ variat, cu o valoare peisagistica modesta.

Exit mobile version