Opinia Timisoarei

Dupa 2 luni, se schimba, in sfarsit, Regulamentul de parcare in Timisoara. Abonamentul Timpark de Rezident devine mai… cuprinzator

TIMISOARA. Dupa ce a iscat o multime de controverse, pentru ca nu au fost prevazute tot felul de situatii, in special in ceea ce priveste abonamentul de Rezident pentru care oricum timisorenii platesc, dar nu au un loc rezervat, administratia Fritz a decis sa faca o prima modificare a Regulamentului de parcare in Timisoara. La 2 luni de cand noul Timpark a intrat in vigoare.

CITESTE SI: Avocatul Cristian Clipa ataca regulamentul de parcare din Timisoara: Incalca 10 legi. Voi depune plangere la CLT si cer suspendarea la Tribunalul Timis

Aceasta vizeaza largirea categoriei de persoane fizice care sa poata parca in zona in care au adresa de domiciliu/resedinta, chiar daca autoturismele nu le apartin, fiind vorba de masini de firma.

Intocmit inca de la inceputul lunii aprilie, un proiect de hotarare prin care sa fie schimbat regulamentul va fi supus abia acum aprobarii Consiliului Local Timisoara.

Avand in vedere faptul ca actuala regelementare nu este suficient de cuprinzatoare privitor la anumite situatii punctuale privind mai multe categorii de peroasne fizice cu domiciliul/resedinta in muncipiul Timisoara, ceea ce impiedica accesul acestora la obtinerea acestui tip de abonament DE TIP „REZIDENT”, se propune modificarea corespunzatoare a prevederilor art. 11, lit. f) din Regulamentul de functionare al sistemului de parcare a autovehiculelor in Municipiul Timisoara, asa cum a fost el aprobat prin HCLMT nr. 20/25.01.2022„, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de modificare a noului Regulament de parcare in Timisoara.

Este vorba de persoane fizice care au domiciliul sau resedinta in Timisoara, insa nu detin in proprietate autovehiculul pe care-l utilizeaza, respectiv masinile sunt inmatriculate pe firme.

Reprezentantii Primariei propun ca articolul 11 din Regulament sa fie modificat astfel:

Art.11. …..f) Abonament „REZIDENT”;
Se emite, cu valabilitate de la data eliberarii si pana la finele anului in care este eliberat, solicitantilor persoane fizice, pentru adresa de domiciliu din municipiul Timisoara, respectiv pentru adresa de reşedinta (fosta viza de flotant) inscrisa in actul de identitate de catre autoritatile competente. Eliberarea abonamentului se face pe baza de buletin (carte) de identitate, prin intermediul caruia se determina subzona de rezidenta careia i se aplica abonamentul, şi certificat de inmatriculare al autovehiculului avand inspectia tehnica periodica valabila.
In cazul autovehiculelor detinute in comun de catre soti, respectiv autovehiculelor detinute in familie, intre rude de gradul I, se va prezenta, suplimentar, si certificatul de casatorie, respectiv certificatul de nastere, in cazul in care solicitantul nu este inscris ca proprietar in certificatul de inmatriculare al autovehiculului. Abonamentul se inscriptioneaza cu numarul de inmatriculare al vehiculului si este netransmisibil. Acest tip de abonament poate fi eliberat si in cazul autovehiculelor inmatriculate pe persoane juridice, caz in care abonamentul se va elibera pentru subzona unde persoana fizica solicitanta are adresa de domiciliu/resedinta in actul de identitate, suplimentar urmand a se prezenta si o dovada din partea proprietarului din care sa rezulte dreptul persoanei fizice de a utiliza acel autovehicul. Acest tip de abonament se poate elibera pentru un singur autovehicul/persoana.
Abonamentul confera drept de stationare pe ambele categorii de locuri de parcare/stationare – asa cum sunt ele definite la art. 3 alin. 3, semnalizate corespunzator si cuprinse in subzona unde se regaseste adresa de domiciliu/resedinta a persoanei fizice solicitante, in intervalul orar 08,00 – 08,00, conform Anexei 5 (subzone tarifare), fara insa a asigura si rezervarea unui loc de parcare.”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de schimbare.

Noul Regulament de Parcare in Timisoara a intrat in vigoare la 1 aprilie cu o multime de probleme. Dincolo de o serie de situatii nereglementate, care ii pun in dificultate pe proprietarii de masini, care cauta inca raspunsuri, administratia Fritz s-a vazut nevoita sa amane aplicarea amenzilor pentru cei care nu si-au cumparat abonamente de rezident, intrucat nu a reusit sa le vanda in timp util, in ciuda cozilor uriase pe care cetatenii le-au facut la ghisee.

Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, a analizat Hotararea de Consiliu Local prin care a fost aprobat regulamentul de parcare si sustine ca aceasta incalca cel putin 10 legi, intre care cea privind transparenta decizionala, Codul Rutier, Codul Administrativ, cel Fiscal, al Muncii, Legea Finantelor Publice si chiar Constitutia Romaniei.

Cristian Clipa anunta pe pagina sa de Facebook  demersuri legale impotriva hotararii administratiei locale si cere si prefectului de Timis sa o atace in Contencios Administrativ.

 

Exit mobile version