Opinia Timisoarei

Drumul Boilor, inca in aer, cu lucrarea blocata si cozi infernale intre Timisoara si Mosnita. Viceprimarul Ruben Latcau: Centura si terenul sunt doar varful aisbergului. Video

TIMISOARA. Dupa anuntul facut in februarie de Dominic Fritz cum ca s-a deblocat situatia pe Drumul Boilor dupa ce a primit asigurari de la ministrul Transporturilor Catalin Drula ca se va amenaja intersectia intre Centura de Sud si Drumul Boilor pe banii CNAIR, fara insa sa se si intample ceva concret, santierul e in continuare in aer.

CITESTE SIE acuzat de pornografie infantila. Executor judecatoresc din Timisoara, ridicat de politisti si procurorii DIICOT

In timp ce pe Drumul Boilor s-au oprit demult lucrarile, traficul e un cosmar intre Timisoara si Mosnita, in conditiile in care se munceste la largirea soselei judetene, iar in sectorul de Timisoara se formeaza un adevarat dop de circulatie.

Viceprimarul Ruben Latcau vine cu un anunt pe pagina sa de Facebook legat de situatia lucrarii de infrastructura pe care timisorenii o asteapta.

Problemele sunt foarte multe, iar cea mai gravă e că, în contractul care este sistat în prezent, au rămas cam 40 de zile de execuție.
Lucrarea a început fără să fie clarificat regimul juridic al terenurilor și primul blocaj major a fost intersecția cu centura pentru care așteptăm o Hotărâre de Guvern.

Înțeleg că la Moșnița este o coadă infernală și vom rezolva anul acesta proiectul, dar respectând la virgulă legea, nu ca până acum când Primăria angaja lucrări pe terenuri sau imobile ce nici măcar nu-i aparțineau, din punct de vedere juridic.

În al doilea rând, faptul că se trece prin amplasamentul centurii ca prin brânză e mai degrabă un exemplu de cât de prost sunt întreținute șantierele, decât unul de deschidere față de navetiști. Eu unul îmi asum să provoc anumite supărări și nu voi da drumul la șantier până nu avem tot terenul necesar, proces care e acum pe ultima sută de metri. Dar centura și terenul sunt doar vârful aisbergului, mai sunt de rezolvat cu linia de înaltă tensiune și rețeaua națională TransGaz, în detaliile astea nici nu mai intru„, a transmis Ruben Latcau pe Facebook.

In acest context, legat de nemultumirea locuitorilor din Mosnita care sunt furiosi ca se taraganeaza situatia la Drumul Boilor, in vreme ce traficul catre si dinspre Timisoara e infernal, edilul lanseaza un atac la Primaria Mosnita.

Și îmi pare rău că trebuie să zic și asta, dar dacă facem la Moșnița mii de PUZ-uri pe o suprafață similară cu suprafața construită a Timișoarei, fără drumuri, fără bulevarde, fără școli, fără servicii medicale, fără nicio infrastructură, nu o să ne mai rezolve nimeni, în veci, problemele.
Trebuie să avem așteptări mai mari în locul în care ne plătim taxele și impozitele. E puțin nedrept să plătim taxe și impozite la Moșnița, fără nicio pretenție de un minim confort și să cerem ca Timișoara să ne rezolve toate problemele„, a completat viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau.

In februarie cand anunta deblocarea situatiei, primarul Timisoarei nu a oferit si un orizont de timp pana la care se va putea trage o concluzie din analiza specialistilor de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care ar trebui sa refaca parte din proiect, iar aceasta nu va fi simplu de realizat in conditiile in care Centura Sud, cu care se intersecteaza Drumul Boilor, se construieste pe bani europeni, iar modificarile presupun o serie intreaga de demersuri, dincolo de alocarea de fonduri suplimentare.

Solutia pentru sens giratoriu a fost aprobata in Comisia Tehnico Economica a CNAIR si se discuta partea de finantare a investitiei„, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii CNAIR.

Va reamintim, situatia este una complicata intrucat proiectul de amenajare pe Drumul Boilor e in linie dreapta, chiar s-a turnat asfalt in zona in care ‘taie’ traseul viitoarei sosele de Centura Sud, iar nicaieri nu a fost prevazuta realizarea unui sens giratoriu acolo unde se intalnesc cele doua drumuri.

***

Va reamintim situatia de ‘noaptea mintii’ de pe traseul de infrastructura foarte asteptat la Timisoara – Drumul Boilor, un drum de nici 2 km ce ar usura viata soferilor care circula intre Timisoara si Mosnita, si nu numai.

Amenajarea soselei, inceputa in iulie 2019 si intarziata de tot felul de neajunsuri cauzate de mutarea unor stalpi de curent ai ENEl, s-a blocat intr-o problema cu adevarat spinoasa. Daca nu va fi rezolvata, drumul, pe care s-au executat deja o multime de lucrari, ar putea ramane inchis circulatiei pentru multa vreme ori chiar pentru totdeauna.

Pe scurt, traseul Centurii Sud este taiat de aceasta sosea, Drumul Comunal 149, mai cunoscut drept Drumul Boilor, ce asigura legatura intre Timisoara si Mosnita Noua, venind din cartierul Plopi.

Cand vor fi gata cele doua sosele, Centura si Drumul Boilor, pentru a putea fi folosite deopotriva, e nevoie de amenajarea unei intersectii, a unor bretele ori a unui sens giratoriu, care sa le lege. Nicio solutie nu a fost cuprinsa in proiectul tehnic pentru Varianta de Ocolire Sud Timisoara, care insa are un traseu stabilit inca din anul 2011.

Pe de alta parte, dupa ani de tergiversari, reprezentantii Primariei Timisoara au emis in vara lui 2019 Autorizatia de Constructie si au incredintat lucrarea de amenajare pe Drumul Boilor, unde se lucreaza deja de luni de zile. Ba mai mult, s-a si turnat asfalt chiar in zona unde intalneste viitoarea sosea de Centura Sud, al carei santier s-a deschis in primavara lui 2020, cand s-a emis si Autorizatia de Constructie pentru ea.

S-a ajuns insa in situatia in care, pe o portiune, Primaria Timisoara a lucrat chiar pe terenul… altcuiva, dat fiind faptul ca atata vreme cat e in executie, terenul de sub centura e in responsabilitatea antreprenorului care o construieste.

Asta vara, la discutiile legate de cum vor putea fi conexate cele doua drumuri, edilul de atunci Nicolae Robu s-a angajat, in plan declarativ, in fata celor de la CNAIR si a ministrului Transporturilor, ca Primaria Timisoara isi va asuma costurile generate de amenajarea unui sens giratoriu. Zis, dar nefacut. De la acele discutii si pana recent, Primaria nu trimisese nicio cerere catre CNAIR pentru a se putea incheia un protocol, pentru a se proceda la realizarea unui proiect, respectiv la o estimare de costuri.

Primarul de acum, Dominic Fritz, a anuntat in mai multe randuri ca municipalitatea nu are bani pentru aceasta lucrare si nicio solutie.

Constructorul de pe Drumul Boilor, intr-o situatie fara precedent

La solicitarea opiniatimisoarei.ro, despre lucrarile de pe Drumul Boilor a vorbit la inceputul anului si administratorul firmei Super Construct, care a castigat licitatia si se ocupa de proiect, iar acesta e in stare avansata, dar oprit.

VIDEO: Levente Lucaci

Ce s-a putut face efectiv am facut, pe partea de canalizare, pe electric, pe partea de carosabil… Si acolo, pana la punctul la care s-a putut face. Avem asa o situatie: intr-o parte centura, intr-o parte exproprieri la intersectia cu str Albastrelelor…

Acolo, exact pe sectorul acela (unde se intretaie cu traseul Centurii, n.r.) s-a turnat asfaltul. Imediat dupa, au intervenit problemele si au spus ca pe partea de Centura nu exista o legatura a centurii cu acest drum. Drumul Boilor a primit Autorizatie de Constructie inainte de a primi Centura. Nu este rezolvata problema. In ceea ce ne priveste, se lucreaza pe partea de cabluri, pe zona de electric, iluminat, cu toate ca si acolo mai sunt chestiuni de pus la punct„, declara la inceputul anului pentru opiniatimisoarei.ro Narcis Filip, administrator Super Construct.

Cei de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun ca inca se discuta posibilitatea finantarii sensului giratoriu.

Va reamintim, amenajarea de la Drumul Boilor a demarat in iulie 2019 si costa aproape 13,8 milioane de lei, la care se adauga TVA. Lucrarea este executata de o asociere de firme, avand-o ca lider pe Super Construct SRL, castigatoarea licitatiei. Proiectul cuprinde amenajarea carosabilului cu 2 benzi, a trotuarelor, amenajarea pistelor de biciclete, zone verzi, construirea de podete peste canalele de desecarea/irigatie, realizarea de lucrari pentru siguranta circulatiei (marcaje si indicatoare rutiere), canalizare pluviala si menajera, reteaua de alimentare cu apa, iluminat public, reglementarea retelelor electrice, realizarea canalului tehnic pentru cabluri.

 

Exit mobile version