Opinia Timisoarei

Dreptate solomoniana la Judecatoria Timisoara! Doar 4,01% dintre sentinte au fost desfiintate in caile de atac, in 2013

Prezent la sedinta de bilant a Judecatoriei Timisoara, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, nu a scapat prilejul de a acuza faptul ca, in 2013, actul de justitie a avut mult de suferit de pe urma imixtiunilor masive ale politicului.

“Ingerintele politicului in actul de justitie au fost mentionate si in raportul MCV pe Justitie, prezentat astazi la Bruxelles. Romania primeste, din nou, o nota proasta la acest capitol, iar acest lucru va duce la continuarea monitorizarii Justitiei romanesti de catre institutiile europene. Comisia Europeana spune clar si raspicat ca trebuie sa inceteze implicarea politicului in Justitie! Nu mai dorim ca actul de justitie sa fie atacat prin declaratii politice, care, pana la urma, pot avea ca efect subminarea independentei Justitiei!”, a declarat Horatius Dumbrava, cu precizarea ca “trebuie sa gasim o forma de sanctionare a politicienilor care ataca justitia!”.

De cealalta parte, presedintele Judecatoriei Timisoara, magistratul Andrei Mihai Balan, a facut o scurta trecere in revista a indicatorilor de performanta a primei instante locale, totodata exprimandu-si speranta ca intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, de la 1 februarie 2014, nu va duce la bulversarea actului de Justitie. “Suntem pregatiti pentru implementarea noii legislatii penale, judecatorii de pe Penal au participat la numeroase seminarii de prezentare a noilor modificari, a existat si studiu individual, astfel ca speram ca tranzitia de la vechiul Cod Penal la Noul Cod Penal sa fie cat mai lina”, a declarat Andrei Mihai Balan.

De altfel, dupa cum a mai mentionat magistratul, pentru a “intampina” cum se cuvinte noua legislatie penala, numarul de judecatori din Penal la Judecatoria Timisoara a crescut de la 7 la 9. Datele de bilant ale primei instante timisorene contureaza faptul ca 2013 a fost un an cu reale performante profesionale, cea mai importanta fiind legata de procentul scazut de hotarari desfiintate in caile de atac, respectiv 4,01% din totalul sentintelor pronuntate de cei 53 de judecatori, ceea ce inseamna ca, la Judecatoria Timisoara, cei ce impart dreptatea nu tin cont de presiunile inerente aplicarii actului de justitie. Mai exact, din totalul de 37.142 de hotarari, au fost desfiintate in apel sau recurs doar 1.488, ramanand definitve, fara a fi modificate, 31.452 de sentinte. Sa mai spunem ca, anul trecut, la Judecatoria Timisoara au fost rulate 46.256 de dosare, dintre care 5.023 cauze penale, iar incarcatura medie pe judecator a fost de 964 de dosare, cu aproape 200 de dosare mai putin decat in 2012.

Aceasta optimizare a activitatii judecatorilor este pusa pe seama implementarii programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante, stabilit de grupul de lucru al CSM. Indicele de operativitate a fost de 84,66%, cu un varf de “forma” in materia cererilor de acordare a personalitatii juridice, care a fost de 98,28%, si a azilului, care a fost de 96,12%.

Exit mobile version