Opinia Timisoarei

Drama navetistilor dintr-un oras din Timis: oamenii si-ar putea pierde locurile de munca

TIMISOARA. Situatie incredibila intr-un oras din judetul Timis! Peste 200 de oameni nu pot ajunge la munca, scoala sau facultate, din cauza operatorilor de transport, care au decis sa renunte la trenurile cu care faceau jimbolienii naveta.

Primarul din Jimbolia, Darius Postelnicu, sustine ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a ii ajuta pe navetisti, insa nu are suficiente fonduri sa le puna la dispozitie autobuze.

Va reamintim ca de la jumatatea lunii aprilie niciun tren cu plecare din Timisoara Nord nu mai ajunge la Jimbolia, dupa ce contractul de acces pe infrastructura feroviara incheiat intre CFR Calatori si RCCF Trans SRL, pentru sectia Timisoara Nord – Jimbolia. 4 perechi de trenuri circulau pe acea ruta.

Potrivit primarului Darius Postelnicu, cei de la Regio Trans, care operau pe traseu, renunta de tot la contract.

„In 19 aprilie am aflat cu stupoare ca nu vor mai functiona si nu vor mai circula trenuri pe relatia Jimbolia – Timisoara si retur. Am incercat sa contactam regionala CFR, Consiliul Judetean si Prefectura Timis. Am fost rugati de catre Regionala CFR sa sunam la Regio Trans, am sunat, ne-au solicitat si ne-au rugat sa nu ii mai deranjam, deoarece au solicitat rezilierea contractului intre CFR si Regio Trans, sa ne adresam ministerului. Aceleasi indrumari le-am primit si de la Prefectura si de la CJ, am trimis adrese si la Ministerul Transporturilor. Nici pana la aceasta data nu am primit un raspuns in scris si nu stim nicio situatie”, a explicat primarul Jimboliei.

Mai mult decat atat, navetistii nu pot circula nici macar cu autobuze. Potrivit edilului-sef, Consiliul Judetean Timis are contract cu o firma de transport, insa aceasta nu-si trimite soferii pana la Jimbolia. Motivul? Nu e rentabil, sustine primarul.

„Ruta rutiera Timisoara – Jimbolia a fost concesionata de catre Consiliul Judetean catre Autotim, care nu-si onoreaza acest contract, pe motive financiare. Am rugat CJT sa ia masuri. Nu avem niciun raspuns, autobuzele se opresc undeva la Carpinis, daca nu ma insel. Ei spuneau ca nu le renteaza sa ajunga pana la Jimbolia, nu stiu exact care sunt datele contractuale”, a completat edilul.

Potrivit reprezentantilor Primariei Jimbolia, 230 de calatori fac naveta, zilnic, pe traseul Jimbolia – Timisoara. Municipalitatea a incercat sa rezolve cat de cat problema si a pus la dispozitia acestora un autobuz, dupa ce a facut apel la firmele din oras. Are doar 60 de locuri insa… Intre timp s-au terminat si banii adunati din sponsorizari, asa ca Primaria Jimbolia transporta cativa navetisti cu un microbuz de 19 locuri.

„Nu am avut prevazuti bani pentru aceasta achizitie si a trebuit sa apelam la societatile comerciale din Jimbolia, am facut asta din sponsorizari. Nu ne putem permite in continuare o astfel de cheltuiala, mai cu seama ca bugetul nostru a fost vitregit anul acesta. Am vrut sa trimitem si o scrisoare deschisa catre premierul Romaniei, sa aflam daca poate sa ne spuna dumnealui mai multe. Nici de la Prefectura si nici de la CJ nu am aflat nimic, ne-au indrumat sa sunam la minister. Vorbim despre dascali, despre copiii, studenti, navetisti”, a mai spus Darius Postelnicu.

Potrivit primarului Jimboliei, ar fi nevoie de 4.000 de lei pe saptamana pentru punerea in circulatie a unui singur autobuz. Care nu ar ajunge, evident.

„Autobuzul l-am eliminat, am intervenit cu microbuz de persoane de 19 locuri, cat ne permitem. Solicitarile ar fi foarte mari, trenurile erau mai multe. Daca luam alta firma si incheiem contract, s-ar putea sa fim amendati de Consiliul Judetean Timis. In 21 aprilie am depus ultima adresa la Consiliul Judetean Timis, pe noi ne intereseaza rezolvarea problemei, sa circule trenurile, dar nu am primit niciun raspuns…”, a conchis Postelnicu.

Exit mobile version