Opinia Timisoarei

Dominic Fritz se leapada de Colterm. E deranjat ca imaginea ii este asociata cu dezastrul de la compania aflata la un pas de faliment: Nu sunt purtatorul lor de cuvant, nu e treaba Primariei Timisoara sa plateasca certificatele de poluare

TIMISOARA. Cu doar o luna si jumatate inainte de termenul la care ar trebui cumparate certificatele de poluare aferente anului 2021, Dominic Fritz, cel care inainte de a fi primar promitea salvarea Colterm, nu mai vrea ca imaginea primariei sa fie legata de compania de termoficare, dupa ce a esuat in ‘planul’ sau.

Edilul subliniaza ca primaria nu are de platit nicio amenda in numele Colterm, la fel cum nici nu trebuie sa aloce fonduri pentru cumpararea certificatelor CO2.

Cu alte cuvinte, desi isi asuma schimbari de directori, mai mult sau mai putin penali, administrator special de la USR,  isi punea pile in consiliul de administratie si promitea strategii, acum Dominic Fritz nu-si mai asuma nimic. Evident nici cel mai negru scenariu, acela in care Colterm intra in faliment, iar orasul ar putea ramane iarna viitoare fara caldura si apa calda.

CITESTE SI: Peste 50 de milioane de euro ar trebui sa plateasca Administratia Fritz ca sa ajunga la zi cu certificatele de poluare Colterm. Altfel, Timisoara mai incaseaza o amenda 

Noi, ca oras, nu suntem pasibili de nicio amenda. Este societatea Colterm unde da, orasul este actionarul. Este in instolventa acum si tocmai trebuie sa terminam cu aceasta dependenta directa, sa fie Colterm o piatra legata de gatul bugetului orasului. Obligatiile sunt ale Colterm. Este treaba Coltermului sa si indeplineasca treaba. Noi, ca oras, am dat peste limita legala, ca sa mentinem caldura. Noi nu putem din bugetul local sa fim responsabili pentru obligatiile acestei societati comerciale„, a spus primarul Dominic Fritz.

Reprezentantii Colterm spuneau, in urma cu doar cateva zile, pentru opiniatimisoarei.ro ca urmeaza sa aiba discutii cu reprezentantii Primariei, pentru a stabili cum sa gestioneze situatia certificatelor de poluare. Cu toate acestea, Dominic Fritz a refuzat chiar si doar sa spuna care este pretul unui astfel de certificat si a insistat, in continuare, ca toate problemele financiare sunt exclusiv ale Colterm.

Nu doar o singura discutie am avut cu cei de la Colterm. Intrebarile de cifre trebuie sa le puneti la Colterm, eu nu sunt purtatorul lor de cuvant.

Exista multa dezinformare in spatiul public despre acest subiect. Nu exista o obligatie a Primariei Timisoara de a achizitiona aceste certificate. Este obligatia Colterm, nu a primariei. Noi toti trebuie sa intelegem ca trebuie sa protejam orasul de problemele financiare pe care le are Colterm, tocmai asta este motivul de ce societatea Colterm este in insolventa acum„, a adaugat edilul.

Pe de alta parte, primarul Dominic Fritz nu isi asuma nicio consecinta. Iar asta chiar daca societatea Colterm ar primi inca o amenda, ceea ce ar insemna practic falimentul companiei, respectiv lasarea orasului fara apa calda si caldura.

Mi-am asumat sa dublez pretul gigacaloriei, sa dau mai multi bani decat momentan permite Uniunea Europeana ca sa mentinem productia de caldura in oras. Cu siguranta problemele Colterm nu pot fi rezolvate din bugetul local. Vorbesc de banii dumneavoastra. Deja am dublat suma data din bugetul local pentru Colterm, am dublat gigacaloria. De ce este Colterm in aceasta situatie? Pentru ca s-a tinut artificial jos acest pret si n-au mai putut sa-si plateasca datoriile. Acum, pretul certificatelor este inclus in pretul dublat (gicagalorie – n.r.), dat si propus de Colterm, si eu am asteptarea ca compania sa gaseasca solutii. Vom vedea daca la nivelul Uniunii Europene aceste certificate, care este profund viciat pentru ca nicio companie nu poate in 2-3 ani sa creasca in profit incat sa acopere costurile certificatelor, care cresc de 10 ori, si vom vedea daca UE isi asuma ea continuarea acestei scheme, in contextul crizei energetice si a razboiului din Ucraina. Cu siguranta Primaria Timisoara nu poate sa rezolve acesta dilema„, mai spune Fritz.

Mai mult, primarul anunta ca problemele Colterm ar putea aparea chiar din urmatoarele saptamani, si cere din nou sa gaseasca altii solutii.

Municipalitatea poate sa faca doar ce este legal. Noi am platit absolut tot ce putem plati legal la Colterm. Vom avea, in urmatoarele saptamani, probleme, ca nu vom avea pe ce baza legala sa dam bani la Colterm sa si mentina operationalitatea. Daca imi dati o baza legala si eventual o sursa de buget, sunt deschis pentru propuneri„, a spus Fritz.

Va reamintim, data de 30 aprilie este termenul limita pana la care documentele trebuie achizitionate. Reprezentantii Colterm spuneau, in urma cu cateva zile, ca pretul certificatelor CO2 a ajuns, anul acesta, si la peste 95 de euro per bucata, insa intre timp a mai scazut.

Pentru anul 2021, Colterm trebuie sa cumpere peste 188.600 de certificate de emisii CO2, care in acest moment ajung la aproximativ 18 milioane de euro. Daca acestea nu vor fi achizitionate pana la sfarsitul lunii aprilie, este posibil ca si anul acesta Timisoara sa primeasca o amenda pentru neconformitate. Iar asta dupa ce, anul trecut, a mai incasat o amenda de 21 de milioane de euro. In plus, dincolo de amenda, Colterm trebuie sa cumpere si restul de certificate aferente anului 2020, ramase neachizitionate, care costa alte 11,2 milioane de euro.

***
Conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate verzi, aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii, si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Conform Uniunii Europene, prin aceasta masura, volumul emisiilor trebuie sa scada treptat. O reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in UE cu cel putin 40% pana in 2030 (fata de nivelurile din 1990) reprezinta unul dintre obiectivele aprobate de Consiliul European ca parte a cadrului de politici privind clima si energia.

Exit mobile version