Opinia Timisoarei

Dominic Fritz in campanie electorala vs Dominic Fritz primar. Inainte, impozitele erau marite din incompetenta si disperare, acum e pentru binele timisorenilor

TIMISOARA. Administratia Fritz vrea sa majoreze impozitele in 2022 pentru timisoreni. Potrivit proiectului, vom scoate mai multi bani din buzunare pentru locuinte, insa cea mai mare crestere este prevazuta pentru persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica folosite pentru activitati economice, si care vor plati un impozit de 3 ori mai mare.
Pentru ceilalti timisoreni, pentru case si apartamente in care locuiesc, se va aplica o cota de 0,10% asupra valorii impozabile anul viitor.

CITESTE SI: Administratia Fritz vrea sa creasca impozitele si taxele de anul viitor la Timisoara. Cat de mult se majoreaza darile timisorenilor in 2022

Primarul Dominic Fritz sustine ca impozitele si taxele trebuie marite, intrucat, spune el, „daca vrem servicii de calitate in Timisoara, trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri‘.

Trebuie sa constatam ca un oras ca Timisoara se dezvolta foarte repede, asteptarile oamenilor se dezvolta, asteptarile fata de calitatea serviciilor publice, transportul in comun, curatenie si asa mai departe. Preturile de energie, de gaz de care depinde si Primaria Timisoara au crescut foarte mult, asa ca ne-am decis pentru cladirile rezidentiale si persoanele fizice sa ne adaptam la nivelul oraselor precum Cluj, Bucuresti, Brasov, dar sa ramanem sub pragul oraselor precum Iasi, Constanta sau Oradea. Deci suntem cu 0,02 la suta si suntem acum la acelasi nivel ca si Bucuresti, Cluj, Brasov, dar suntem inca sub nivelul celorlalti… Cred ca, daca vrem servicii de calitate in Timisoara, trebuie sa ne asiguram ca avem si venituri. In acelasi timp, trebuie sa taiem din cheltuieli de functionare, acolo unde este o risipa de bani„, a declarat Dominic Fritz, marti.

Primarul si USR PLUS aveau insa o cu totul alta abordare legata de cresterea de impozite in vremea cand se aflau in campanie electorala, iar vechea administratie anuntase ca le va mari in 2019, dupa multi ani in care ramasesera neschimbate. Sustineau pe atunci ca la mijloc e vorba de ‘disperare si incompetenta in eficientizarea cheltuielilor‘.

Primul comentariu, pe atunci, apartinea insusi primarului de astazi Dominic Fritz care a sustinut ca „marirea taxelor s-a nascut din disperare, nu cumva dintr-o razgandire strategica a prioritatilor administratiei. Din pacate, disperarea rareori naste solutii sustenabile sau coerente„.

Acum, ajuns in fruntea aceleiasi primarii, lucrurile se vad altfel pentru Dominic Fritz, care vrea sa… majoreze impozitele, spune el, ca sa… imbunatateasca nivelul serviciilor pentru timisoreni. Conform calculelor facute de administratia Fritz, din cresterea de taxe si impozite preconizata, in 2022, la bugetul local se vor aduna in plus 18 milioane de lei.

Deocamdata, proiectul se afla in dezbatere publica, iar apoi va intra in dezbaterea Consiliului Local. Alesii PSD au anuntat deja ca vor vota impotriva cresterii de taxe si impozite planuita de administratia Fritz.

Proiectul poate fi consultat AICI.

CITESTE SI: Administratia Fritz anunta ca vrea sa faca un imprumut de 20 de milioane de euro de la BERD sa acopere cofinantari la proiecte europene deja in lucru. Primaria Timisoara trebuie sa dea banii inapoi in 15 ani

Exit mobile version