Opinia Timisoarei

Dominic Fritz despre trotuarele ramase neterminate in jurul Catedralei din Timisoara de 10 luni: Si pe mine ma enerveaza. Sorin Predescu, Directia de Cultura Timis: Stiu ca s-au eliminat elementele folclorice

TIMISOARA. Trotuarele facute in forta in zona centrala a Timisoarei inca de anul trecut au ramas in aer in zona Catedralei Mitropolitane.

CITESTE SI: Ce se intampla daca nu vin banii prin PNRR pentru marile lucrari de infrastructura din Timisoara? Dominic Fritz: La Solventul ne gandim la un credit de la Banca Europeana de Investitii 

Planul vechii administratii era acela de a monta piatra naturala pe platoul din fata lacasului de cult pe care sa transpuna motive traditionale romanesti, asa cum se regasesc ele pe mozaicul de pe podeaua din interiorul catedralei.

Lucrarile s-au oprit inca din toamna trecuta, dupa ce reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Timis au transmis un avertisment ca nu a fost obtinut un aviz de la aceasta institutie pentru inlocuirea pavajului. De atunci, de aproape 10 luni, platoul din fata bisericii si trotuarele laterale au ramas nefacute.

Dominic Fritz spune s-ar fi gasit o solutie pentru finalizarea trotuarelor din zona, pe care el insusi trece zilnic, in drum spre primarie.

Si pe mine ma enerveaza, eu vin pe bicicleta, pe pista de pe podul dinspre Maria, si ma enerveaza pe mine la fel de mult. Se rezolva si sper sa se rezolve si cat de curand posibil. Dar trebuie sa ne asumam ca, daca facem lucrurile legal, si cam toate trotuarele din centru nu s-au pus legal si a fost data in judecata primaria pentru asta, atunci trebuie sa ne obisnuim cu anumite noi proceduri care acum poate si dureaza mai mult atunci cand legalitatea o sa devina rutina„, a spus primarul Timisoarei in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Edilul sef spune ca a ajuns la o intelegere cu reprezentantii Mitropoliei Banatului, intrucat terenul din zona le apartine, si ca se mai asteapta doar un aviz de la Directia Judeteana pentru Cultura.

A fost inceput un proiect care, de fapt, este ilegal. O buna parte de acolo nici nu este proprietatea primariei si nici nu poate sa investeasca pe acest teren, pentru ca este terenul Mitropoliei. Am purtat discutii cu Mitropolia si am gasit o solutie sa finalizam aceste lucrari si legal, si comun, si cu o solutie care este agreata si de Directia de Cultura, care trebuie sa dea avizul, pentru ca este in zona de monumente. In urmatoarele luni trebuie sa finalizam”, a mai declarat Dominic Fritz in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Pe de alta parte, directorul Directiei pentru Cultura Timis, Sorin Predescu, spune ca avizul pentru solutie trebuie sa vina de la Bucuresti, dat fiind faptul ca este vorba de pavaje in zona unui monument de clasa A.

Din cate stiu eu nu s-au depus inca o solutie de avizare. Noi am avut discutii cu Mitropolia, Primaria a avut discutii cu Mitropolia, noi am avut discutii cu primaria. Este vorba, de fapt, de zona din jurul catredralei. Avizarea va fi facuta la Bucuresti, pentru ca acel teren, impreuna cu catedrala fac parte din monument de clasa A, deci trebuie de la Ministerul Culturii si de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Probabil va fi depus un proiect si la noi, pentru un punct de vedere, dar avizul se da de la Bucuresti„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, directorul Directiei pentru Cultura Timis.

Cat priveste felul in care proiectul initial pentru pavaj va fi schimbat, Sorin Predescu spune ca ar fi fost eliminate motivele populare prevazute pentru platoul din fata Catedralei Mitropolitane.

Am discutat principiile solutiei, pana nu vad proiectul nu pot sa spun care e solutia. Nu am vazut solutia proiectata, dar este o solutie civilizata, din cate stiu eu s-au eliminat elementele folclorice care erau prevazute acolo, si probabil va fi o solutie neutra care sa puna in evidenta monumentul„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, directorul Directiei pentru Cultura Timis.

Cat priveste celelalte trotuare, cele de tip sotron, care au fost instalate in 2020 in tot centrul Timisoarei, acestea nu sunt vazute cu ochi buni de catre noul arhitect sef al orasului, Gabriel Almajan. In prima sa aparitie publica de la castigarea concursului pentru functie a afirmat ca „trotuarele creeaza un deranj optic major” si a precizat ca atunci cand vor fi bani ele ar putea fi inlocuite.

CITESTE SI: Momentul in care va scoate trotuarele sotron puse de Robu in Timisoara. Noului arhitect sef al orasului nu-i plac: Creeaza un deranj optic major 

Exit mobile version