Opinia Timisoarei

Dominic Fritz despre scandalul de la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, unde evaluatorii au castigat proiecte de zeci de mii de euro jurizate de amici si colaboratori: Nu am motive sa am dubii

TIMISOARA. Dupa dezvaluirea facuta de presa care arata cum mai multi evaluatori ai Centrului de Proiecte al Primariei Timisoara au castigat finantari din bani publici, dupa jurizari facute de colegi din alte comisii, Dominic Fritz sustine ca nu are motive sa se indoiasca de corectitudinea procesului.

Conform infotimisoara.ro, evaluatorii ‘independenti’ din cadrul Centrului de Proiecte au si-au dat bani pentru propriile asociatii printr-o schema simpla. Cei mai multi dintre evaluatorii angajati de Primaria Timisoara se cunosc intre ei si colaboreaza in zona culturala locala, astfel ca proiectul unui evaluator a fost aprobat de alta comisie, din care fac parte apropiatii sai.

De exemplu, Ovidiu Andriș, pus de administrația Fritz manager interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, în timp ce el este evaluator în altă comisie. Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, este evaluator într-o comisie, dar are trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii. La fel, Tudorița Șoldănescu, evaluator într-o comisie și cu proiect aprobat în altă comisie. Sau Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociația Pelicula Culturală, proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, evaluator în alta„, arata infotimisoara.ro.

Intrebat daca i se pare macar moral, daca nu ilegal modul in care si-au impartit banii cei de la Centrul de Proiecte, primarul Dominic Fritz nu a oferit un raspuns, marginindu-se sa afirme ca sistemul ar putea fi imbunatatit.

E pentru noi foarte important sa avem un sistem de finantari nerambursabile care se orienteaza la bunele practici care exista. Noi am preluat intr-o mare masura sistemul de la AFCN. E foarte important, Centrul de Proiecte a iesit cu o descriere a acestui proces si e important sa intelegem ca aceste comisii si evaluatori sunt secrete, oamenii care evalueaza nu stiu cine sunt evaluatori pe alte sectiuni.

Noi trebuie sa decidem daca vrem ca cei care sunt implicati in cultura in Timisoara sa fie implicati si in procesele de jurizare sau daca vrem sa evitam orice fel de suspiciune si sa ne bazam doar pe evaluatori din afara orasului. Eu cred ca merita sa facem o analiza a sistemului de finantare nerambursabila. Eu nu am un motiv sa am dubii aici. Este un sistem care poate fi imbunatatit,eu ma bucur ca exista o dezbatere despre felul in care finantam cultura, o sa organizez chiar si eu o dezbatere. Cred ca trebuie sa avem grija sa nu excludem din start tocmai acei oameni din oras care sunt implicati in cultura.

Nu am un motiv sa am dubii in privinta acestui proces de finantare„, a declarat Dominic Fritz.

Intrebat din nou daca socoteste corect ca oameni care fac parte din Centrul de Proiecte, care sunt asociati sau prieteni si parteneri sub diverse forme, sa primeasca finantari prin acest centru, primarul Dominic Fritz a spus „nu pot sa raspund la intrebari ipotetice. Mi se pare normal sa incercam sa implicam oamenii de cultura din oras si sa transparentizam acest proces. Daca as vrea sa fie ceva, cumva, unde nimeni nu stie cum unul sau altul au ajuns la o finantare, nu ne-am stradui sa facem totul public. Este un sistem care nu s-a mai facut pana acum, s-au dat finantari in spatele usilor inchise, nimeni nu a stiut pe baza a ce, pur si simplu a fost din pixul primarului sau viceprimarului sau pe baza unor decizii politice sa facem finantari.”, a sustinut Dominic Fritz.

 

Exit mobile version