Opinia Timisoarei

Dominic Fritz despre Pasajul Solventul: Deocamdata nu sunt bani, am sperante ca vom putea obtine o buna parte prin Programul de Redresare si Rezilienta

TIMISOARA. La finele lunii septembrie 2020 se semna contractul pentru realizarea Pasajului Solventul, iar constructorul avea la dispozitie doua luni pentru actualizarea proiectului tehnic. Acesta nu este gata nici la aproape 5 luni de la acel moment, iar primarul Dominic Fritz spune ca a acordat firmei o prelungire a termenului din cauza pandemiei.

CITESTE SI: Dominic Fritz, explicatii despre cum a ‘deblocat’ Drumul Boilor, la Timisoara: CNAIR sa proiecteze si sa construiasca sensul giratoriu de la intersectia cu Centura Sud 

Asteptam Proiectul Tehnic care trebuie intocmit, am dat o prelungire din cauza pandemiei. Deocamdata, nu sunt bani pentru acest proiect, dar am sperante mari ca vom putea sa obtinem o buna parte din Programul National de Redresare si Rezilienta„, a declarat primarul Dominic Fritz in privinta stadiului in care se afla unul dintre cele mai asteptate proiecte de infrastructura ale Timisoarei.

Valoarea contractului este de 96.717.589 lei, iar pasajul va fi realizat de o asociere de firme avand ca lider compania italiana Spic Internazionale, alaturi de POD-Proiect si Sylc Con Trans, impreuna cu 7 subcontractori.

Pentru cele 28 de milioane de euro, cu tot cu TVA, Dominic Fritz isi pune nadejdea in alti bani decat cei din Bugetul Local.

Am discutat cu mai multi ministri despre finantare pentru proiectele noastre mari. Avem cateva proiecte mari in Timisoara care, de fapt, nu au o finantare asigurata. Vorbim aici si de santierul de pe Prezan, unde valoarea e de peste 40 de milioane lei, unde santierul este inceput, si unde e foarte greu sa asiguram din bugetul local. La fel in Lipovei, unde finantarea nu este asigurata. Exista un pericol ca noi sa pornim foarte multe santiere fara sa avem bani sa le finalizam. La fel se intampla si la Solventul. Acum se lucreaza la Proiectul Tehnic si sper sa putem incepe santierul anul acesta. Am discutat pentru un mix de finantare pentru aceste proiecte mari care sunt gata sa fie implementate. Si cei din Bucuresti sunt interesati sa aiba cateva proiecte care sa absoarba fonduri imediat. Sunt optimist ca vom putea obtine finantare, ori din bugetul national, prin Ministerul Dezvoltarii, ori prin fonduri europene sau Programul National de Rezilienta. Cand Bugetul National se va vota in Parlament, vom avea si cifrele si rezultatele concrete„, a precizat edilul sef al Timisoarei.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie anul trecut, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Nu este prima lucrare de acest tip pe care o facem. Am mai realizat una cu ani in urma in Bacau, una aproape asemanatoare, dar dificultatea acesteia este mai mare. Totul va fi realizat in 22 de luni incepand din momentul in care se va da ordinul de incepere„, declara reprezentantul Spic Internazionale, Giancarlo Zanuttini, la momentul incheierii contractului cu Primaria Timisoara.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg si mai lung din Timisoara.

Iar pentru ca legatura intre cartierele Dambovita si Iosefin si Ronat – Calea Bogdanestilor sa fie completa, este nevoie si de construirea unui pod nou peste Bega in zona Solventul, pentru care vechea administratie spera sa obtina gratis proiectarea, dupa modelul ILSA.

Mai exact, un dezvoltator care va construi in zona un ansamblu rezidential ar urma sa faca documentatia pentru viitorul pod care va lega pasajul Solventul de zona Dambovita, peste rau.

Ramane de vazut daca vor incepe sau nu pana la urma lucrarile in acest an la Pasajul Solventul.

Exit mobile version