Opinia Timisoarei

Dominic Fritz: ‘Colterm nu intra in faliment’. Nu a cumparat certificatele de poluare scandente sambata si a trimis o adresa la Bucuresti. Anunta un pachet de masuri pentru iarna si alte 4 investitii in energie aflate in faza de discutii

TIMISOARA. Desi termenul limita pentru cumpararea certificatelor CO2 aferente anului 2021 este sambata, sub amenintarea unei noi amenzi de zeci de milioane de euro, administratia Fritz nu le-a achizitionat in totalitate. Singurele cumparate raman cele pe care Colterm le-a luat pentru 2 luni si 6 zile, adica aferente perioadei de dupa intrarea in insolventa, intre 26 octombrie si 31 decembrie 2021, respectiv 79.306 de certificate EUA.

Primarul Dominic Fritz a reafirmat vineri ca Primaria Timisoara nu are baza legala sa cumpere restul de 153.443 de certificate, aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021 si anunta si ca a facut o adresa catre Adminitratia Fondului de Mediu cerand clarificari. A adaugat ca si o noua amenda va fi contestata in instanta.

CITESTE SI: Este ultimul ceas inainte de faliment pentru Colterm. Firma de insolventa cere de urgenta administratiei Fritz sa cumpere certificatele de poluare scadente in 30 aprilie

Adresa e sa se gaseasca cai legale, pentru ca dupa stiinta noastra nu exista. Cum un municipiu ar putea sa cumpere sau sa acopere niste datorii ale unei companii inainte de intrarea in insolventa. Rolul administratorilor e sa faca toate diligentele sa acopere toate interpretarile posibile. Din punctul de vedere al  primariei, nu exista aceasta posibilitate… Daca Agentia Fondului de Mediu are o alta interpretare, cum ca Colterm ar fi trebuit sa acopere si acestea, eu cred ca vor fi altii care vor spune ca, daca Colterm va folosi banii ca sa acopere obligatiile de dinainte de insolventa, vor spune de ce nu platiti mai intai datoriile noastre, si ANAF ar putea zice. Interpretarile vor fi clarificate de instanta„, a precizat Dominic Fritz, vineri.

Edilul a sustinut ca nu se pune problema intrarii Colterm in faliment.

O noua amenda va fi contestata, pentru ca Colterm nu vede o alta posibilitate legala. Ne vom judeca, instanta se va prounta. Amenda in sine nu aduce imediat falimentul pentru ca va fi contestata„, a declarat primarul Timisoarei.

CITESTE SI: Dominic Fritz, ‘facut mincinos’ de administratorul judiciar al Colterm. Afirmatiile de dupa perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara, demontate cu dovezi de firma de insolventa. Bate falimentul la usa 

Primarul s-a aratat foarte bucuros ca au fost cumparate macar certificatele EUA pentru cele 2 luni si 6 zile de dupa intrarea in insolventa de catre Colterm.

As vrea sa-mi exprim satisfactia ca Colterm s-a conformat pentru perioada insolventei (2 luni si 6 zile) care nu era posibil daca primaria nu era cu platile si subventiile la zi si ma bucur ca compania in insolventa s-a conformat. Exista o disputa legala ce se intampla cu datoriile, cu obligatiile de dinainte de intrarea in insolventa. Ei, legal, nu pot achita o datorie antemergatoare intrarii in insolventa. A existat aceasta ideea ca primaria ca actionar unic sa cumpere in locul companiei aceste certificate. Aceasta nu are nicio baza legala si nu ne-a explicat nimeni cum ar functiona asta. Noi nu putem achizitiona in locul unei companii obligatiile lor. Daca vor exista alte interpretari legale, mai ales din partea Agentiei de Mediu, aceste interpretari diferite vor trebui decise de o instanta. Mai ales ca acest cuvant de faliment a fost folosit in contextul certificatelor. Va trebui rezolvat prin litigii care vor dura. Nimeni nu trebuie sa se teama ca Colterm intra de maine sau luna viitoare in faliment„, a declarat Dominic Fritz.

Colterm este in insolventa si asta are avantajul ca incasarile, si din partea primariei, si din partea consumatorilor, nu se mai duc pentru plata datoriilor, ci pentru nevoile actuale ale companiei – pentru a face un stoc de carbune, pentru a inmagazina gaz. Fiecare ban incasat se duce spre cheltuieli curente, nu spre datoriile istorice. A doua diferenta, am vazut si rezultate si actiune din partea guvernului – anul trecut nu a existat un pret plafonat pentru pretul CET-urilor din Romania. Anul acesta avem un pret plafonat de guvern la 250 de lei pentru stocarea gazului si un pret pentru nevoile curente plafonat la 370 de lei pentru ce se arde pentru producerea energiei in fiecare zi. Sunt preturi inca mari, dar totusi la jumatate fata de pretul pe care Colterm il platea, de 500 de lei, si mai mult, in multe perioade din iarna trecuta. Asta ne permite sa avem o previziune mult mai clara a evolutiei. Faptul ca s-au plafonat aceste preturi si pentru CET-uri e un lucru foarte bun.

Noi ne vom concentra in urmatoarele luni pe 5 masuri – ma refer si la Colterm si la Primarie. Orice face Colterm va fi cu bani de la primarie. Suntem cu platile la zi, am platit toate pierderile tehnologice pentru 2020, asteptam si pentru 2021. Ne vom asuma aceste pierderi. Suntem cu plata subventiilor chiar in avans.

Iata cele 5 masuri pentru iarna viitoare:

1. Cazanele n-au fost reparate sau nu s-a facut o intretinere consistenta in ultimii ani si vom investi in repararea acestor 3 cazane la CET sud. iarna trecuta au fost de 20 de ori probleme.
2. Colterm a inceput sa inmagazineze gaz la pretul plafonat de 250 de lei si speranta e ca pana in iarna viitoare sa avem 30-50% din gazul necesar pentru perioada de iarna cumparat si inmagazinat. La fel si cu stocul de carbune, Colterm a inceput sa faca stocuri pentru iarna
3. Vom incepe cu Colterm sa punem module termice in cladirile termice, scoli, spitale, gradinite cat putem. Ele leaga aceste cladiri de reteaua primara, unde temperatura e mai mare si permite incalzirea in plus a agentului termic cand nu e livrat la o temperatura optima.
4. Continuarea proiectului de retehnologizare a retelei. Anul trecut am inlocuit 15 km de retea. Acum suntem la 3 km aproape finalizati si sunt in lucru alti 8 km in Sagului, Aradului, Modern, Lipovei. Vom reduce pierderea agentului termic
5. In cladirile pe care detinem, decolmatarea instalatiilor, vom avea o actiune concertata pentru decolmatarea instalatiilor la scoli, spitale. Abonatii sa-si decolmateze si ei, sa-si inlocuiasca caloriferele„, a spus primarul Dominic Fritz.

Administratia Fritz vrea sa infiinteze 4 firme, deocamdata fara angajati, care sa se ocupe de proiecte de viitor pentru termoficare in Timisoara. Spera ca prin ele sa primeasca bani din PNRR.

Multi se intreaba care va fi viitorul termoficarii in Timisoara… Razboiul din Ucraina ne-a aratat ca e un motiv in plus sa investim in energie verde, tehnologie care nu depinde de carbune si nici de gaz.. Sunt 4 entitati de firme care fiecare va gestiona un proiect major sa produca energie in Timisoara. E clar ca solutia pentru termoficare e sa producem si energie electrica. Doar cu amandoua ajungem intr-o zona profitabila.
Vom crea 4 firme pentru fiecare dintre investitiile majore de care e nevoie, sa fim mai flexibili, sa separam costurile. Niciuna nu va avea deocamdata angajati, costuri, vor fi doar entitati juridice care sa permita aplicarea de fonduri din PNRR pentru ca Colterm fiind in insolventa nu poate. Toate vor fi dezvoltate in stransa colaborare cu Colterm.  Cristian Amza (administratorul special al Colterm, n.r.)  va fi pe hartie administratorul acestor 4 firme.

Aceste 4 proiecte mari pe care ne vom concentra:

1. Un parc fotovoltaic la Utvin, pe un teren al primariei, la inceput pentru o capacitate de 10 MW, si care va ajunge la 25. se lucreaza la Studiul de Fezabilitate si il vom propune la PNRR
2. Motoare de cogenerare pe gaz la CET Sud, e urgent sa scapam de carbune, pentru ca Colterm nu are bani sa plateasca costul carbunelor si certificatele ce trebuie platite pentru asta. Ar putea avea o capacitate de 25 MW
3. O centrala hidroelectrica pe Bega, e un Studiu de Fezabilitate vechi pentru acest proiect, pe care il reactualizam
4. Doua turbine de inalta eficienta in centru, care se vor numi CET Phoenix, ca vor renaste ca pasarea…

Avem discutii cu firme mari din Romania si din afara Romaniei care ne-au abordat cu propuneri tehnice ca sa putem accesa finantari. Nu vor fi singurele, dar, pentru ca nicio discutie nu e intr-un stadiu sa facem anunturi, nu o fac. Dar sunt mai multe discutii„, a anuntat Dominic Fritz

Va reamintim, zilele trecute, administratorul judiciar a transmis Primariei Timisoara o adresa in care reafirma urgentarea cumpararii certificatelor de poluare aferente anului 2021, intrucat neachiztionarea lor va atrage o noua amenda din partea Administratia Fondului de Mediu, iar asta ar atrage dupa sine declansarea procedurii falimentului Colterm.

Va reatragem atentia asupra consecintelor negative mentionate in adresa noastra anterioara, respectiv faptul ca neachizitionarea unui numar de 153.443 de certificate pana cel tarziu in data de 30 aprilie 2022 va duce la aplicarea de catre AFM (Autoritatea Fondului de Mediu) a unor contributii si penalitati de intarziere in cuantum excesiv de mare, printr-o decizie de impunere ce va constitui titlu executori, ceea ce va conduce la riscul iminent de declansare a procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA, al carei actionar unic este Municipiul Timisoara„, avertizeaza pentru ultima oara reprezentantii firmei de insolventa intr-o adresa transmisa Primariei Timisoara, marti, 26 aprilie.

Avand in vedere toate aceste considerente, revenim la toate solicitarile transmise anterior, prin adresele nr. 175/05.04.2022 si nr. 8013/11.04.2022, sens in care va solicitam de URGENTA ca Mun. Timisoara, in calitate de actionar unic, sa achizitioneze in numele Colterm un numar de 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii de insolventa – 01.01.2021-25.10.2021„, transmit in finalul adresei reprezentantii consortiului ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L.

Exit mobile version