Opinia Timisoarei

Doliu in Banat! A murit unul dintre cei mai indragiti cantareti de muzica populara …

A fost unul dintre cei mai indragiti si longevivi interpreti de muzica populara din Banat. Nascut in judetul Timis, a cuprins in repertoriul lui piese precum „Gugulan cu car cu mere”, „Suie Marie in cocie” sau ” Ninge-mi Doamne, nu ploia”. Acum s-a stins din viata, dar a lasat in urma o mostenire de care banatenii pot fi mandri…

Dumitru Chepetan s-a stins din viata la 85 de ani. S-a nascut in 20 februarie 1929 in Satchinez, judetul Timis. Studiaza vioara si chitara inca din copilarie, iar in 1959 a facut primele inregistrari  la Radio Timisoara, impreuna cu orchestra „Doina Banatului”, care pe atunci se numea „Lazar Cernescu” si era dirijata de Nicolae Perescu, iar in 1960 a fost angajat la Ansamblul de cantece si jocuri „Doina Banatului”, cu care, in 1962, a facut primele inregistrari la Televiziune.

In anul 1967, i-a aparut primul disc de vinil de muzica populara banateana, intitulat „Gugulan cu car cu mere”, dupa melodia cu acelasi nume, care l-a consacrat.

A facut  multe turnee in strainatate: in 1964 in Ungaria, in 1967 in Iugoslavia (unde a revenit de 38 de ori) si in 1982 in Italia. A fost de doua ori in Basarabia, unde a fost decorat de ambasadorul Romaniei la Chisinau.

A cantat impreuna cu mari artisti de muzica populara ca Alexandru Grozuta, Aurelia Fatu Radutu, Achim Nica, Florentin Iosif, Ana Pacatius, Raveca Sandulescu.

Dupa ce s-a pensionat in 1989, a mai colaborat cu „Doina Banatului” si a cantat in Corul Catedralei din Caransebes.

Inmormantarea va avea loc joi, 3 aprilie, ora 12,00, la cimitirul Sfantul Ilie la Caransebes.

Exit mobile version