Opinia Timisoarei

Doar o cincime din amenzile date de Politia Locala se incaseaza! Politia Locala imparte mii de amenzi pe an, dar prea putine dintre ele sunt platite

Politistii locali din Timisoara dau amenzi in nestire, insa putin peste o cincime din ele sunt achitate. De situatie s-a plans pana si primarul Nicolae Robu, care a spus ca oamenii legii trebuie sa se concentreze si sa le ofere toleranta zero celor care chiar cred ca legea le apartine.

In primele sase luni ale acestui an, doar 25% din cei luati in vizor de Politia Locala Timisoara au mers sa-si plateasca amenzile. Politistii locali au aplicat 14.413 sanctiuni. Aceasta inseamna amenzi in valoare de 3,7 milioane lei, din care s-au incasat abia 0,9 milioane de lei. In toate cele 12 luni ale anului trecut, doar 22% din cei amendati au mers sa-si achite datoriile. Din 11,7 milioane de lei au fost achitate doar 2,6 milioane de lei. Nici in anii anteriori nu a fost mai bine. Potrivit bilantului prezentat de Politia Locala, in 2010, tot 22% dintre cei amendati au mers sa si le plateasca – din 11,3 milioane s-au incasat 2,4 –, in 2009 s-au incasat numai 17% din amenzile aplicate – 1,5 milioane din 9,1 –, iar in 2008 doar 10% – 0,7 milioane din 7,7.

Potrivit sefului Politiei Locale, Doru Spataru, cei care comit contraventii nu sunt doar timisoreni. Sunt amendati si cei care viziteaza orasul, mai ales daca sunt prinsi ca nu se comporta civilizat. Sunt multi insa si cei care locuiesc in Timisoara, dar nu au domiciliul aici.

”Procentajul timisorenilor cu acte de Timisoara in volumul de contraventii constatate si sanctionate in cele sase luni din anul acesta se ridica undeva la 40%. Anul acesta, din peste 13.000 de sanctiuni cu o valoare de 3,7 milioane de lei, s-au trimis pentru incasare la primariile locului de domiciliu a contravenientilor 5.979. La Directia Fiscala din cadrul Primariei Timisoara s-au trimis 4.427 din ele. Valoarea amenzilor incasate la bugetul local este de 0,9 milioane de lei, suma rezultata in urma incasarii in 48 de ore a proceselor verbale”, ne-a declarat Doru Spataru.

Sute dintre aceste amenzi aplicate sunt contestate an de an de catre cei care le-au primit. In multe cazuri, judecatorii care se ocupa de ele decid sa transforme amenzile in avertismente, mai spune seful Politiei Locale.  Astfel, pe anul 2011, Politia Locala a pierdut in instanta 20% din procesele intentate de cetatenii amendati. Din totalul de 566 cu care s-a ajuns in instanta, au fost pierdute 115 si castigate 451, potrivit bilantului.

Raportul dintre amenzile aplicate si cele incasate este mult prea mare, considera primarul Nicolae Robu. ”Le-am spus ca vreau toleranta zero fata de cei care sfideaza normele de bun simt si normele legale. S-a dat in folosinta parcarea 700. E normal ca parcarea sa fie goala si unii sa parcheze cum ii taie capul prin imprejurimi? Nu e normal asa ceva, acolo trebuie sa se faca ordine. Avem nevoie de o prestatie competenta, eficienta si cinstita in raport cu cetatenii”, le-a spus primarul politistilor locali care au participat la prezentarea bilantului.

Exit mobile version