Opinia Timisoarei

Disperarea administratiei Fritz. A inceput sa ceara firmelor rezilierea contractelor pe cale amiabila, pentru ca nu mai are bani de lucrari

TIMISOARA. Dupa ce a anulat in plina licitatie parcarea etajata cu 200 de locuri din Badea Cartan, acum vrea sa renunte si la complexul sportiv de cartier din zona Lipovei. Primarul Dominic Fritz, care a semnat el insusi contractul cu constructorul in decembrie 2020, iar apoi a taraganat lucrurile un an si jumatate pretinzand ca vrea sa faca niste modificari in proiectul vechii administratii, acum cere firmei care a castigat proiectul sa renunte de bunavoie la contract.

CITESTE SI: Perchezitii ale procurorilor de la Parchetul European condus de Codruta Kovesi la Timisoara pentru fraude cu fonduri europene. Video

Printr-o notificare semnata de primarul Dominic Fritz si viceprimarul Ruben Latcau, firmei Bauerhof Agrobanat SRL i se cere sa accepte rezilierea contractului pe cale amiabila, intrucat municipalitatea nu are bani sa plateasca lucrarile contractate.

Tinand cont ca aplicarea formulelor de ajustare a preturilor pentru restul ramas de executat inseamna ajustarea valorii totale a contractului nr. 268/16.12.2020 in suma de 20.656.105,22 lei fara TVA, care nu va acoperi cresterile reale ale costurilor, Municipiul Timisoara, in calitate de Achizitor, va instiinteaza cu privire la solicitarea de incetare de comun acord a contractului nr. 268/16.12.2020, in baza art 1270 alin (2) din Codul Civil: „(2) Contractul se modifica sau inceteaza numai prin acordul partilor ori din cauze autorizate de lege” inainte de a produce efecte de ordin tehnic, juridic si financiar din cauza faptului ca executarea contractului este apreciata ca fiind prea oneroasa pentru bugetul local in conditiile schimbarii exceptionale a imprejurarilor avute in vedere la incheierea contractului„, se arata in notificarea transmisa firmei Bauerhof Agrobanat.

De asemenea, primaria invoca doua ordonante ale Guvernului, in motivarea solicitarii, iar asta desi, conform documentelor, banii ceruti in plus de catre firme, odata cu cresterea preturilor la materia prima, ar putea fi recuperati de catre Primarie din bugetul de stat. Dar, se pare ca administratia Fritz nu este la zi cu legislatia.

Mai mult, Dominic Fritz si Ruben Latcau s-au ‘spalat pe maini’ de proiect si l-au ‘pasat’ brusc in responsabilitatea  viceprimarului Cosmin Tabara

Contractul s-a semnat in 16.12.2020 de catre domnul Fritz, urmand ulterior sa dea ordinul de incepere pentru lucrari. In 2021 am avut o serie de intalniri cu domnul Fritz, la care nu s-a concretizat nimic. Spre finalul anului, a fost chemata doamna administrator al societatii, dar… la domnul Tabara, asadar partea de responsabilitate au mutat-o la domnul Tabara, dar fara documente, el nici nu cunostea situatia ca s-a trezit cu ea.

Societatea a platit tot ceea ce inseamna taxe si garantii, peste 100.000 de lei, desi nu s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor. Spre toamna anului 2021, a aparut ordonanta de ajustare a preturilor la materiale, am solicitat aceasta ajustare, dar Primaria a refuzat sa respecte legea, eschivandu-se de la semnarea actului aditional.

Noi am fost foarte deschisi, suntem si acum. Noi nu cerem altceva decat sa se respecte contractul. Acum 2 luni a aparut ordonanta 47, care, din nou, face ajustarea preturilor si permite ca toate costurile suplimenatre sa fie decontate de la bugetul de stat.

Nu consideram ca rezilierea de contract e pe cale amiabila si cu acordul partilor„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Teodor Pasici, reprezentantul firmei Bauerhof Agrobanat SRL, cea care a castigat prin licitatie contractul de executie a lucrarilor la campusul sportiv din Calea Lipovei.

Firma a dat in judecata Primaria Timisoara pentru a obliga municipalitatea sa respecte contractul semnat in decembrie 2020, sa dea ordinul de incepere a lucrarilor si sa semneze actul aditional, in baza ordonantelor guvernului.

***

Va reamintim, in complexul sportiv din Calea Lipovei ar urma sa fie ridicata o cladire ce va cuprinde o sala de sport multifunctionala, un bazin acoperit, o sala de fitness, doua saune, doua vestiare, doua sali de dus, doua grupuri sanitare.

De asemenea, conform proiectului, in zona urmeaza sa fie amenajat un bazin de inot descoperit, doua terenuri de tenis pe tartan, cu nocturna, un teren pentru handbal, baschet si minifotbal, o zona de fitness in aer liber si un turn de escalada, vor fi amenajate un parc cu banci, foisoare si standuri de joaca pentru copii, dar si o parcare de 102 locuri.

Exit mobile version