Opinia Timisoarei

Dintr-un necesar de 250.000 de tone de carbune pentru a incalzi Timisoara toata iarna, Colterm anunta ca are acum in stocuri 45.000 de tone. Ar putea creste pretul gigacaloriei

TIMISOARA. Vesti deloc linistitoare vin de la Colterm la inceputul lunii octombrie, in conditiile in care de marti este anuntata pornirea incalzirii centralizate la Timisoara, in functie de temperaturile exterioare.

Societatea de termoficare anunta ca are in acest moment stocuri de carbune pentru aproximativ 45 de zile. Aceasta pentru ca iarna trecuta ardea cam 1000 de tone pe zi pentru a incalzi orasul. Pentru a arde acest carbune, societatea de termoficare a reusit sa inmagazineze cam jumatate din cantitatea stabilita de autoritati. In plus, in aceasta iarna ar putea fi arsa si biomasa, la Timisoara.

La finele lunii septembrie, stocul de carbune este de 45.000 de tone, urmand ca in perioada urmatoare sa continuam si sa acceleram aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarna (250.000 de tone), cu precizarea ca, la momentul actual, avem contractata intreaga cantitate de carbune, estimata pentru sezonul 2022-2023. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost inmagazinata, pana in prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cat este stabilit de autoritati), cu precizarea ca au fost incheiate opt contracte pentru achizitia de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare in perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind inca necesara contractarea cantitatii de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligentele necesare.

Suplimentar folosirii carbunelui si gazului, in vara acestui an, s-a reusit obtinerea autorizatiei pentru arderea de biomasa, astfel ca, in prezent, se deruleaza si procedurile specifice pentru achizitionarea acesteia„, transmite Cristian Amza, administratorul special al Colterm .

Cat priveste inceperea furnizarii caldurii in locuintele timisorenilor abonati la sistemul centralizat, reprezentantii Colterm precizeaza ca vor tine seama de cat de cald va fi afara in urmatoarea perioada.

De marti, 04.10.2022, pornim sezonul de incalzire 2022-2023, cu mentiunea ca vom furniza agent termic pentru caldura la parametrii corelati cu temperaturile exterioare. in acest sens, precizam ca, in situatia in care temperaturile diurne vor continua sa se mentina ridicate pentru acest interval, o sa furnizam caldura cu anumite restrictii„, adauga Cristian Amza.

Reprezentantii Colterm transmit si ca, asa cum anuntase administratia Fritz inca de acum o luna, e posibil sa creasca pretul gigacaloriei la Timisoara in plina iarna, daca Guvernul nu introduce furnizorii de agent termic in sistem centralizat in schema de plafonare a pretului la curent electric.

Totodata, nu este exclus nici ca la Timisoara sa ramana iarasi in frig locuinte, scoli ori spitale.

Dorim sa facem si pe aceasta cale un apel catre factorii decidenti, in speta parlamentarii din Camera Deputatilor, pentru indreptarea erorii aparute la inceputul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic in sistem centralizat au fost eliminati din schema de plafonare a pretului pentru energia electrica. Lasarea termiilor in afara acestei scheme va conduce la cresterea preturilor pentru energia electrica cu pana la 500%, punand astfel presiuni semnificative pe actualizarea pretului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitand insasi functionarea in regim de continuitate a activitatii„, mai transmite administratorul special al Colterm Cristian Amza.

Exit mobile version