Opinia Timisoarei

Din Romania pana in Statele Unite. Orase care si-au schimbat numele de-a lungul istoriei

Capitale de stat sau doar orase importante ale Europei si lumii intregi si-au schimbat numele de-a lungul istoriei, din diferite motive. Printre cele mai importante din Europa se afla insa si doua din Romania

Orasele cu o istorie fascinanta au absorbit o multime de influente straine de-a lungul vremii, acest fapt relevandu-se si in istoria numelor primite. Numelele oraselor au reflectat mereu care erau influentele dominante intr-o anumita regiune sau care erau conducatorii momentului.

New York City, inspirat dupa modelul european

Orasul New York este unul dintre cele mai faimoase din lume, reusind sa atraga milioane de turisti in fiecare an. Totusi, nu toata lumea stie ca initial orasul a fost numit de catre colonistii olandezi New Amsterdam in anul 1624, dupa orasul care a inspirat modelarea viitorului simbol american. Dupa preluarea britanica pacifista din 1664, orasul a purtat denumirea de New York, ca un omagiu adus Ducelui de York, viitorul Rege James al II-lea. In 1973, orasul a revenit olandezilor si a fost rebotezat New Orange in onoarea Printului de Orange. Jocul de ping-pong a continuat, orasul ajungand iar pe mainile britanicilor in 1974 si intorcandu-se la numele de New York, nume care a consacrat orasul in toata lumea. Ulterior, orasul a fost redenumit New York City pentru a evita confuzia cu statul New York.

Despre Sibiu si Oradea

Printre cele mai cunoscute orase din Romania care au avut diverse nume de-a lungul timpului se numara si Sibiu si Oradea. Sibiul, capitala culturala europeana a anului 2007, a fost cunoscut si ca Cibinium, Hermmanstadt si Nagyszeben, in timp ce Oradea a primit diverse denumiri precum Varadinium, Nagyvarad, Varad, Großwardein, in functie de influenta cui se aflau. Numele de Oradea este de fapt o prescurtare oficiala de la Oradea Mare, denumire purtata pana in anul 1925.

Citeste mai multe: AICI

Exit mobile version