Opinia Timisoarei

Dictatura la unul dintre liceele de elita din Timisoara? Zeci de profesori se revolta impotriva directorului!

TIMISOARA. Scandal la unul dintre liceele de elita ale Timisoarei.

„Suntem jigniti si amenintati periodic”. Asta spun, in cor, zeci de profesori de la Colegiul National C.D. Loga din Timisoara. Mai bine de jumatate dintre dascalii care predau aici acuza conducerea scolii de dictatura.

Situatia a ajuns in atentia Inspectoratului Scolar Judetean unde a fost depusa si o sesizare iscalita de aproximativ 30 de profesori care predau la Loga.

Oamenii spun ca au ajuns la capatul rabdarii si ca nu mai pot tolera comportamentul directoarei Mariea Stefan.

Recent,  una dintre profesoarele din cadrul liceului a modificat o nota a unui elev, fara sa respecte metodologia. In loc sa taie cu rosu nota trecuta initial si sa o consemneze cu aceiasi culoare pe cea finala, dascalita a schimbat nota „din pix”.

In urma acestei actiuni, profesoara ar fi fost amenintata de directorul liceului, Mariea Stefan,  ca fapta ei face subiectul unui caz penal, iar calificativul pe care l-a primit in urma acestuia incident a fost „nesatisfacator„.

Mariea Stefan a pus situatia profesoarei care a gresit in discutia unei comisii de evaluare.

„Noi am fost chemati in comisie. Am fost cinci profesori. Si pentru ca se punea problema unui caz penal, am studiat foarte bine metodologia inainte sa formulam un raspuns. Am depunctat-o pe colega noastra pe criteriul disciplinar, insa punctajul nu ajungea atat de jos pentru a-i da calificativul nesatisfacator”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro una dintre profesoarele care au facut parte din comisie.

Ori doua astfel de calificative ar fi putut duce la desfacerea contractului de munca.

Mai mult, directoarea ar fi vrut sa o dea afara pe dascalita care a gresit, sustin colegii ei, care socotesc ca masura vizata de Mariea Stefan este cu totul exagerata si incorecta.

In replica, directorul Colegiului C.D. Loga sustine ca un profesor care procedeaza in acest fel nu ar fi dorit de nicio institutie de invatamant.

„Da, am spus asta si da, daca as fi putut asta, as fi facut-o. As fi facut-o, daca puteam. Nu am putut deoarece in chestiunea aceasta nu poate fi desfacut contractul de munca. Dar un profesor care modifica in catalog notele grosier, cu pixul, dupa ce a incheiat situatia scolara, si apoi mediile. Un astfel de profesor nu cred ca este dorit de nimeni. Este o chestiune blamabila. Dumneaei a depus o contestatie, nu discut componenta acestei comisiei careia i-a fost transferata evaluarea. Comisia a facut o alta evaluare si a schimbat punctajul, care a ajuns la „bine”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Mariea Stefan, directorul Colegiului C.D. Loga.

Profesoara si-a recunoscut vina, insa a contestat decizia luata de directoare. Astfel, comisia intrunita pentru a evalua situatia a reconsiderat calificativul si a stabilit ca dascalita nu poate fi depunctata atat de mult, conform metodologiei in vigoare. Acest lucru ar  fi atras mania directoarei de la Loga.

„E adevarat ca dupa aceasta chestiune am avut o atitudine ferma fata de dumnealor si as repeta-o oricand cu vehementa”,  a completat directoarea Mariea Stefan.

Dupa ce i-au contestat decizia, Mariea Stefan s-ar fi intors impotriva tuturor profesorilor din Comisia de Evaluare. Mai exact, i-a dat afara pe dascali din secretariatul directiunii si le-a spus ca nu vor mai putea discuta cu ea decat in timpul programului cu publicul, cand se programeaza in audienta.

„Da, dupa discutia in cauza am spus ca raporturile noastre raman strict oficiale. Care e problema, de ce trebuie sa fim in relatii familiale? In general in unitatile de invatamant relatiile sunt colegiale, si asa a fost si la noi, timp de ani de zile. Ca sa functioneze fluent si fara sincope, toate serviciile au si alte atributii decat cele de relationare cu angajatii. In ultima vreme am facut poze in unitati de invatamant cu orarul cu publicul, cu cadrele didactice. La noi sunt doua ore pe zi, si saptamana trecuta s-a stabilit. Intervalul de acces la secretariat a fost marit cu o ora, de la 12 la 15, plus pauzele. Pai, lasa-ma frate, astea sunt niste pretexte”, a adaugat Mariea Stefan.

Revoltati, profesorii au hotarat sa mearga mai departe si s-au indreptat spre Inspectoratul Scolar. Au depus o sesizare impotriva directoarei Mariea Stefan si au solicitat o mediere.

„Noi ne-am dus luni dimineata la Inspectoratul Scolar. Initial, am fost 9 profesori, dar, in timpul discutiilor, alti 20 de colegi au venit sa ne sustina. Doamna director nu a venit. Nici dumneaei si nici directoarea adjuncta”, a precizat unul dintre profesorii de la Loga.

Inspectoratul Scolar nu a intervenit, deocamdata, in conflictul iscat la Colegiul National C.D. Loga si a preferat sa le acorde celor implicati cateva zile de ragaz pentru a-si rezolva problema, intern.

Pe de alta parte, directoarea Colegiului C D Loga acuza conducerea Inspectoratului Scolar de impartialitate.

„M-as fi asteptat ca reprezentantii Inspectoratului Scolar, cunoscandu-ma de atata timp si cunoscand activitatea mea, ar fi trebuit sa aiba o atitudine echilibrata, ca sa nu spun mai mult. Termenul acesta este ultimativ si se leaga de o presiune pe care o fac asupra mea”, a mai spus directoarea de la Loga.

In plus, Mariea Stefan sustine ca tot ceea ce i se intampla a pornit la inceputul anului scolar.

„E un pretext pentru o actiune conjugata, de data asta. Unii reprezinta un nucleu de presiune constanta asupra mea din luna septembrie pana acum, ca sa cedez eu si sa demisionez, fie sa fiu demisa. Din pacate, cei care stiu asta nu vor recunoaste, a concluzionat pentru opiniatimisoarei.ro directoarea Mariea Stefan..

Potrivit profesorilor din cadrul Colegiului C.D. Loga, aceasta nu este prima situatie de acest gen care are loc de cand Mariea Stefan a preluat conducerea unitatii de invatamant, in urma cu aproximativ 3 ani. Ei spun ca au existat mai multe conflicte intre directoare si diversi colegi, unele furtunoase, si dau exemplul unei profesoare care s-ar fi imbolnavit din pricina tensiunilor pe care le-a avut in repetate randuri cu Mariea Stefan.

„Inspectoratul Scolar nu are, deocamdata, o pozitie oficiala cu privire la acest subiect. Intr-adevar, colegii nostri au fost la Inspectorat saptamana aceasta, am discutat cu dumnealor, insa in absenta doamnei director. Domnii profesori ne-au povestit situatia, din punctul lor de vedere. A doua zi am vorbit si cu doamna director Mariea Stefan, care mi-a spus punctul dumneaei de vedere. Am hotarat sa nu intervenim, deocamdata. I-am rugat pe colegii nostri sa incerce sa isi rezolve problema pe plan intern. Va spun ca am pretentia sa existe respect intre colegi si speram ca situatia sa se remedieze”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.

FOTO: Arhiva

Exit mobile version