Opinia Timisoarei

Dezastrul e complet. Fara solutii, primarul Dominic Fritz trimite o scrisoare deschisa catre premierul Nicolae Ciuca si parlamentarii de Timis: Nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare

TIMISOARA. Primarul Timisoarei solicita iarasi sprijin de la Guvern pentru incalzire. Aceasta dupa ce in noiembrie, Executivul ii oferea un ajutor financiar record de 54 de milioane de lei pentru Colterm, iar alti  100.000 de lei ii primea de la Consiliul Judetean Timis, bani la care se adauga 24 de milioane de lei incasati anticipat, inca din vara, de la abonatii societatii de termoficare.

Dominic Fritz a transmis o scrisoare deschisa premierului Nicolae Ciuca si parlamentarilor de Timis, in care face apel la acestia sa  gaseasca solutii pentru sistemul centralizat de incalzire aflat in pragul colapsului la Timisoara.

CITESTE SI: S-ar putea opri apa calda noaptea la Timisoara, situatia Colterm, disperata. Administratorul special da vina si pe gerul din ultima perioada care a crescut consumul de carbune. Dominic Fritz convoaca o sedinta de indata a Consiliului Local 

Stimate Domnule Prim Ministru, municipiile si orasele din Romania care inca mai au un sistem de termoficare centralizat traverseaza cea mai dificila iarna din ultimele decenii. Explozia preturilor la gaze naturale ne-a adus dificultati uriase in buna functionare a oraselor, nu doar in producerea de agent termic si apa calda. In prima jumatate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locala din Timisoara a fost de 30 de milioane de lei. Asta este, pentru doar 2 saptamani de functionare, echivalent cu aproape jumatate din subventia anuala pe care legea ne permite sa o platim.
In ciuda faptului ca aproape toate veniturile orasului se duc catre compania locala de termoficare, in aceste saptamani, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preturile actuale”, isi incepe Dominic Fritz scrisoarea adresata premierului Nicolae Ciuca si parlamentarilor de Timis.

Edilul recunoaste ca in lunile noiembrie si decembrie 2021, sistemul de termoficare din Timisoara a functionat datorita ajutorului de 53,8 milioane lei de la Guvernul Romaniei.

La Timisoara, functionarea in bune conditii a sistemului de termoficare in lunile noiembrie-decembrie s-a datorat interventiei financiare a Guvernului Romaniei care a alocat 53,8 milioane de lei in decembrie anul trecut si subventiei de circa 23 de milioane de lei de la Primaria Municipiului Timisoara, la care s-a adaugat suma de 24 de milioane incasata de la abonati, inclusiv de la Primarie pentru institutiile subordonate (scoli, spitale, institutii de cultura etc.). Solidaritatea contribuabililor timisoreni cu abonatii din sistemul de termoficare este mare, insa are niste limite matematice: nu putem plati din bugetul local mai mult decat incasam. In ciuda tuturor eforturilor, care deja blocheaza Primaria financiar in alte domenii importante, nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea pretului la gigacalorie pentru abonati de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decat in martie”, a mai scris Fritz.

Dominic Fritz mai anunta ca deja compania de termoficare Colterm a luat masuri extreme pentru a limita factura la gaz.

Deja, compania locala de termoficare a luat masuri extreme la Timisoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scazute si restrictionarea furnizarii apei calde pe perioada noptii, masura ce creeaza un disconfort considerabil populatiei. Fac apel la dumneavoastra, domnule Prim Ministru, sa urgentati gasirea si validarea unor solutii in problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea in regim de urgenta de fonduri catre administratiile locale pentru subventionarea costului de producere a energiei termice. Romania are o coalitie de guvernare stabila, cu o larga majoritate parlamentara, care ii permite sa reactioneze in regim de urgenta, in favoarea si beneficiul cetatenilor ei. Schema existenta de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din cresterea pretului la gaz pentru CET-uri, inca nu a produs efecte si nu va putea acoperi decat o mica parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale si sistarea serviciilor de termoficare in plina iarna ar avea consecinte catastrofale pentru zeci de mii de cetateni, institutii publice, scoli si spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dumneavoastra”, a mai scris Fritz in scrisoare.

Dupa ce caloriferele abonatilor au inceput sa se raceasca, Colterm a anuntat luni ca reduce temperatura de furnizare a agentului termic, dar si ca are in vedere sa opreasca livrarea apei calde pe timpul noptii.

Colterm are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga 106.863.467 lei reprezentand amenda primita in luna mai 2021 de la Administraţia Fondului pentru Mediu, dupa ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generala a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achizitionarii certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeana. Ulterior, edilul a contestat aceasta amenda, insa a pierdut procesul in luna decembrie 2021.

In 11 noiembrie 2021, Guvernul a alocat municipiului Timisoara aproape 54 de milioane de lei pentru termoficare. Din cauza datoriilor si pentru ca nu si-a facut stoc de carbune, Colterm a intrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timisoara, in acest sezon. Aceasta dupa ce primarul Dominic Fritz a anuntat intrarea in insolventa a companiei, iar EOn s-a temut ca nus-i va mai recupera datoriile.

In cele din urma a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o alta firma, insa cu plata in avans. Gazul e folosit pentru arderea carbunelui.

In decembrie, administrata Fritz a decis dublarea pretului gigacaloriei. De la 1 ianuarie, pentru populatie acesta este de 416, 25 lei MWh, faţa de 207, 27 lei MWh, cat era inainte de scumpirea aprobata in Consiliul Local, iar primaria va acorda o subvenţie de 435 de lei. Avand in vedere ca 1 Gcal=1.16 MWh, atunci pretul gigacaloriei la Timisoara, asa cum este ea facturata catre populatie, e de 482,85 lei.

CITESTE SI: Se termina banii. Nu se opreste caldura deocamdata, dar scade temperatura din casele timisorenilor abonati la Colterm. Complexul Energetic Oltenia nu a mai livrat carbune din decembrie

Exit mobile version