Opinia Timisoarei

Deputatul de Timis Marilen Pirtea, dupa decizia lui Arafat de a tine inca 3 zile in carantina Timisoara: Prelungirea ‘dictata’ de la Bucuresti ne face sa ne intrebam de ce mai e nevoie de parerea ‘provinciei’

TIMISOARA. Deputatul de Timis, Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, a reactionat, dupa ce seful DSU, Raed Arafat, a anuntat prelungirea carantinei in Timisoara, cu inca trei zile, sfidand decizia luata de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta in cursul zilei de sambata.

CITESTE SI: Raed Arafat isi bate joc de Timisoara. Ne-a impus din pix inca 3 zile de carantina, sfidand decizia CJSU. Nu se ridica restrictiile nici in Dumbravita, Mosnita, Giroc si Ghiroda 

Pirtea spune ca aceasta masura ar fi putut fi evitata si ca ‘victimele’ prelungirii carantinarii Timisoarei si a celor 4 comune periurbane sunt cei din sectorul HoReCa si cei din invatamant.

„Carantinarea prelungită putea fi prevenită prin măsuri anterioare, luate responsabil.
Carantina impusă timp de două săptămâni, în Timișoara si localitățile limitrofe, nu a avut rezultatele dorite, ba din contră, rata de infectare a crescut, iar în Timișoara a creat mari discrepanțe între mediul privat și cel de stat, având ca ,,victime” colaterale, din nou, sectorul HoReCa și sistemul de învățământ.
Prelungirea „dictată” de la București, ca o formă de decizie tutelara „de la centru”, ne face să ne întrebăm de ce mai e nevoie de parerea „provinciei”…oricare ar fi ea, dacă tot „centrul” decide. Oricare ar fi rațiunile, noi credem în rigoarea măsurilor de prevenție, aplicate cu responsabilitate de autorități, nu în coerciția carantinei, ca masură finală. Deciziile nu trebuie afectate prin ingerințe și partipriuri politice”, a scris Pirtea pe pagina sa de Facebook.

CITESTE SI: Prefectul de Timis, dupa ce Raed Arafat a prelungit carantina la Timisoara: Ordinul a fost emis urmare a consultării cu Ministrul Sanatatii, in scopul asigurării interesului general legitim al comunitatii 

Acesta precizeaza ca, de-a lungul acestei perioada a venit cu solutii pentru a evita situatia in care s-a ajuns, dar care nu ar fi fost luate in seama de administratia locala.

„De-a lungul acestei perioade dificile am venit cu soluții pentru evitarea dezastrului din aceste domenii, soluții neluate în calcul de administrația locală, pentru ca acum, când era nevoie acută de asumarea unor decizii radicale, să ne aflăm în situația în care cel mai înalt reprezentant al municipalității se abține de la vot. Am propus ajustarea TVA-ului pentru industria alimentară cu livrare de la 9 la 5%, o măsură menită să sprijine industria HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei în timpul pandemiei, am propus introducerea testelor rapide antigen SARS CoV-2 pentru clienții restaurantelor dar și pentru personalul din învățământ, iar acum, după ridicarea restricțiilor, aflam că, totuși, în localitățile din Timiș cu rata de infectare peste 6/1000 locuitori, cursurile se vor desfășura tot on line”, a adaugat Marilen Pirtea.

In plus, acesta atrage atentia si asupra efectelor economice ale carantinarii Timisoarei, pe care le aseamana cu un cataclism.

„Efectele pandemiei din 2020, care se continuă în 2021, seamănă cu un cataclism economic prin consecințele deosebit de ample pe care le poate produce, culminând cu o contracție economică mai gravă decât cea din timpul crizei de acum zece ani. În fața acestei situații nu trebuie să avem ca unică ,,armă de apărare” doar respectarea măsurilor de distanțare socială, de igienă, vaccinarea sau, în ultimă fază, carantina, ci și o organizare administrativ-teritorială responsabilă, care să ia cele mai eficiente decizii, doar în folosul comunității”, a incheiat Pirtea.

CITESTE SI: Alin Nica, presedintele CJT, dupa ce seful DSU a prelungit carantina la Timisoara: Imi este mie rusine si imi cer scuze populatiei pentru modul abuziv si ineficient in care Raed Arafat si Vlad Voiculescu au ales sa ignore suferinta timisorenilor 

Exit mobile version