Opinia Timisoarei

Deputatul de Timis Gheorghe Ciobanu lauda ANAF-ul pentru cruciada pornita impotriva evaziunii fiscale

Social-democratul Gheorghe Ciobanu, membru in comisia de Buget – Finante – Banci a Camerei Deputatilor, si-a declarat sprijinul total pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala in lupta acesteia cu evazionistii.

In opinia sa, evaziunea fiscala este principalul flagel cu care se confrunta economia romaneasca si motivul major pentru care serviciile sociale din Romania (Educatie, Sanatate, Justitie si Infrastructura) au de suferit.

Evaziunea fiscala este fenomenul cel mai toxic din economia nationala. Combaterea sa ar aduce mai multe beneficii directe si imediate romanilor decat intreaga lupta anticoruptie. Reducerea la jumatate a evaziunii fiscale ar face ca Romania sa aiba o crestere economica apropiata de 10%, mai ales in conditiile unei relaxari fiscale generate de reducerea TVA-ului si a diverselor taxe si impozite ca urmare a noului Cod Fiscal. Deci, o asemenea tinta trebuie sa devina prioritara daca ne dorim reducerea distantelor fata de nivelul mediu de trai al cetatenilor Uniunii Europene”, a declarat PSD-istul in Parlament.

Ciobanu i-a criticat foarte dur pe reprezentantii PNL pentru atacurile lansate de acestia la adresa Executivului si a ANAF in ultima perioada.

In conditiile in care Consiliul Fiscal estima evaziunea fiscala din Romania la aproximativ 16% din PIB (aproape de 24 de miliarde de euro), o astfel de opozitie fata de ANAF este absolut inexplicabila din perspectiva rationala. Singurul motiv, chiar daca absolut aberant, folosit si in alte randuri si care a facut foarte mult rau acestei tari, este cel de natura politica: avem de-a face cu un populism incredibil al Opozitiei, care solicita neaplicarea legii in speranta ca vor mai obtine un pumn de voturi. in loc ca in Romania sa domneasca o cultura a legii, PNL, sustinut surprinzator si de Presedintele Iohannis, doreste sa puna pe butuci lupta impotriva evaziunii, chiar daca este vizibil pentru toata lumea ca aceasta da roade – pe primele trei luni ale anului, ANAF-ul a reusit sa adune cu 1 miliard de euro mai mult la Bugetul de Stat, ceea ce face ca aplicarea noului Cod Fiscal sa ajunga in curand o realitate. Practic, liberalii isi doresc economie la negru, in loc de fiscalizare si fonduri care sa ajunga la stat. Nu era previzibil ca oamenii care sustin principii si valori de dreapta sa ajunga in postura de a incuraja evaziunea si frauda”, a aratat parlamentarul ales in Colegiul 10 Timis.

Cu aceasta ocazie, deputatul timisean a insistat pe ideea ca efectele actiunilor ANAF se vor vedea in urmatoarea perioada direct in economie si in imbunatatirea situatiei din scoli si spitale.

Sustinerea pe care o arata Premierul Victor Ponta si Executivul pentru ANAF reprezinta, deci, sansa cea mai buna pentru ca Romania sa aiba o economie sanatoasa. Lupta impotriva evaziunii nu se face oricum, ci in paralel cu relaxare fiscala pentru platitorii de taxe si impozite de buna-credinta si cu sanse foarte mari sa revenim la un ritm anual de crestere de 5% – 6%. Rezultatele se vad deja in vistieria statului si se vor simti in curand si in buzunarele romanilor”, a concluzionat Gheorghe Ciobanu.

Exit mobile version