Opinia Timisoarei

Demiterea lui Traian Basescu, misiune aproape imposibila! CCR: la referendum trebuie sa se prezinte 50% plus 1 din romanii inscrisi pe listele electorale

UPDATE: Imediat dupa aflarea deciziei Curtii Constitutionale privind legea referendumului prin care este demis presedinte leTraian Basescu, juristii PSD din Parlament, Florin Iordache si Toni Grebla, au declarat ca listele electorale trebuie actualizate pentru a se scadea numarul celor prezenti. Astfel, demiterea presedintelui Basescu ar putea fi mai usor de realizat, noteaza gandul.info.

Deciziile Curtii Constitutionale trebuie respectate, este in concordanta cu initiativa PSD si PNL care a fost atacata la Curtea Constitutionala. Este o decizie normala. Dupa publicare hotararii in Monitorul Oficial, Parlamentul se conformeaza. USL daca vrea sa-l demita pe Basescu trebuie sa scoata lumea la vot. Listele electorale trebuie actualizate, Internele si cu Statistica trebuie sa se ocupe de acest lucru”, a declarat pentru gandul deputatul PSD,

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, a precizat ca Autoritatea Electorala Permanenta si autoritatile locale trebuie sa actualizeze si perieze listele electorale. Potrivit acestuia, actualizarea poate scadea cu doua milioane numarul celor prezenti pe listele electorale.

Termenul de o saptamana este rezonabil pentru actualizarea listelor electorale. Fiecare localitate are la secunda numarul populatiei, orice nou nascut este inregistrat si bagat in baza de date, orice deces este operat ca atare in baza de date a unei primarii. Sa oblige AEP si autoritatile locale si alte institutii sa actualizeze listele electorale. Guvernul va modifica Ordonanta de Urgenta pentru a o pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Autoritatile electorale trebuie sa actualizeze riguros listele electorale, periem listele electorale in fiecare judet. Va iesi probabil acelasi numar ca la recensamantul din 2011”, a spus Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

_____________________________

Curtea Constitutionala a decis marti, 10 iulie, ca referendumul este constitutional. Insa, pentru a fi validat, la referendum trebuie sa se prezinte 50% plus unu din persoanele inscrise pe listele electorale permanente. In aceste conditii, suspendarea lui Traian Basescu devine o misiune extrem de grea pentru USL.

Curtea Constitutionala a decis marti, 10 iulie, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, scrie MEDIAFAX.

Aceasta inseamna ca, pentru demiterea lui Traian Basescu, trebuie sa se prezinte la vot cel putin 9 milioane de romani. La referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu circa 4,5 milioane de romani ar trebui sa voteze pentru. Suspendarea lui Traian Basescu a fost decisa prin votul Parlamentului si validata de Curtea Constitutionala.

Exit mobile version