Opinia Timisoarei

Demisie rasunatoare la Colterm. Directorul general pleaca din functie in plina iarna, la Timisoara. Administratorul special: Este o pierdere pentru compania de termoficare

TIMISOARA. Inca o lovitura pentru primarul Dominic Fritz. Unul dintre oamenii sai de baza, directorul general al Colterm, Petre Nenu, si-a dat demisia in plina iarna.

CITESTE SI: Colterm are carbune pe stoc pentru 11 zile la Timisoara, in acest moment. Anunta ca n-a incheiat nici acum un contract pentru gazul cu care sa arda combustibilul in februarie – martie la Timisoara. Merge pe furnizor de ultima instanta 

Primul care a facut anuntul public a fost viceprimarul Cosmin Tabara. Acesta sustine ca Petre Nenu si-a inaintat demisia pentru ca in februarie va fi anuntat numarul certificatelor de poluare aferente anului 2022 pe care compania de termoficare trebuie sa le cumpere, pana cel tarziu in 30 aprilie, iar administratia Fritz nu i-a oferit nicio garantie ca va avea cu ce sa achizitioneze certificatele EUA. Aceasta pentru al treilea al consecutiv, cand am ars si mai mult carbune. Ceea ce va duce la o a treia amenda de milioane de euro pentru Timisoara.

Primele doua sanctiuni pentru necumpararea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera se ridica, impreuna, la peste 35 de milioane de euro. Administratia Fritz a refuzat pana acum sa le plateasca. Or, o noua amenda, aduce Colterm, societate in insolventa, mai aproape de faliment.

Norocul unei ierni cu temperaturi ridicate a reprezentat o șansă pentru timișoreni. Dar iarna posibil ca doar de acum să înceapă… Din toate punctele de vedere.
Unul dintre oamenii cerebrali din Colterm, directorul general, a ales să plece prin demisie. O demisie care vine pe fondul unei temeri că se apropie 30 aprilie și nimeni nu-l asigură de existența fondurilor necesare achiziționării certificatelor EUA, riscul de a răspunde personal pentru neimplicarea altora în acest program.
Implicarea înseamnă fapte concrete și nu povești. Căldura din apartamente, școli, spitale este vitală pentru viața timișorenilor mai mult decât pozele pozitive de pe facebook!
Prefer poze din depozitul de cărbuni, din păcate nu prea văd. Avem platforma luată cu mare fast, dar aducem cărbune din Ungaria, posibil prin Motru? Sper că este reală platforma de la Motru și nu una online…
Lăsând gluma la o parte, situația nu stă bine. Sunt câteva persoane care se zbat și unele care doar mimează salvarea acestei societăți. E nevoie de mai mult, e nevoie de asumare și de dat cu pumnul în masă dacă trebuie.
TIMIȘOARA nu mai poate trece prin ce s-a întâmplat iarna trecută, a fost o rușine și o suferință și măsuri nu s-au luat împotriva celor care au spus că știu ce au de făcut, dar doar au reușit să încurce!”, a transmis viceprimarul Timisoarei Cosmin Tabara.

Petre Nenu este o pierdere pentru Colterm

Administratorul special al Colterm, Cristian Amza, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro ca plecarea directorului general este o pierdere pentru compania de termoficare si ca va fi greu sa i se gaseasca un inlocuitor.

Petre Nenu va ramane pana in 28 februarie in aceasta functie, dupa care va pleca de tot din companie. Banuiesc ca va urma o perioada de interimat pentru o alta persoana pentru aceasta functie. E greu sa gasesti pentru Colterm angajati pe pozitii mult mai putin complicate decat cea de director general. E greu spre imposibil, intr-un timp scurt si avand in vedere problemele pe care le are Colterm.

In functie de cum va evolua persoana respectiva, se va stabili de catre administratorul special si cel judiciar daca se va definitiva pe post.

Functionarea societatii teoretic nu ar trebui sa aiba de suferit, in parametrii in care se poate functiona.

Petre Nenu chiar e o pierdere pentru Colterm. Am colaborat foarte bine cu el, am facut o echipa foarte buna. Regret ca s-a ajuns la situatia asta, dar nu doar ca nu am un repros la adresa lui, dar nici nu pot sa-l condamn ca a decis sa se opreasca aici„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

16 milioane de euro vor costa certificatele de poluare pe 2022 ce vor trebui cumparate pana la finele lunii aprilie. Cu 70 de milioane de euro ‘ar putea fi intors de la groapa mortul Colterm’

Reprezentantii Colterm au facut primele calcule legate de numarul de certificate pentru emisiile de gaze cu efect de sera. Suma de plata ajunge la aproximativ 80 de milioane de lei, adica in jur de 16 milioane de euro, bani pe care compania nu are de unde sa-i scoata fara ajutorul Primariei Timisoara. Administratia Fritz ar fi avut la dispozitie doua… solutii, insa nu pentru al 12-lea ceas.

Certificatele ar trebui luate pana in 30 aprilie. Pretul lor e de plus-minus 80 de milioane de lei. Colterm ar avea doua surse din care sa acopere certificatele, una e data de pierderile induse, pe care Primaria le aproba prin HCL si le plateste in fiecare an. Dar calendarul se face in asa fel incat incasarea la Colterm ajunge sa se faca in iulie-august.
A doua sursa e usor mai tehnica – reintregirea activului net ca urmare a aprobarii situatiilor financiare. Bilantul contabil, practic. Daca la finalul unui an societatea inregistreaza niste idicatori cu valori foarte reduse, unul dintre ei fiind activul net, atunci legea te obliga sa reintregesti activul respectiv. Prin aport de capital se poate face acest lucru…„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro administratorul special al Colterm.

Cristian Amza a instiintat despre toate acestea administratorul judiciar si Primaria Timisoara de luni bune, dar nu s-a luat nicio masura.

Eu am inaintat aceasta situatie catre administratorul judiciar in octombrie, apoi administratorul a inaintat situatia catre Primarie in noiembrie, sedinta AGA a fost in prima parte a lunii decembrie, dar nu s-a ajuns la un consens.

Reintregirea ar insemna, avand in vedere ca nu s-a facut nici din 2019, 2020, ca se invarte in jurul valorii de 340 milioane lei. Ea vine dupa 3 ani, tine cont de toate certificatele de poluare neachizitionate, de cele 2 sanctiuni aplicate si de toate celalalte lucruri de care nu s-a tinut cont.

E o situatie care, in practica, e foarte greu de rezolvat.

Nu este exclusa nici urmatoarea amenda, la inceputul lunii mai. Sau poate vine cineva cu o idee mai buna si poate salveaza compania„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Exit mobile version