Opinia Timisoarei

Declaratie socanta a lui Ion Iliescu: sterge pe jos cu Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara!

Dupa 25 de ani de la Revolutie, fostul presedinte Ion Iliescu pune din nou paie pe foc si sustine sus si tare ca a fost doar o victima a regimului Ceausescu, iar despre Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoare spune ca in niciun caz nu i se putea aplica lui.

Intr-un interviu pentru postul de televiziune Digi24, fostul sef al statului a spus ca a fost „cel mai activ oponent al lui Ceausescu” si ca nu intelege de ce punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care interzicea liderilor comunisti sa participe la alegeri, i s-ar fi aplicat si lui. Mai mult, el considera ca era doar un atac la persoana lui:  „Era firesc acest atac la adresa lui Iliescu?”, se intreaba, ironic, fostul lider al FSN.

Ion Iliescu a spus ca nu era un membru marcant al Partidului Comunist in 1989, ba dimpotriva, se opunea deschis regimului. Intrebat daca Romaniei i-ar fi fost mai bine in cazul in care s-ar fi aplicat punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, Ion Iliescu a raspuns cu o alta intrebare: „Care au fost liderii marcanti ai Partidului Comunist care au participat la alegeri? Care? Numiti!”, scrie capital.ro

„Eram cunoscut ca cel mai activ oponent al lui Ceausescu. Am fost inlaturat din structurile de conducere in 1971, trimis spre reeducare in tara, la Timisoara, apoi la Iasi, scos din structurile politice, trimis in meserie, la Ape, scos si de acolo in 1984 si am ajuns la Editura Tehnica. Eram directorul unei edituri cu 30 de redactori cu totul, in Casa Scanteii. Asta era statutul meu in 1989. Deci sunt aberante asemenea referiri si aceste sloganuri care erau vehiculate, intr-adevar”, a mai spus Ion Iliescu.

Proclamatia de la Timisoara, adoptata la 11 martie 1990, era documentul care anunta ca idealurile Revolutiei din decembrie 1989 au fost tradate si ca revolutia trebuia sa continue pe cale pasnica. Mai ales Punctul 8 al proclamatiei interzicea, prin lege electorala, dreptul de a candida la functii in stat tuturor fostilor activisti si securisti, timp de trei legislaturi. In special „presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism”. Dar Proclamatia mai preciza ca simpla calitate de membru de partid nu era nicidecum considerata o vina.

Sursa: capital.ro

Exit mobile version