Opinia Timisoarei

De rasul curcilor. Reabilitam Castelul Huniade din Timisoara de 13 ani si nu e gata. Lui Carol Robert de Anjou i-au trebuit doar 7 sa-l ridice. Consiliul Judetean are acum o noua strategie pentru renovare

TIMISOARA. Au trecut 13 ani de cand au pornit lucrarile de reabilitare la Castelul Huniade din Timisoara si inca sunt departe de a fi terminate. Aceasta in conditiile in care intemeietorului sau i-au trebuit, in Evul Mediu, doar 7 ani ca sa-l ridice. Cu alte cuvinte, Carol Robert de Anjou putea face chiar doua castele in acest rastimp.

CITESTE SI: Reabilitarea Castelului Huniade din Timisoara, intr-o noua etapa. S-a facut receptia lucrarilor pentru latura de Nord – Vest si ar putea fi deschis in 2021, partial 

Cladirea emblematica din centrul Timisoarei, care are doar o aripa refacuta, se degradeaza pe zi ce trece, iar acum Consiliul Judetean vine cu un nou plan pentru continuarea renovarii.

Presedintele CJT Calin Dobra anunta ca primeste ajutor de la nivel national pentru a identifica cea mai buna modalitate pentru reabilitarea castelului. De la Bucuresti ar putea fi ajutat in privinta documentatiei, iar Consiliul Judetean va trebui mai apoi sa gaseasca banii cu care sa continue lucrarea.

In urma discutiilor pe care le-am avut cu ministrul Culturii, cu domnul Breaz, si cu directorul Institutului National de Patrimoniu, am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, restaurare si punere in functiune a Castelului Huniade prin Programul National de Restaurare. Astazi am aprobat protocolul cu Institutul National de Patrimoniu, punem toata documentatia din punct de vedere al proprietatii la dispozitia Institutului National, si Institutul va scoate la licitatie documentatia, studiul de fezabilitate sau DALI-ul pentru acest proiect, dupa care o va preda Consiliului Judetean, noi urmand sa identificam surse de finantare pentru realizarea investititi propriu-zise. Mai mult, Institutul National de Patrimoniu, tinand cont ca sunt specialisti in ceea ce inseamna restaurarea, in mod special a cladirilor de patrimoniu clasa A, asa cum este Castelul Huniade, ii vom avea parteneri si mai departe in monitorizarea realizarii investitiei„, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Chiar daca acest plan va fi pus in aplicare, sunt foarte mici sansele ca anul 2021, cel in care Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, sa prinda castelul cu schelele pe el.

Asta inseamna ca cel tarziu anul viitor vom avea documentatia si conceptul restaurarii si punerii in
functiune a Castelului Huniade, pus la dispozitie de Institutul National de Patrimoniu. In momentul in care vom avea acest document pus la dispozitie noi vom urma mai departe cu proiectarea si cu executia„, a completat Calin Dobra.

Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati de zid.

Pentru aceasta a fost necesara refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee.

Nu demult, secretarul de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului, a fost pus pe lista de investitii, iar acum asteapta finantarea.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

Exit mobile version