Opinia Timisoarei

De la „Scoala altfel” la „Politica altfel”. Marius Dugulescu s-a saturat sa vada parinti platind pentru renovarea sălilor de clasa

Ce părinte n-a plătit pentru zugrăvirea sălii în care copilul său învață, sau pentru schimbarea pardoselii? Dar ce părinte n-a plătit pentru înlocuirea tablei de scris sau nu a cumpărat creioane colorate copilului din propriul buzunar? Sunt realități triste, ce trebuie să se schimbe. Pentru asta militează Marius Dugulescu ce susține un proiect similar “Școlii Altfel” și în politică.

Ce vrea Marius Dugulescu? O schimbare! O schimbare a modului în care merg lucrurile în sistemul educațional, începută tocmai de sus. În opinia președintelui PMP Timișoara, Școala Altfel nu ar trebui să însemne un program limitat în timp, ci un proiect de lungă durată, care să schimbe cu adevărat condițiile din școlile românești.

E <<Săptămâna altfel>> în școli. Întâlnim, la tot pasul, grupuri de copii care merg la spectacole, la muzee și în alte locuri în care învață și altceva. Toate astea se petrec pentru că o primenire a activității se impune în mod obligatoriu, e nevoie neapărat și de altceva în școală, măcar și pentru o săptămână. Acest model nu poate rămâne însă doar ca un experiment izolat, ci trebuie preluat chiar și de clasa politică. Pare paradoxal, dar putem învăța de la cei mici, să facem <<politică altfel>>, raportându-ne tocmai la necesitățile din școli. <<Școala altfel>> nu se reduce la expoziții și spectacole, ci implică un concept mai larg, așteptat și dorit de toată lumea: o altfel de educație, mai aproape de cerințele și nevoile actuale. Nu poți pretinde să faci <<școală altfel>>  fără să schimbi și modul de abordare politică”, consideră Marius Dugulescu care s-a săturat să audă părinți plângându-se că n-au bani să plătească pentru un program after-school, sau părinți care deși abia reușesc să pună pe masă o pâine, se străduiesc să plătească reabilitări ale sălilor de clasă în care micuții lor învață.

Până când să mai plătească părinții zugrăvirea școlii sau a grădiniței? De ce tot ei trebuie să suporte din buzunarul propriu igienizarea claselor, schimbarea pardoselilor și procurarea materialelor didactice, de la ascuțitori și creioane colorate și până la table de scris inteligente? Când va dispărea din școli plata <<adiționalelor>>? Vor reuși toți să achite costurile uriașe de la programele <<after school>>, pentru că nu au cu cine să-și lase copiii acasă? Sunt întrebări la care răspunsurile nu mai pot aștepta, dacă ne pasă de viitorul copiilor noștri. De la etapa ”școala altfel” trebuie să mergem mai departe, la <<politică altfel>>, pe care să o punem cât mai repede în Mișcare. Altfel, vom suporta încă patru ani tot felul de <<adiționale>>”, mai spune Marius Dugulescu.

Exit mobile version