Opinia Timisoarei

De la ‘deliciul unui mancator de dude’ si pana la ‘se distrug cladirile istorice’. Replici dure in dezbaterea de la Primaria Timisoara, pe marginea proiectului futurist ce se va inalta pe locul fostului Liceu de Arte

TIMISOARA. Cladiri prea inalte, trafic infernal si distrugerea istoriei. Acestea sunt cateva dintre principalele nemultumiri pe care le-au avut mai multi timisoreni si reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Timis, prezenti la dezbaterea legata de construirea noului complex de cladiri din vecinatatea Primariei Timisoara, pe locul fostului liceu de Arte si a Inspectoratului Scolar Timis.

Arhitectul care a realizat complexul imobiliar futurist ce se va inalta chiar langa primarie a prezentat planurile lucrarii. Este vorba despre un proiect ce vizeaza ridicarea unui complex de cladiri ce urmeaza sa adaposteasca un hotel, mai multe spatii rezidentiale, dar si comerciale, prevazut cu parcare subterana si care are in vedere si largirea strazii 20 Decembrie (fosta Savinesti) si reorganizarea traficului din zona.

Insa, avand in vedere ca proiectul integreaza spatiile in care a functionat fostul Liceu de Arte, dar si Inspectoratul Scolar Timis, intr-o zona istorica a orasului, nemultumirile nu au intarziat sa apara.

„In acest PUZ se doreste demolarea cladirilor prin integrare. Pe noi ne intereseaza recuperarea memoriei acestui spatiu. Dumneavoastra goliti de importanta acele cladiri. Acolo s-a dezvoltat un singur curent mare, SIGMA, este vorba despre un liceu israelit. Vrem noi ca acest lacas de cultura si invatamant sa ramana asa cum este. Proiectul propus nu are nicio legatura cu interesul public si Primaria Timisoara trebuie sa dezvolte mai intai interesul public si nu intelegem implicarea administratiei locale in acest proiect”, a spus Ilie Sarbu, presedintele Asociatiei Salvati Patrimoniul Timisoarei.

„Daca se vine cu argumentul ca in Timisoara cladirile sunt noi si nu au valoare istorica, am putea sa ne trezim cu un oras care e construit in secolul XX, in mare majoritate, care poate sa fie demolat, fara niciun fel de discutie, ca si aceste cladiri. Un alt aspect pe care vreau sa il semnalez este ca e inacceptabil ca niste cladiri sa fie pastrate doar ca fatada, fie chiar si integrate intr-o constructie noua. Mi se pare foarte important ca aceste cladiri sa ramana, cel putin Inspectoratul Scolar, integral, pentru ca pastreaza cu adevarat semnatura lui Szekely Laszlo, iar partea aceasta de turn si acoperis sunt foarte importante in definirea arhitectonica”, a adaugat Ileana Pintilie, profesor de Arte si Design.

Pe de alta parte, si arhitectii din cadrul OAR Timis au avut cateva observatii legate de proiect. Acestia au si depus o adresa in care au mentionat probleme referitoare la regimul de inaltime al cladirilor, necesitatea pastrarii cladirii Inspectoratului Scolar si la faptul ca nu exista o definire clara a interesului public in privinta acestui proiect.

De altfel, arhitectul complexului a apreciat ca observatiile sunt unele pertinente si ca se va tine cont de recomandarile reprezentantilor Ordinului Aritectilor Romani, filiala Timis.

O alta problema ridicata in cadrul dezbaterii pe aceasta tema a fost semnalata de reprezentantii Mitropoliei Banatului, care se tem ca, odata ce vor incepe lucrarile la noul complex, este posibil ca imobilul care gazduieste Mitropolia sa aiba de suferit. Iar una dintre nemultumirile fetelor bisericesti este legata de faptul ca, odata largite drumurile din vecinatate, traficul in zona Mitropoliei Banatului ar urma sa fie unul mai intens.

Cu toate acestea, reprezentantii Mitropoliei au primit asigurari ca nimic din ce se va construi in vecinatate nu va pune in pericol structura de rezistenta a cladirilor ce apartin Mitropoliei, inclusiv Catedrala.

Unul dintre cei mai revoltati contestatari privind decizia de a construi un complex imobiliar pe locul unor foste unitati de invatamant este chiar fostul secretar al Primariei Timisoata, Florin Ciobanescu, care da vina pe administratia locala pentru faptul ca Liceul de Arte nu mai functioneaza aici.

„E deliciul unui mancator de dude din prima generatie incaltata. Nu e singurul. Exista in fiecare domeniu. Eu fac parte din categoria prostilor care fac un recurs la memorie. Sala in care ne aflam este sala de festivitati a Liceului Comercial din Timisoara. Unii sunt socotiti mari pentru ca se masoara impreuna cu socluri. Unii nu pot sa isi faca socluri, ca sunt inca in viata, dar isi fac sedii. Sunt niste secaturi. Apropo de faptul ca aceasta cladire a fost scoala, acest bulevard poate fi socotit al scolii. Prefectura a avut ca destinatie scoala. Facultatea de Medicina, Rectoratul, a fost Liceul German. Tot ce s-a facut in ultimii 70 zeci de ani a fost o agresiune impotriva scolii. Acesta e un bulevard al scoalelor, trebuie sa plecati din aceasta cladire si sa redati functiuni scolare tuturor imobilelor cu destinatie educationale… Tot visul unui mancator de dude ramane”, a spus Florin Ciobanescu.

Potrivit arhitectului care s-a ocupat de conceptul noului complex futurist, toate observatiile facute de OAR Timis sunt rezolvate sau rezolvabile si urmeaza ca toate problemele ridicate in timpul dezbaterii sa fie analizate.

Va reamintim, la inceputul lunii iulie, opiniatimisoarei.ro va prezenta in premiera proiectul complexului imobiliar futurist ce va ‘rasari’ langa Primaria Timisoara, un ansamblu spectaculos care va cuprinde 4 cladiri impresionante, cu un aspect modern, ce vine sa completeze zona centrala a orasului, intr-un spatiu plin de istorie.

Conceptul care a stat la baza proiectului este acela de a imbina functionalitatea cu esteticul, iar spatiul aerisit si soarele care ‘atinge’ fiecare dintre constructii duc la armonizarea perfecta a noului spatiu cu zona inconjuratoare, explica pentru opiniatimisoarei.ro tanarul arhitect, de numai 32 de ani, Claudiu Ionescu, cel care iscaleste proiectul avangardist.

In contextul in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, cladirea vine ca un plus din punct de vedere artistic, pentru ca va gazdui, printre altele, o galerie de arta si si un muzeu al artei contemporane, deschis publicului timisorean. Acestea vor completa prezenta unui hotel de lux.

In plus, dezvoltatorul care va face investitia are in proiect realizarea a peste 400 de locuri de parcare, pe trei niveluri subterane, iar dintre acestea, aproximativ 300 vor putea fi publice.

 

Exit mobile version