Opinia Timisoarei

De doua ori mai multe clase de invatamant profesional in Timisoara si in judet, din cauza rezultatelor slabe de la Evaluarea Nationala

TIMISOARA. Rezultatele slabe la Evaluarea Nationala au facut ca numarul de clase de invatamant profesional din judetul Timis sa se dubleze, incepand cu anul scolar viitor.

CITESTE SI: Focuri de arma la Timisoara. Politistii au incercat sa prinda un talhar 

Daca in 2018 planul de scolarizare a prevazut 28 de clase pentru invatamantul profesional, in anul scolar 2019-2020, la nivelul judetului Timis vor fi organizate 54 de astfel de clase.

„In luna ianuarie am facut o propunere nu tocmai acceptata de unitatile de invatamant din judet, de 134 de clase de liceu si 54 de clase de invatamant profesional, in total 188 de clase de liceu a IX- a, invatamant de stat. Este un an in care suntem pozitionati mai putin unitar fata de alte judete, din punct de vedere al topului mediilor obtinute la Evaluarea Nationala. Dupa 2-3 luni de la transmiterea informarii, in baza unei relatii intre Ucraina si Romania, s-a cerut si in acest an la Hasdeu, la Lugoj, infiintarea unei clase cu predare in limba ucraineana. Ministrul invatamantului a convenit sa accepte ca planul de scolarizare din acest an sa cuprinda un numar de 135 de cls de liceu, respectiv 54 de profesionala, cu un total de 189 de clase”, a spus Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar trag un semnal de alarma si ii sfatuiesc atat pe directorii de scoli, cat si pe parinti, ca in momentul inscrierii in clasa a IX-a, fiecare elev sa bifeze cat mai multe optiuni pe lista, pentru ca elevii sa nu riste sa ramana nerepartizati.

„Copiii ar trebui sa stie ca numarul de clase de liceu e foarte redus si, ca marja de siguranta, trebuie sa opteze si spre scolile profesionale, pentru ca mediile de acces la liceu vor fi mult mai mari decat in anii trecuti. E un semnal de alarma pe care cred ca l-au auzit toti, toate scolile. Fiecare director care ar trebui sa fie un manager adevarat si sa aiba o gandire de timp mediu, ar trebui sa vina cu alternative pentru copii, pentru ca e clar ca elevii cu medii peste 5 vor avea acces la liceu, iar cei cu medii sub 5 vor avea ca alternativa scolile profesionale”, a completat Aura Danielescu.

In anul 2018, procentul celor care au obtinut peste 5 la Evaluarea Nationala, in Timis, a fost de 69,64%, in timp ce in 2017 procentul celor care au reusit sa ia peste 5 la examen a fost de 72%.

Exit mobile version