Opinia Timisoarei

De ce nu se incalzesc caloriferele la Timisoara? Dominic Fritz: Cand pornim caldura trebuie sa platim facturile in avans si nu sunt bani

TIMISOARA. Colterm va merge si in aceasta iarna pe ‘modulul de avarie’, sub amenintarea tot mai clara a insolventei, despre care si primarul Dominic Fritz recunoaste ca nu mai poate fi evitata. Aceasta desi in urma cu un an le spunea timisorenilor ca are solutia iesirii la liman a societatii de termoficare.

Timisorenii asteapta iarna care se apropie cu teama cresterii uriase a pretului la gigacalorie ori chiar cu aceea ca se vor trezi fara apa calda si caldura.

De altfel, desi in mai multe nopti temperaturile au scazut la Timisoara, iar vremea se tot raceste, Colterm n-a pornit incalzirea. Si aceasta pentru ca… nu sunt bani. Pe langa locuinte, trebuie incalzite scoli, spitale, institutii.

Noi trebuie sa platim tot ce cumparam in avans, iar in momentul in care pornim caldura, si probabil o vom face in acest weekend, factura zilnica va fi intre 2 si 3 milioane de lei, pe care trebuie sa le platim in avans. Nu trebuie sa va explic ca Colterm nu are acesti bani. Bugetul local, chiar daca l-am da tot la Colterm, nu avem bani. Va trebui sa luam masuri si in Consiliul Local si in AGA in urmatarele saptamani„, a declarat marti primarul Dominic Fritz in plenul CLT.

Strategia supravietuirii cu carbune in aceasta iarna la Colterm. Nu sunt bani de certificatele verzi ramase necumparate, iar amenda de zeci de milioane de euro si datoriile cresc

Cu un CA nou si nicio strategie de redresare, cu datoriile neplatite, ce se maresc de la o zi la alta, si fara stocuri de carbune, dar cu un contract nou cu Primaria Timisoara pentru delegarea gestiunii serviciului, valabil pe 5 ani. Asa intra compania de termoficare a Timisoarei in aceasta iarna in care insolventa pare imposibil de evitat, dupa cum sustine chiar primarul Dominic Fritz, acelasi care acum un an le spunea timisorenilor ca ‘avea solutia salvarii Colterm in buzunar’.

„Va spun foarte sincer, eu nu stiu daca va fi posibil si cum va fi posibil sa evitam un scenariu de restructurare prin insolventa la Colterm”, a declarat Dominic Fritz, marti.

CITESTE SI: Cu un picior in insolventa, Colterm are contract nou cu Primaria Timisoara si Consiliu de Administratie

Marti s-a intrunit AGA Colterm, unde consilierii locali au pus mai multe intrebari conducerii, iar la cele mai multe dintre ele raspunsurile au fost cu ridicat din umeri.

Cat priveste certificatele verzi pentru care Colterm a primit deja o amenda de 21 de milioane de euro si deja a crescut cu alte 3 pentru ca nu a fost achitata, ci doar contestata in instanta, directorul interimar a recunoscut ca n-are nicio solutie.

Ele speram sa le putem achizitiona pana la sfarsitul anului. La ora actuala, Colterm nu poate sa aiba disponibilul financiar sa faca plata. Suntem in permanenta in discutie cu executivul din primarie, suntem coplesiti de cresterea total necontrolata a gazului metan, deci n-as putea sa va dau un raspuns„, a spus Cristian Mitu director interimar general al Colterm.

Desi sub amenintarea insolventei, conducerea Colterm da asigurari ca societatea e pregatita sa livreze agent termic catre populatie. Cel putin iarna asta.

Pentru acest sezon, vreau sa spun ca ambele centrale sunt pregatite de functionare. S-au facut reviziile tehnice la instalatiile de productie a centralelor si la instalatiile de transport si distributie. Vom porni cat de curand, in functie de temperaturile exterioare, incalzirea, si vom livra agent termic populatiei„, sustine Cristian Mitu.

La intrebarea consilierului local Adrian Lulciuc legata de cat carbune e pe stoc, s-a grabit sa raspunda viceprimarul Ruben Latcau in locul directorului Colterm.

Colterm are in momentul de fata mai multe contracte cu 3 companii care pot sa furnizeze carbune, in jur de 100.000 de tone contractate, care pot fi furnizate la cerere, si livrarea deja a inceput„, a precizat Ruben Latcau.

La ora actuala nu avem stoc de carbune, avem 998 de tone de carbune. Suntem cu contracte in derulare, avem pregatite grafice de livrare, vom demara procedurile de aducere a carbunelui„, l-a completat directorul Cristian Mitu pe viceprimar.

Si in aceasta iarna orasul va fi incalzit de Colterm pe prea mult carbune, iar asta se va vedea in viitoarele certificate de poluare pentru care nota de plata se va stabili, ca de obicei, in luna februarie a urmatorului an.

Functionarea pe gaz genereaza gaze cu efect de sera, pentru care trebuie sa platim certificatele CO2. Momentan, am functionat doar cu CET Centru pe gaz, peste vara, fiind nevoie sa asiguram doar apa calda. Pentru CET Sud vom merge momentan pe gaz si vom aduce carbune, dupa jumatatea lunii vom incepe si functionarea pe carbune. Ponderea este 70% gaz, 30% carbune, dar putem oricand sa schimbam ponderea. Stim foarte bine ca inclusiv politica UE este de a opri functionarea pe carbune in centralele inclusiv din Romania„, a declarat directorul Cristian Mitu cand a fost intrebat care este ponderea combustibilului pentru iarna 2021-2022.

Exit mobile version