Dan Poenaru: „PSD e mult mai slab acum decat atunci cand eram eu presedinte“

Fost presedinte al PSD Timis, fost prefect si fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii. In prezent este seful Clinicii II Ortopedie si Traumatologie, din cadrul Spitalului Judetean Timisoara

__________________________________________________________________________________________________________

Dan Poenaru

Ati condus cu mana de fier timp de mai multi ani filiala judeteana a PSD. Nu va e dor de politica? Despre politica se spune ca o ai in sange odata ce i-ai prins gustul…

Suntem acum in alta perioada politica decat cea de la inceputul anilor ’90. Va marturisesc ca in primii doi ani dupa Revolutie nu am dorit sa mai fac politica. Dupa aceea mi-am dat seama ca o Revolutie aduce multe lucruri bune, cum a adus si la noi, dar ca se infig in functii incompetenti, veleitaristi slab pregatiti profesional si treaba asta m-a deranjat. In plus aveam ca obiectiv si sa construiesc aceasta clinica (Clinica de Ortopedie de la Spitalul Judetean, n.red) si in afara politicii era greu de spus ca se termina. Dovada in acest sens este faptul ca in Timisoara in afara de aceasta clinica nu s-a construit nimic in domeniul spitalicesc. La ora actuala este o alta partitura politica. Unii s-au profesionalizat si fac numai politica. Eu cred ca lucrurile merg asa cum merg in tara si din cauza faptului ca de 7 ani nu exista un moment de liniste in care sa ai timp sa gandesti proiecte. De ani buni e o campanie electorala permanenta. Asa ca pot sa va spun ca nu imi e dor. In acest haos general, electoratul este, citez din Ana Blandiana „ca o maioneza taiata“. Se observa o tentatie a actualei puteri de a discredita intreaga clasa politica. Este o tactica prin care pregateste conservarea puterii: ii discreditam pe toti, oamenii nu vin la vot si daca vin, o sa vina doar 30 %, noi avem 15 %… in asa fel se simplifica lucrurile…

A aparut aceasta alianta USL. Ce influente va avea asupra electoratului si asupra vietii politice de la noi?

Aceasta alianta era obligatoriu sa apara. In toate tarile din lume, in fata unei puteri bine constituite, cu bani multi, agresiva, opozitia se aliaza. Nu e prima data cand se infiinteaza o astfel de alianta. A facut-o si Angela Merkel in Germania. Au existat astfel de aliante si in Italia. Deocamdata aceasta alianta USL are o mare problema! USL trebuie sa dovedeasca electoratului ca este o alternativa viabila si credibila.

Si este?

Deocamdata se afla intr-o faza de incercari. Daca cei doi lideri de la Bucuresti, liderii locali nu vor dovedi ca au programe, ca merg exact pe ce ii intereseaza pe oameni nu vor reusi. Pe timisoreni nu-i intereseaza ca se va putea merge cu vaporul pe Bega pana la Viena… Oamenii au alte probleme… Nu pot sa isi asigure traiul, nu pot sa isi cumpere medicamente, nu pot sa isi tina copiii la scoala… Pe asta trebuie sa mearga si sa insiste USL.

Ce sanse le dati celor de la USL sa castige alegerile si sa formeze guvernul?

Daca nu vor dovedi ca sunt o alternativa serioasa nu vor castiga alegerile. Eu zic ca au sanse, dar trebuie sa dovedeasca, in timp destul de scurt, ca sunt credibili. Tinand cont de nemultumirea romanilor, au o sansa istorica sa castige si sa faca guvernul. Depinde numai de ei. Oricum chiar daca vor veni la putere, vor avea, in continuare, mari probleme de rezolvat. Ei trebuie sa se gandeasca un pic si la statul social. Asta pentru ca statele europene sunt state sociale si nu minimale cum a devenit Romania. Noi mergem spre modelul american de stat minimal, dar traim in Europa, nu in SUA! Sigur ca s-au facut si exagerari in privinta protectie sociale, dar trebuie sa luam exemple din Uniunea Europeana, pentru ca suntem un stat european. In plan local USL va mai avea o problema. PSD-ul e un partid cat de cat disciplinat, in care se respecta ierahiile. La PNL e mai libera initiativa, ca sa spun asa elegant, si ar putea sa apara conflicte. Trebuie sa rezolve aceste aspecte.

In PDL urmeaza alegeri. Are sanse Blaga sa il bata pe Boc?

Eu cred ca sunt sanse egale intre cei doi candidati. Blaga ca secretar general al partidului a avut multe contacte in teritoriu si multi dintre liderii locali sunt promovati de el, dovada ca au si semnat pentru el. Din pacate Boc nu are carura de prim ministru si este expirat. E ca o bautura rasuflata. Nu mai are credibilitate si poarta povara masurilor dure pe care le-a luat. Este posibil ca venirea lui Blaga si a altor lideri sa creasca cota PDL-ului.

De ce credeti ca partidele politice nu sunt capabile sa scoata un candidat care sa-l bata pe Gheorghe Ciuhandu in lupta electorala pentru Primaria Timisoara?

Nu a existat o preocupare din timp pentru acest lucru. Sunt multi oameni cu realizari manageriale deosebite in Timisoara, care ar fi foarte buni primari, dar care lucreaza in mediul privat si nu sunt interesati sa se lege la cap. In alta ordine de idei, absenteismul la vot avantajeaza mereu pe cei aflati la putere. Domnul Ciuhandu are un sistem foarte bine pus la punct, acele Consilii de Cartier, care apropo, sunt un sistem social-democrat, in care se intalneste cu pensionarii, le mai face un parc si o cismea si pe aceasta dimensiune el are 50 de mii de votanti. La o participare de 40% castiga din primul tur. In plus, o chestiune pe care o neglijeaza multi, domnul Ciuhandu este un om politic foarte versat! Parerea mea este ca e mult mai bun ca om politic decat ca tehnocrat.

Si nu exista unul mai versat ca Ciuhandu?

Din cate stiu eu au fost discutii cu oameni importanti din Timisoara, dar toti au refuzat!

Deocamdata avem ca sigura candidatura lui Robu la Primaria Timisoara.

PNL-ul are o organizatie buna in oras si un scor pe masura. Profesorul Robu a capatat si un pic de experienta politica, are experienta manageriala, conduce de mult timp Universitatea Politehnica si este un intelectual rasat. Ar putea sa fie o contrapondere. Ar trebui sa invete sa vorbeasca si cu oamenii mai saraci cu duhul. Ii trebuie o echipa buna de campanie, sa repete. Eu va spun ca, in campaniile trecute, faceam repetitii cu cei care candidau… chiar si pentru emisiunile televizate. Faceam pe avocatul diavolului, ii luam la intrebari, ii puneam in dificultate…  In aceste conditii ar putea castiga. Pentru ca nemultumirea e mare. Eu am contact cu multi oameni la consultatii. Unul din o suta e multumit.

Apropo de oameni politici versati. De ce nu candidati dumneavoastra? Avem un exemplu in acest sens, Sorin Oprescu la Bucuresti! Tot medic…

Nu ma tenteza deloc. Am alte procupari. Am o clinica unicat in Romania, sunt presedintele Asociatiei Romane de Ortopedie… Fac ce imi place… Nu ma tenteaza deloc. Oprescu a renuntat la profesie, a renuntat la tot, la viata personala si a avut acceasta dorinta, de cand l-am cunoscut eu, in 1992 sa faca politica la nivel inalt. Un tip destept cu multe relatii si a pilotat bine.

Va mai cauta colegii din PSD pentru sfaturi politice?

Da. Am contacte cu foarte multi colegi, cu primari de-ai nostri. Multi vin pentru ajutor medical si atunci vorbim si politica. Dar nu am incercat sa ma implic mai mult sa nu deranjez.

Cum vedeti aceasta lupta dintre Bojin si Grindeanu?

A fost o lupta de orgolii. Intre un banatean get-beget ca Bojin care s-a suparat pe un gugulan la fel de batos si el. Pana la urma lucrurile s-au linistit si sunt in relatii bune.

Sunt multi care spun ca inca, din umbra, mai conduceti partidul…

Nici vorba. Eu nu am fost in sediul partidului de cand am plecat…

Partidul nu se conduce neaparat din sediu…

Intr-adevar. Sunt cu cotizatia platita la zi, dar nu am avut nici un interes sa ma implic in PSD, pentru ca ori te implici total si ai parghiile in mana, ori nu o faci deloc.

Si nu va tenteaza sa va intoarceti sa aveti parghiile in mana?

Nu. Pentru ca PSD-ul e mult mai slab acum decat atunci cand eram eu presedinte. Cand am plecat eu aveau 53 de primarii si 38,2 %. Acum sa o iei de la capat e foarte greu. Oricum un partid care a rezistat 7 ani in opozitie e greu sa dispara. Dar pe mine nu ma intereseaza.

Cine conduce PSD in momentul de fata? Ponta sau Nastase?

Categoric Ponta. Noi, daca nu avem o teorie a conspiratiei, nu suntem romani. Ponta nu e atat de benign pe cat il cred unii. E un tip ambitios, orgolios, care vrea sa faca politica pe termen lung. Bun, e clar ca se sfatuieste cu Nastase, dar nu cred ca asta inseamna ca nu conduce el partidul.

De ce credeti ca a decazut atat de mult Geoana?

Asta este valoarea lui. Ce a spus domnul presedinte Iliescu este perfect valabil. A fost o mare gafa alegerea lui ca presedinte al PSD. Nu are calitati de om politic.

Filiala judeteana de cine e condusa? De Bojin sau de Sarbu?

Sarbu este un om cu experienta politica vasta. E vicepresedintele senatului. Dar din cate am vazut eu nu mai e prea interesat de ce se intampla aici. Dar eu sunt convins ca Sarbu comunica cu Bojin. Eu am avut o relatie buna, intotdeanuna…

De ce nu sunt promovati mai multi tineri in politica?

Eu am promovat foarte multi tineri pentru a prelua din mers treaba de la cei mai in varsta. De exemplu, cand l-am promovat pe Eugen Dogariu era cel mai tanar consilier local din Romania si a fost cel mai tanar secretar de stat din Romania la doar 27 de ani. Si ca el sunt multi, Toanca, Grindeanu, inclusiv Branzan era tanar cand a devenit deputat.

De ce credeti ca nu au reusit sa se impuna acesti tineri promovati de dumneavoastra?

Ca sa faci politica de varf trebuie sa renunti la foarte multe lucruri. Ca sa faci politica social democrata trebuie sa ai idealuri. Daca nu ai idealuri, daca nu ai principii nu poti sa reusesti. Te pierzi in mocirla, in lucruri colaterale, te pierzi in afaceri… Te gandesti numai la burta ta si lumea te taxeaza.

Ce credeti despre reforma din sanatate, respectiv inchiderea acelor spitale?

La ora actuala in sanatate este o degringolada naucitoare! Eu sunt de acord ca unele spitale trebuia sa fie inchise. Dar trebuia facut altceva. Nu e vorba neaparat de azile, pentru ca sunt locuri unde nu ai cerere. Se putea face altceva. Puteau fi transformate in spitale de boli cronice, pentru ca oricum nu avem asa ceva. Trebuia lasate puncte de prim ajutor. Trebuia sa fie dotate salvari si trebuia sa fie cumparate elicoptere. Vecinii nostri, ungurii, au inchis si ei 34 de spitale. Dar nu le-au inchis pana nu au cumparat in plus salvari si elicoptere dotate pentru urgentele de grad zero. in Ungaria exista un elicopter la fiecare doua judete. Ei, in aceste conditii, in care pot sa aduc un bolnav in urgenta in 15 minute, nu mai tin spitalul, pentru ca reduc cheltuielile. Din banii astfel economisiti au cumparat elicoptere si salvari. Dar au inchis spitalele numai dupa ce le-au cumparat, nu inainte cum s-a facut la noi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Comparativ cu interviul luat d-lui Orza zilele trecute, se vede clar diferenta de abordare a interlocutorului de catre dl. Voin. Fara intrebari incomode, chiar din contra, ridicandu-i „mingea la fileu” d-lui Poenaru pentru a creiona un status satisfacator al PSD-ului in Timis. Mai mult decat atat, dl. Voin face referire la o „infrangere” a lui Ciuhandu la alegerile locale, insa doar caracterul elegant al profesorului Poenaru face ca raspunsul sa nu se transforme intr-un atac gratuit al celui … absent.

  2. Poenaru ar trebui sa se intoarca si sa conduca psdul… nu mascaricii astia de Grindeanu sau Bojin… Are dreptate voin, profesoru ar putea sa il bata pe Ciuhandu…

  3. A trecut ceva vreme, de cand nu am mai ras atat de bine. Propun pe saptamana viitoare ca actionariatul sa te trimita sa faci un interviu cu Ostaficiuc, chiar inainte de congres. Dupa 14mai, unul cu Falca!