Opinia Timisoarei

Curtea de Apel Timisoara a incercat sa ‘medieze’ conflictul latent dintre avocati si mediatori. Fara succes!

TIMISOARA. Conducerea Curtii de Apel Timisoara a anuntat ca, la sfarsitul anului, va evalua efectele medierii asupra actului de justitie, intrucat exista semnale ca adoptarea acestei proceduri ar conduce la prelungirea duratei proceselor.

Nu stim cate cazuri au fost rezolvate prin procedura medierii si nu au mai ajuns pe rolul instantelor de judecata, insa noi am constatat ca actul de justitie nu prea a fost deblocat, asa cum ne asteptam din momentul in care aceasta procedura a devenit obligatorie. In aceste conditii, la sfarsitul anului, in decembrie, vom evalua stadiul implementarii medierii si efectele acesteia asupra actului de justitie, iar in cazul in care vom stabili ca aceasta procedura este ineficienta si duce la prelungirea nejustificata a duratei proceselor, vom propune masuri. Spre exemplu, in Italia, medierea a bulversat actul de justitie si a dus la prelungirea duratei proceselor, motiv pentru care Italia a fost condamnata la CEDO, iar de vreo doi ani se incearca revizuirea acestei legi. Trebuie sa evitam ajungerea in aceasta situatie”, a precizat presedinta Curtii de Apel, Lidia Barac, in cadrul unei mese rotunde unde a incercat sa medieze rivalitatea dintre avocati si noua breasla a mediatorilor.

Intentia sa a fost, oarecum, dejucata de conducerea Baroului Timis, care, desi initial a anuntat ca nu mai putin de zece avocati vor fi prezenti la aceasta intalnire, in cele din urma nu a trimis pe niciunul.

Imi pare rau ca nici un avocat nu este prezent la aceasta intalnire! Poate ar fi cazul ca avocatii sa inteleaga ca noi nu suntem competitorii lor, nu le furam clientii, cum suntem acuzati, ci, de cele mai multe ori, cand intelegerea dintre parti nu este posibila, le pregatim partile pentru confruntarea din instanta”, a incercat sa explice mediatorul Lucian Ristea, cu observatia ca, in acest moment, harta medierii este plina doar din punct de vedere cantitativ, nu si calitativ.

Consultati asupra modului in care medierea si-a pus amprenta asupra proceselor pe care le conduc in salile de judecata, magistratii Curtii de Apel au confirmat semnele esecului medierii. “Niciuna dintre partile care au ajuns la mine in sala nu au fost interesate de intelegerea la mediator, deci niciun dosar nu a fost solutionat prin procedura medierii. Deocamdata, justitiabilii nu au incredere in aceasta procedura si, in consecinta, tot la justitie apeleaza”, a mentionat judecatoarea Daniela Calai, in timp ce judecatorul Marian Bratis le-a spus reprezentantilor mediatorilor, verde in fata, ca trebuie sa-si pescuiasca clientii.

Oamenii nu au incredere nici in judecatorii tineri, daramite in mediatori care nu inspira incredere. Nu vreau sa recurg la termeni biblici, dar dumneavoastra sunteti un fel de apostoli ai medierii. Legiuitorul v-a pus pe umeri foarte multe tipuri de litigii, in speranta deblocarii actului de justitie. Deocamdata nu s-a intamplat acest lucru si trebuie vazut de ce”, a precizat magistratul.

In timp ce la Curtea de Apel Timisoara se cauta solutii pentru functionarea medierii si degrevarea instantei de mii de dosare, la Bucuresti, mediatorii protesteaza public impotriva initiativelor legislative care vizeaza atribuirea calitatii de mediator avocatilor si notarilor.

Atat conform normelor europene, cat si a celor interne, profesia de mediator nu face parte din categoria profesiilor juridice si, ca atare, notarii si avocatii nu pot capata de drept calitatea de mediatori, iar informarea despre mediere, ceruta de lege in sensul unei actiuni ce tine de competenta mediatorului, nu poate fi efectuata de judecator, procuror, consilier juridic, avocat sau notar. Astfel, conform acestor modificari ale legii, activitatea de mediere risca sa fie furnizata de catre persoane nespecializate, fara pregatire in conducerea si desfasurarea procedurii de mediere si fara raspundere in aceasta privinta”, se sustine intr-un comunicat al Consiliului de Mediere.

Exit mobile version