Opinia Timisoarei

Cum vor sa rezolve peisagistii din Timisoara lipsa spatiilor verzi din Piata Libertatii? AsoP: proiectul initial nu a fost respectat

TIMISOARA. Peisagistii din Timisoara reactioneaza, dupa ce primarul Nicolae Robu a anuntat ca in Piata Libertatii nu va fi pus niciun fir de iarba, copacii fiind cei care vor reprezenta pata de verdeata din piata.

CITESTE SI: Adio spatii verzi in Piata Libertatii, dezvaluie Nicolae Robu! Ce va face cu cladirea Primariei Vechi?

Reprezentantii Asociatiei Peisagistilor din Romania, filiala Timis, sustin ca cei care se ocupa de amenajarea pietei nu au respectat proiectul initial. Ei propun o dezbatere publica la care sa ia parte atat specialisti din domeniu, cat si timisoreni.

„Situatia Pietei Libertatii din Timisoara a ajuns sa fie una extrem de delicata, iscand ample discutii. Parerile sunt impartite, insa concluzia e una singura, oricare ar fi deznodamantul: proiectul initial nu a fost respectat, iar deciziile de moment, venite in timpul executarii lucrarilor, au generat o solutie care nemultumeste”, sustin reprezentantii AsoP Timis.

Aceasta dupa ce edilul Timisoarei a spus ca in Piata Libertatii nu vor exista deloc spatii verzi.

„Proiectul de reabilitare nu prevede spatii verzi in Piata Libertatii, asa cum este in pietele din strainatate, Londra, Paris etc, dar prevede un numar de copaci. Acum au arhitectii sarcina sa vina cu un studiu de amplasament, cu o propunere de amplasare a 30 – 40 de copaci care sa fie plantati, dar atat, nu amenajari de spatii verzi. Este si practica cu arbori in ghiveci in foarte multe orase din lume, a se vedea Munchen, nu este foarte departe”, explica zilele trecute Nicolae Robu.

Pentru a gasi o solutie, peisagistii propun ca reprezentantii Primariei Timisoara sa organizeze o dezbatere.

„Propunem, in acest sens, organizarea unei dezbateri publice, sub forma unei mese rotunde, la care sa ia parte reprezentantii organizatiilor profesionale (OAR Timis, ASOP Vest, RUR Vest, etc), autoritatea publica prin directiile implicate (PMT), Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR Vest), echipa / birourile de proiectare si cetateni. O decizie privitoare la solutia finala de reamenajare a Pietei Libertatii va trebui sa fie rezultatul acestor discutii si nu a deciziei, strict, a unui om politic, in speta – primar”, concluzioneaza reprezentantii AsoP Timis.

Asadar, ramane de vazut daca primarul Nicolae Robu va tine cont de apelul peisagistilor si va organiza pana la urma o dezbatere publica sau nu.

Exit mobile version