Opinia Timisoarei

Cum se face deszapezirea in Timisoara: zapada de pe strada se arunca pe trotuare, lipita de cladirile istorice proaspat renovate

TIMISOARA. Societatile care se ocupa cu deszapezirea in Timisoara isi fac treaba doar pe jumatate si arunca zapada pe trotuare si pe cladirile istorice. Se intampla chiar in centrul orasului, culmea, in fata Tribunalului Timis.

Proprietarul unei cladiri istorice proaspat renovate s-a trezit cu mormanul de zapada lipit de imobil, aruncat pe trotuar imediat dupa o actiune de deszapezire a unui echipaj Retim. Mai mult, a vrut sa se planga de situatie la Biroul de Registratura al societatii de salubrizare, insa angajatii Retim au refuzat sa inregistreze o sesizare.

Potrivit sesizarii trimisa la Retim, imobilul monument istoric de gradul A de pe strada Proclamatia de la Timisoara nr. 7 a fost reabilitat complet in ultimul an.

„Avand in vedere temperaturile scazute din prezent si precipitatiile abundente, angajatii nostri s-au preocupat zilnic de curatarea aleilor publice ce inconjoara cladirea. In dimineata zilei de 6 februarie, am constatat ca pe zidul recent renovat dinspre strada Eugeniu de Savoya, in urma deszapezirii, a fost aruncata zapada pana la o inaltime de aproximativ 60 de centimetri, zapada care afecteaza peretele cladirii„, se arata in cererea depusa de proprietarul imobilului la Retim.

Potrivit reprezentantului acestuia, care a mers sa depuna cererea, cei de la Registratura societatii de salubrizare au refuzat sa o inregistreze, fara nicio motivatie reala.

„Un angajat de la Registratura nu a vrut sa-mi inregistreze sesizarea. Mi-a spus ca nu este de competenta lor, ca nu ei au facut deszapezirea pe strada Eugeniu de Savoya. Au refuzat sa imi inregistreze cererea, desi sunt obligati sa o faca, fiind institutie publica. Pana la urma am trimis si pe fax”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Nicola Belici, reprezentantul proprietarului cladirii istorice, cunoscuta ca si Palatul Mercy.

Retim: Detinutii nu au stiut ce sa faca

Reprezentantii Retim nu au stiut sa spuna de ce la Registratura s-a refuzat inregistrarea cererii. „In momentul asta pot sa va spun ca cererea a fost inregistrata. Problema a aparut in urma actiunii de duminica a detinutilor, care probabil nu au stiut cum sa opereze acolo. In noaptea aceasta se va rezolva, pentru ca nu se poate intra acum acolo, este aproape de Tribunal”, a raspuns Livian Hotico, purtator de cuvant Retim.

Daca cei de la Retim spun ca detinutii nu au stiut cum se procedeaza, reprezentantii Penitenciarului „Popa Sapca” ne-au declarat ca puscariasii care au ajutat la deszapezire nu au facut nimic de capul lor, ci, culmea, au fost supravegheati si insotiti de un echipaj al societatii de salubrizare care are incheiat contract cu Primaria Timisoara pentru deszapezire. „Detinutii nu fac nimic de capul lor. Ei merg la deszapezire impreuna cu echipajele de la Retim. Intotdeauna sunt insotiti de un echipaj de deszapezire”, a precizat Magdalena Radu, purtator cuvant Penitenciarul Timisoara.

Viceprimarul Adrian Orza spune ca nu a mai auzit de o asemenea situatie. „Nu am avut pana acum cazuri de genul asta. Noi am stabilit ca zapada se arunca intre carosabil si trotuar. Daca au facut asa ceva, o sa-i pun sa rezolve. Au lucrat multi acolo, si detinuti, si Retim si diversi. Au debarasat tot centrul istoric. Se intampla. E prima data cand aud asa ceva, nu stiu ce sa zic. O sa mearga sa repare. Daca proprietarul crede ca-i stricat ceva, sa vina la noi, sa faca sesizare, se face expertiza”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Orza.

Potrivit lui Orza, pentru anul acesta, bugetul de deszapezire este la un sfert fata de anul trecut. Primaria Timisoara a stabilit, in 2010, firmele care se ocupa cu deszapezirea pe urmatorii 6 ani: Retim si Societatea de Drumuri Municipale. Valoarea contractului a fost estimata la 21,4 milioane de lei.

Exit mobile version