Opinia Timisoarei

Cum scapi de o cicatrice? Semnele ramase in urma ranilor pot fi estompate si diminuate cu diverse tratamente

Ranile din copilarie sau ramasitele unor accidente raman vizibile pentru totdeauna pe piele. Cicatricele sunt urme ale traumatizarii pielii. Ne zgaraiem sau ne taiem cu obiecte ascutite ori ne raman semne de la acnee.

Ne chinuim sa scapam de ele, dar de cele mai multe ori nu reusim nici cu cele mai babesti leacuri existente. Fie ca se vad foarte bine, fie ca abia se pot observa, imperfectiunile ramase creeaza o stare de disconfort si ne fac sa ne simtim stanjeniti. Trebuie sa fim foarte atenti insa, deoarece soarele produce pigmentarea cicatricelor recente, asa ca este recomandata aplicarea unor creme protectoare.

Cu siguranta fiecare dintre noi avem cate o ”amintire din copilarie”, un semn intr-un loc mai ascuns sau chiar mai la vedere. Semnele de la o cazatura, o interventie chirurgicala, de la acnee sau de la bolile copilariei nu ne deranjeaza atat de tare, insa o cicatrice localizata intr-un loc vizibil, cum ar fi pe fata, poate deveni un complex real. Asa intervin problemele in viata sociala, profesionala si personala. Singurul gand? Cum scapam de ea!

Solutii pentru estomparea semnelor

Pielea noastra este un organ minune. Ne acopera corpul, il protejeaza si incaseaza cele mai dure lovituri, prima, pentru a ne proteja organele interne. Scutul de protectie pe care il avem poarta toate urmele ranilor pe care le avem de-a lungul vietii.

Exista insa o serie de tratamente posibile care ne pot ascunde cicatricele. Problema este ca nu vom scapa niciodata complet de o cicatrice. Toate metodele de tratament reduc, efectiv, dimensiunea acesteia si le fac mult mai putin vizibile, ceea ce este bine totusi. Cel mai mult avem de castigat prin operatie, dar riscurile sunt mari, la fel ca si costurile si timpul petrecut in convalescenta. Cei mai multi apeleaza la refacerea chirurgicala, ceea ce inseamna, practic, ca se inlatura pielea afectata si se alipeste piele normala. O cicatrice lata se poate taia in totalitate, iar apoi se pot uni bucatile de piele din jur. Ramane totusi o noua cicatrice, dar mai putin vizibila. Pentru cicatricele adanci, medicii decid sa umple tesutul moale, injectand colagen. De asemenea, se mai folosesc si grefe de piele, exfolieri chimice, dar si abraziunea epidermei.

Daca aveti cicatrice de care nu puteti scapa si v-ati decis sa recurgeti la metode chirurgicale, trebuie sa stiti ca acestea nu indeparteaza complet cicatricea, ci doar imbunatatesc aspectul ei. Si asta conteaza foarte mult in functie de marime, localizare, varsta, tipul si culoarea pielii. tesutul de pe cicatrice arata diferit fata de cel normal. O cicatrice are o culoare roz-rosie, iar in cele din urma, spun specialistii, devine hipo sau hiperpigmentata, se poate intari si opreste cresterea parului in zona in care se afla. Unele cicatrice, cum ar fi cele cutanate, adica cele care tin de piele, au nevoie chiar si de doi ani pentru estompare. Dupa aceea exista probabilitatea sa dispara.

Sunt o sumedenie de proceduri terapeutice de stergere a urmelor de pe piele. Medicul decide ce se foloseste in functie de tipul de cicatrice. Dermatologul poate sa aplice fie geluri siliconate pentru umplerea acestora, fie plasturi special tratati ori injectii cu diverse solutii si recoaserea semnului intr-un mod cat mai estetic. Tratamentele cu silicon sau cu geluri, creme ori plasturi pot sa reduca si ele din cicatrice, dar trebuie folosite pe termen lung.

Potrivit site-urilor de specialitate, cel mai modern tratament al cicatricelor este laserul, un aparat care emite un fascicul luminos fractionat. Raza lui genereaza mici gaurele pe care tesutul cutanat le repara, iar pielea se regenereaza singura. Medicii spun ca doua sedinte de terapie cu laser, cate una pe luna, amelioreaza semnificativ aspectul pielii. Acest tip de tratament nu lasa urme pe piele.

Sistemul revolutionar care ne mai poate scapa de semnele ramase in urma diferitelor rani este un aparat special, un fel de stilou ce face intepaturi la nivel local. Este vorba despre Dermapen, un stilou la care apeleaza si vedetele. ”Eu tocmai mi-am cumparat un aparat special, care atenueaza vizibil cicatricele. Este clar ca pielea nu mai arata ca si inainte de rana, sanatoasa, dar semnele sunt estompate foarte bine cu acest aparat. Cicatricele se pot ameliora, am scos si vergeturi, de la o palma le-am facut la doua degete. Pe cele mai mari merge mult mai bine. Vin foarte multi pacienti cu acnee severa care vor sa scape de semne, practic se reface fata cu acid hialuronic. Stiloul pe care il folosesc eu este unul care a revolutionat America, e folosit de cele mai multe vedete de la Hollywood”, ne-a declarat medicul specialist Nadita Popovici. Potrivit acesteia, este nevoie de trei sau patru sedinte cu Dermapen. Cicatricea nu dispare complet, dar se estompeaza destul de bine. Pielea trebuie intretinuta insa in continuare, cu diverse creme, de mai multe ori pe an.

Tipuri de cicatrice

De parca una nu ar fi suficienta, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de cicatrice. Sunt cicatricele cheloide, rezultatul unui proces de vindecare agresiv. Acestea apar dupa o operatie, un vaccin, o rana, dupa bolile din copilarie, cum ar fi varicela, dupa arsuri, dupa ranile acneei sau dupa simple zgaraieturi. Ele se intind dincolo de conturul leziunii, mai mult pentru ca celulele ce trebuie vindecate sa se multiplice chiar si dupa ce rana s-a inchis. Dermatologii spun despre ele ca sunt tumori benigne, singurele probleme pe care le cauzeaza fiind cele estetice si pot fi estompate prin tratamentele cu cortizon: plasturi si injectii.

Cicatricele hipertrofice sunt unele rosii, in relief. Seamana cu cele cheloide, dar acestea nu depasesc deloc conturul ranii si, incet incet, se pot regenera. si pentru acestea este eficient tratamentul cu cortizon.

Mai exista si cicatrice atrofice. Ele iau forma unor mici gropite si, in majoritatea cazurilor, apar in urma leziunilor acneice. Cel mai des apar dupa spargerea bubitelor provocate de varicela. Pentru acestea, spun specialistii, se pot utiliza injectii cu acid hialuronic, colagen sau grasime, pentru umplerea locului lasat gol de rana. Tratamentul nu este insa permanent, asa ca injectiile trebuie facute periodic.

De asemenea, exista si cicatricele postcombustionale, un tip mai altfel. Acestea pot fi si cheloide, dar si hipertrofice si au ca trasatura majora intinderea pielii. De obicei sunt localizate langa incheieturi, ceea ce nu este tocmai bine, deoarece pielea foarte intinsa poate limita miscarile.

Trucuri pentru diminuarea cicatricelor

Leacurile clasice, ungerea ranilor cu vitamina E, pentru a nu ramane semne, nu sunt foarte eficiente. Vitamina E nu influenteaza vindecarea unei rani. Se recomanda si Aloe Vera, care are proprietati calmante, antiinflamatorii si poate reduce din roseata unei cicatrice, dar asta nu inseamna ca o face sa dispara. Sfaturile medicilor sunt sa nu folositi nici vitamina E, dar nici Aloe Vera in primele doua saptamani de la producerea leziunii.

Unei femei ii este mai usor sa estompeze un semn, daca acesta se afla pe fata. Fondul de ten este, in acest caz, masca perfectiunii. Vorbim despre fondul de ten care trebuie sa contina cel putin 25 la suta pigmenti. Acesta trebuie tamponat pe cicatrice cu ajutorul unui buretel usor umed, dar nu inainte de tratarea pielii cu o crema cu o textura usoara. Se ia apoi o pensula groasa si se aplica, peste fondul de ten, o pudra translucida. Dupa aceea se aplica un nou strat de fond de ten, pentru refixarea primului strat si se incheie operatiunea cu pudra.

Acneea severa lasa urme adanci

Acneea severa, provocata de obicei prin aparitia unor umflaturi de culoare rosie la nivelul pielii, extrem de dureroase, are nevoie de un tratament complex. Depinde de fiecare persoana in parte. Metode de tratare sunt mai multe. Putem aminti aici dermoabraziuna, adica netezirea fetei si eliminarea neregularitatilor, peelingul chimic – atenuarea cicatricelor intr-o proportie de cel putin 50 la suta sau laserul – cea mai eficienta tehnica. Acneea severa este deosebit de grava, pentru ca poate provoca persoanelor cu ten acneic tulburari de comportament. Duce la disconfort, imagine negativa de sine, stres si chiar la depresie. Cele mai multe persoane care sufera de aceasta au nevoie de un psiholog.

Exit mobile version