Opinia Timisoarei

Cum sa lamuresti 123 de proprietari, ce stau sub acelasi acoperis in Timisoara, ca trebuie sa-si renoveze fatada? Ce se intampla in Piata Operei

TIMISOARA. Timisoara nu se poate prezenta orisicum in fata Europei cand va fi capitala culturala, iar centrul orasului trebuie sa arate impecabil, spun nu doar reprezentantii primariei, ci si simplii timisoreni.

Piata Victoriei, care va gazdui o multime de evenimente, atat in perioada premergatoare anului 2021, cat mai ales in acel an, va cunoaste realmente o schimbare la fata.

CITESTE SI: Fabuloasa schimbare a cladirii simbol pentru Timisoara! Ce se intampla cu Opera?

Cladirile istorice din Piata Victoriei vor fi renovate, la fel si o parte din cele din Fabric sau Iosefin. Cel putin asta sustin reprezentantii Primariei Timisoara. A fost estimata si suma necesara schimbarii la fata a imobilelor, insa cel mai greu este de lamurit proprietarii sa intre in „hora reabilitarii” fatadelor.

CITESTE SI: EXCLUSIV! Aeroportul International Timisoara va fi precum Verona ori Bergamo! Ce se intampla chiar acum?

Cel mai spectaculos proiect al Primariei Timisoara este cel legat de finantarea locala pentru proprietarii de cladiri istorice. Am estimat ca pana in anul 2021 vom aloca aproape 10 milioane de euro„, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

De asemenea, Primaria Timisoara isi propune ca, la fel cum a procedat Sibiul atunci cand a fost capitala culturala, sa primeasca sprijin de la Institutul National de Patrimoniu, prin Ministerul Culturii. Si proprietarii vor fi implicati in aceasta finantare.

CITESTE SI: Istoria si tehnologia spun povestea fascinanta a orasului! Ce rasare chiar in inima Cetatii la Timisoara?

Am discutat de asemenea, la nivelul Ministerului Culturii de a primi un sprijin prin Institutul National de Patrimoniu, asa cum Sibiul a primit la momentul respectiv, iar conditiile de acces la finantare sunt deja cunoscute. Legislatia a fost modificata in 2012, aceasta inseamna 50% finantare nerambursabila din partea primariei si 50% din partea proprietarilor. In functie de disponibilitatile banesti ale proprietarilor, suma poate fi impartita„, a mai spus Diaconu.

Sute de cladiri istorice au nevoie de reabilitare, insa cele mai importante sunt in Piata Victoriei, dar nu vor fi neglijate nici cele din Fabric si Iosefin. Problema este, insa, la proprietari, care nu sunt dispusi sa dea bani pentru renovari.

Numai in Piata Victoriei, la numarul 1 sunt 123 de proprietari care trebuie convinsi sa contribuie la infrumusetarea cladirii in care locuiesc.

Din pacate este foarte greu ca cei 123 de proprietari sa fie cu totii convinsi sa dea bani, insa cei de la Primaria Timisoara inca duc negocieri cu acestia.

Trebuie sa acoperim sute de cladiri din aceste sume. Sigur ca focusul e pe cladirile din Piata Victoriei pentru ca e foarte greu aici ca toti proprietarii sa ajunga la aceeasi concluzie. Numai Victoriei nr.1 inseamna 123 de proprietari, daca nu ma insel. E mult mai greu si incercam sa avem un focus pe Piata Victoriei. Aici cladirile sunt mult mai mari si ca fatade si de o complexitate mare, asta inseamna ca sumele care trebuie alocate sunt esentiale. Dar ne dorim sa se termine si intreg cartierul Cetate pentru ca e deja modernizat la nivelul solului si acum are nevoie de reabilitarea tuturor cladirilor si ne bucuram ca deja exista 15 sau 16 autorizatii de constructie date pe cartierul Cetate. Dar nu numai pentru ca trebuie sa revitalizam cumva si zona de Traian- Fabric, zona Iosefin care este extrem de frumoasa„, a mai explicat pentru opiniatimisoarei.ro Dan Diaconu.

CITESTE SI: Spectacol GRANDIOS de deschidere in anul in care Timisoara e Capitala Culturala a Europei, cu 731 de puncte de lumina! Ce se pregateste?

Primarul Nicolae Robu este decis sa ii convinga pe cei 123 de proprietari si chiar ameninta cu amenzi si impozite marite de pana la sase ori, daca nu vor accepta sa dea bani pentru renovarea fatadei cladirii.

Vor avea de la 1 ianuarie impozit marit de 6 ori, vor primi amenzi si se va trece la executarea silita daca nu isi vor achita aceste sanctiuni. Nu mai este de joaca„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Primele cladiri din Piata Victoriei pe care se vor ridica schelele

Primaria Timisoara a ales deja si primele trei imobile din plin centru, ale caror fatade vor fi renovate in curand. Este vorba de trei cladiri care se afla in partea dreapta a Pietei Victoria, privind dinspre Opera, spre Catedrala.

Prima dintre cladirile istorice care se afla in Piata Victoriei si care va intra in reabilitare se afla la numarul 4 – Palatul Dauerbach – o cladire impunatoare, gri, din al carei acoperis lipsesc o multime de tigle, iar in zona corniselor a inceput sa pice pe alocuri tencuiala. Terasele apartamentelor sunt facute din tabla.

Al doilea imobil este cel de la numarul 6 – Palatul Hilt – la care deja a fost renovat acoperisul, insa mai este nevoie la lucrari de fatada.

In fine, cel de-al treilea imobil luat in considerare pentru renovari este cel de la numarul 8, Palatul Széchényi, aflat pe colt, dinspre Parcul Central.

CITESTE SI: Schimbarea la fata a Pietei Victoriei din Timisoara incepe cu 3 cladiri! Cine a refuzat reabilitarea?


FOTO: Virgil Simonescu

Exit mobile version