Opinia Timisoarei

Cum s-ar imprastia materialul radioactiv in Europa si unde ar ajunge in Romania, in cazul unui incident nuclear la centrala de la Zaporojie. Video

Specialistii ucraineni au facut o simulare pentru a vedea ce tari ar avea de suferit daca materialul radioactiv de la centrala nucleara de la Zaporojie ar fi aruncat in aer.

CITESTE SI: Doi turci atacati cu cutitul intr-o parcare de tiruri, langa Timisoara

Aceasta analiza a fost realizata in perioada 15 – 18 august si arata cum s-ar dispersa norul radioactiv peste continent.

Concentratiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei si s-ar fi dispersat incet spre Belarus, Polonia, Slovacia si tarile Baltice, scrie hotnews.ro.

O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit si tara noastra, initial nordul tarii apoi nord-vestul si sud-vestul tarii.

In ultimele ore ale simularii material radioactiv ar fi urmat sa se indrepte spre Rusia si spre zona Marii Azov.

Ucraina trebuie „sa se pregateasca pentru toate scenariile” la centrala nucleara Zaporojie, a avertizat ministrul sau de interne.

Zeci de lucratori ai serviciilor de urgenta ucrainene, purtand masti de gaze si costume de protectie, au participat la un exercitiu de interventie in caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemanator celui de la Cernobil.

Nimeni nu ar fi putut prezice ca trupele rusesti vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil„, a declarat Denys Monastyrsky. Atat timp cat centrala este controlata de Rusia, exista „riscuri majore”, a adaugat el.

Centrala nucleara Zaporoje a fost cucerita de fortele rusesti in luna martie. Ea ramane aproape de liniile de front si a fost bombardata in mod repetat in ultimele saptamani.

Rusia si Ucraina se acuza reciproc pentru loviturile asupra centralei, in special incepand din 5 august.

Ministerul rus al apararii a declarat joi ca centrala nucleara Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi inchisa daca fortele ucrainene continua sa bombardeze instalatia, lucru pe care Kievul neaga ca l-ar face, transmite Reuters.

Intr-un briefing, Igor Kirillov, seful fortelor de aparare radioactiva, chimica si biologica ale Rusiei, a declarat ca sistemele de sprijin de rezerva ale centralei au fost avariate in urma bombardamentelor.

Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

Foto: mediafax.ro

Exit mobile version