Opinia Timisoarei

Cum iti poti scadea cu 15% factura la caldura, in Timisoara? Avem solutia!

TIMISOARA. Exista o modalitate prin care iti poti scadea factura la caldura cu 15%, insa trebuie sa duci munca de lamurire cu vecinii pentru a ajunge la acest rezultat. Practic, tot blocul trebuie sa treaca la contorizarea individuala cu distributie pe orizontala. Asta ar insemna ca fiecare timisorean sa-si poata pune tevi in locuinta direct de pe casa scarii.

In capitala Banatului exista deja 9 asociatii de proprietari care au trecut la acest sistem oferit de Colterm. Pana sa intre toata Timisoara in calcul, e cale lunga insa. In orice caz, reprezentantii societatii de termoficare vor sa acceseze fonduri europene pentru un proiect in acest sens.

„Pe viitor, vrem sa facem contorizarile individuale cu distributie pe orizonatala, avem 9 asociatii, 101 de apartamente din aproape 68.000 de abonati. Anul viitor vom marja impreuna cu primaria pe fonduri europene, dintr-un calcul facut de noi s-au redus costurile cu energia termica cu 15% acolo unde s-au facut aceste contorizari”, a explicat Cristian Mircea, directorul Colterm.

Investitia ar ajunge la jumatate din valoarea unei centrale, dezvaluia recent seful societatii. Iar daca programul pe care vrea sa-l deruleze Colterm impreuna cu Primaria Timisoara va fi implementat in acelasi timp cu cel de reabilitare termica a blocurilor, atunci facturile pot scadea si mai mult.

Potrivit unor estimari facute de specialistii primariei in vara acestui an, o familie ar trebui sa scoata din buzunare 4.000 de lei pentru a trece la distributia pe orizontala. Practic, proiectele ar fi eligibile, asa ca angajatii primariei si cei ai Colterm ar trebui sa se apuce de treaba. Greu de spus insa de pe acum daca ar putea fi cuprins tot orasul intr-un asemenea proiect.

Exit mobile version