Opinia Timisoarei

Cu geci si caciuli in cap, multi elevi invata la 15 grade in salile de clasa la Timisoara. 5000 de copii din 5 scoli au trecut in online din cauza frigului. Primaria da vina pe lucrarile intarziate ale Colterm la conducte. Video

TIMISOARA. Se inchid, rand pe rand, mai multe scoli din Timisoara din pricina frigului. Conducerile unor unitati de invatamant in care invata peste 5000 de elevi au cerut ca scolarii sa treaca in online dupa ce in salile de clasa temperatura nu a trecut de 15 grade Celsius. Primaria ridica din umeri si spune ca situatia este cauzata de intarzierea unor lucrari de modernizare la magistrale ce transporta agentul termic spre scoli.

CITESTE SI: Roxana Iliescu: Primarul Fritz pare a trai intr-o alta lume. In loc de apa calda si caldura in case, scoli si spitale, avem parte de lamentari pe Facebook. Stia din august cat vor costa gazele. Radu Toanca: Oamenii vor iesi in strada 

Imbracati cu geci si cu gluga sau caciula in cap. Asa invatau miercuri elevii Scolii Generale nr, 16 din Timisoara. In conditiile in care, dimineata, termometrele aratau 6-7 grade Celsius, in scoala temperatura nu trecea de 15 grade. Parintii si profesorii sunt disperati si spun ca in aceste conditii nu se pot desfasura cursuri.

Nu este normal. Nu s-a mai intamplat pana acum. Speram sa iesim cu bine si sa nu se imbolnaveasca copiii. Asta este de fapt scopul nostru, sa nu ii aducem la scoala, atata timp cat e frig in clasa„, spune Rodica Marinescu, directorul Scolii Gimnaziale 16 Timisoara.

Pana acum 5 scoli au decis sa treaca in online din cauza frigului, Colegiul Grigore Moisil, Scoala Gimnaziala 16, Scoala Gimnaziala 19, Liceul de Arte si Colegiul Ana Aslan. In altele, caloriferele sunt abia dezmortite.

Este destul de frig in scoala. In toate clasele si in cabinet foarte rece. Trebuie sa stam imbracati„, spune si Dalia Druia, profesor la Scoala Gimnaziala 16 Timisoara.

Stiti ca exista acea regula de a aerisi clasele in pauze, cu geamurile deschise, 10 minute. Aceasta regula, din pacate, zilele acestea nu a putut fi respectata, ca regula de igiena, si atunci pentru a proteja copiii si de COVID si de frig, sa intram in online, sa invete fiecare acasa„, a completat directorul scolii.

Una dintre scoli, Colegiul Grigore Moisil, si-a trimis deja elevii acasa, de miercuri, iar in celelalte cursurile vor fi suspendate de joi, timp de 2 saptamani.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca este o bataie de joc din partea conducerii Primariei Timisoara la adresa parintilor, elevilor si a cadrelor didactice. O asemenea situatie, in care sa fie nevoie ca scolile sa se inchida nu s-a mai inregistrat din anii 90.

Nu este normal. Ganditi-va ca suntem 2021, cand altii vor sa ia pamant pe Marte, si noi incercam sa rezolvam o problema legata de caldura„, declara seful Inspectoratului Scoalar Judetean Timis Marin Popescu.

Reprezentantii Primariei Timisoara par depasiti de situatie, dau vina cand pe cresterea pretului la gaz, cand pe lucrarile de modernizare care au inceput in primavara si au inregistrat intarzieri.

Avem 4 scoli in momentul asta care au probleme ca lucrarile nu au fost finalizate inca. Ele vor fi finalizate incepand de maine, de poimaine, pana luni, marti, miercuri. Toate vor fi inchise, probabil„, a declarat viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau.

CITESTE SI: Din cauza frigului din clase, 4 scoli din Timisoara isi trimit elevii acasa sa invete online. Dominic Fritz se plange ca e scumpa incalzirea si asteapta ajutor de la Bucuresti 

Si in sute de apartamente din oras, racordate la reteaua centralizata, oamenii indura frigul la Timisoara. Iar situatia risca sa se agraveze si mai tare. Societatea Colterm este inglodata in datorii. Pe langa banii destinati furnizorilor de gaz si carbune, dar si ANAF pentru neplata contributiilor catre stat, de ordinul zecilor de milioane de lei, mai are de achitat o amenda de 21 de milioane de euro, care a crescut deja la 23, pentru ca nu a cumparat la timp certificatele verzi de poluare obligatorii pentru folosirea carbunelui drept combustibil.

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version