Opinia Timisoarei

Costul referendumului, calculat la aproximativ 21 milioane de euro. Guvernul ia banii din Fondul de rezerva

Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a confirmat ca Guvernul va cheltui o suma estimata la acest moment de 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a presedintelui

Suma echivalenta cu aproximativ 21 de milioane de euro urmeaza sa fie alocata din Fondul de rezerva bugetara.

Costul referendumului de anul acesta va fi peste cel al referendumului din 2007, in conditiile in care sunt deschise sectii de vot si in strainatate, urmand ca unele circumscriptii sa fie „redesenate”. In 2007, la primul referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

„In prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar in conditiile in care vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, deja fiind realizate si unele economii”, noteaza stirileprotv.ro.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, elimina sintagma „la nivelul tarii” legata de voturile exprimate.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala, potrivit informatiilor transmise de premierul Victor Ponta an sedinta de guvern.

El a apreciat ca, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decat la alegerile locale.

„Din punct de vedere organizatoric, cred lucrurile sunt mult mai simple : este un singur buletin de vot, o intrebare foarte simpla ‘Da’ sau ‘Nu’, se poate vota in toata tara, nu mai exista obligativitatea de a vota doar in circumscriptia electorala”, a spus Ponta, in sedinta de sambata a Guvernului.

Campania electorala pentru referendum se incheie pe 28 iulie dimineata, votul se opreste la ora 20.00

Votul la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie, va incepe la ora 08.00 si va fi oprit la ora 20.00, campania electorala urmand sa se incheie la 28 iulie, ora 7.00, a anuntat ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Potrivit acestuia, campania electorala deja a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a referendumului.

Judecatorii Inaltei Curti implicati in acest proces vor fi alesi duminica prin tragere la sorti, iar partidele politice trebuie sa isi desemneze pana la 10 iulie reprezentantii in sectiile de votare.

Guvernul va organiza alegeri prezidentiale anticipate intr-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, daca populatia se va pronunta prin vot pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a declarat ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre.

„Daca prin referendum populatia decide demiterea presedintelui, urmeaza sa organizam in termen de 90 zile alegeri prezidentiale. Daca nu, se intampla ca in 2007”, a spus Dobre. Parlamentul a stabilit ca referendumul sa fie organizat la 29 iulie.

Posibilitatea ca votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu sa fie exercitat oriunde in tara poate genera probleme de frauda, ca si in situatii anterioare, dar Guvernul va dispune „masuri deosebite” de monitorizare pentru a evita astfel de cazuri, afirma ministru Paul Dobre.

„Nu avem in vedere organizarea de sectii speciale si in linii mari cred ca vom avea sectiile in care s-a desfasurat votul si la alegerile generale locale, urmeaza ca prin ordin al prefectului sa fie delimitate sectiile de votare, dar cred ca vom avea in vedere aceleasi locatii. Este adevarat ca posibilitatea de a se vota pe intreg teritoriul national poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem in vedere masuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administratiei si Internelor si ne vom ocupa serios de acest lucru”, a spus ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre.

Intrebat daca pentru referendum vor fi luate in calcul datele anuntate recent de Institutul National de Statistica, potrivit caruia pe teritoriul Romaniei sunt doar circa 19 milioane locuitori, sau datele mai vechi, in care Romania este prezentata cu 22 milioane locuitori, ministrul a aratat ca nu exista decat o singura cifra, respectiv cea a cetatenilor romani aflati deja pe listele electorale, ca si la alegerile locale.

Exit mobile version