Noutati :

Cosmin Șorban, asociat majoritar Smartfit: ‘Am ajuns cu prietenul meu de la mesele in familie la tribunal’ (P)

16 octombrie, 2019 - 08:28 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
3

Cosmin Șorban, asociatul majoritar al celui mai cunoscut brand de săli de fitness din vestul țării, vorbește pentru prima dată despre cum prietenul lui s-a transformat din partener de afaceri în cel mai mare dușman al firmei pe care o conduce.

Neînțelegerile dintre asociații Smartfit au ajuns în atenția publicului la sfârșitul verii, după ce Răzvan Irimescu a început o serie atacuri la tribunal și în presă. Cosmin Șorban, asociatul majoritar, spune că din respect pentru clienți a făcut tot posibilul să țină conflictul departe de ochii publicului, însă crede că discreția sa a venit ca o încurajare pentru fostul său prieten.

Ultimul articol de presă în care ați apărut alături de Răzvan Irimescu era despre cum vă unește sportul și cât de bine lucrați împreună la Smartfit. Ce s-a întâmplat de atunci?

Cosmin Șorban: Pasiunea pentru sport ne-a adus împreună, însă am învățat pe pielea mea că, atât în viață, cât și în competițiile sportive, pentru Răzvan contează doar câștigul personal, nu să joace fairplay. El a însemnat foarte mult pentru mine, dar, iată, am ajuns cu prietenul meu, de la mesele in familie la tribunal.

La ce vă referiți mai exact?

Cosmin Șorban: Răzvan a făcut parte din familia mea, iar eu i-am stat alături în fiecare moment important din viață. L-am cununat, sunt nașul celor 2 copii ai săi, l-am susținut când și-a întemeiat propria familie și când s-a desprins de casa părintească. Casa mea și afacerea mea au fost casa lui și afacerea lui, însă el a vrut totul, ad literam. Și-a dorit o casă de lux până la punctul în care nu a mai contat că scotea bani din firmă, fără discernământ. Mă rugam de el să nu mai ia încasările, deoarece prima și prima dată plătim furnizorii și rata la bancă. Lucrurile ajunseseră la nivelul la care până și fetele din recepție păzeau încasările de el. După atâția ani de Smartfit, eu continui să cred în reinvestirea câștigului, în dezvoltarea serviciilor și creșterea standardului de calitate în afacere. Nu urmăresc profitul cu înverșunare, am experiență ca antreprenor și știu din celelalte afaceri pe care le am, și din care mă susțin, că e nevoie de investiții pentru ca apoi să câștigi. Am aceeași casă ca acum 8 ani, înainte de deschiderea Smartfit. Nu fac aroganțe, nu sunt un pasionat al mașinilor scumpe, sunt un om simplu cu o pasiune, aceea de menține și a extinde pe piață cel mai puternic brand de săli de fitness.

Cum v-ați dat seama că nu mai trageți la aceeași căruță și aveți obiective diferite?

Cosmin Șorban: Am crezut în Răzvan până în ultima clipă, deși majoritatea oamenilor din jurul meu mi-au atras atenția că se comportă ciudat. Îi finanțam competițiile la motocross, concura parcă pentru a sfida prudența și fără niciun pic de grijă față de echipamentul avut la dispoziție. Nu a avut niciodată respect pentru bani. Poate din cauză că el nu a adus niciun leu în afacere. A fost greșeala mea că i-am trecut cu vederea derapajele, am încercat să îl conștientizez cât am putut. Ca să înțelegeți modul în care el trata banii, gândiți-vă că pentru deschiderea sălii din Șagului funcționam și construiam cu bani împrumutați de la bancă, pe credit. În ciuda specialiștilor în amenajare, în ciuda consultanților, Răzvan a tot modificat proiectul până a depășit cu 50% costurile planificate. Vorbim de jumătate de milion de euro. Pentru el nu au însemnat nimic acei bani, deoarece întreg creditul bancar a fost garantat de mine. Am rămas cu o glumă sinistră, de care ne mai amintim uneori, pornind de la ce i-a spus funcționara de la bancă lui Răzvan:„dumneavoastră nu garantați cu nimic? Nu aveți nicio bicicletă să o puneți la bătaie?”.

Spuneți că Răzvan Irimescu nu a adus niciun leu în Smartfit?

Cosmin Șorban: Nu, nu a adus. El era specialist să îi cheltuie. Nu îi neg contribuția, însă în domeniul contabil-financiar se comporta ca un copil în magazinul de dulciuri. Nu a știut niciodată să traseze limite clare între interesele personale și interesele firmei. M-am opus să folosească pentru ridicarea casei lui, constructorii și furnizorii de materiale de la construcția sălii din Șagului. Cele două proiecte se derulau în paralel și am atras atenția că lasă loc de interpretări, că pune presiune pe furnizori, că nu se face așa ceva. Nu l-a interesat. Am rămas blocat când au venit furnizorii să îmi ceară bani pentru că au rămas facturi neachitate. Nu erau de la Smartfit, erau pentru casa lui Răzvan. Începuse deja să îmi reproșeze în privat că nu aduc destui bani, deși investiția mea în cele trei săli depășise 3 milioane de euro. Am pus în Smartfit tot ce am avut. Am adus bani din firmele pe care le dețin, am adus bani de acasă, am pus garanție tot ce am ca să obțin un credit la bancă. Pentru Răzvan nu a fost de ajuns.

Care a fost implicarea soției lui Răzvan în toată această poveste? În presă ea apare ca asociată minoritară

Cosmin Șorban: Silvia Irimescu este asociata minoritară, deoarece Răzvan avea cazier fiscal și nu a putut intra formal în firmă. Pe lângă procentele din profit, care reveneau soției, Răzvan era angajat pe o sumă deloc modestă. Lifestyle-ul lui trebuia întreținut.

Cum s-a produs ruptura? Ce a făcut Răzvan Irimescu?

Cosmin Șorban: Ruptura s-a produs când eu am luat atitudine față de modul haotic în care se comporta în firmă. Îi acordasem toată încrederea mea, deși au existat semnale de alarmă. Dar fiindu-mi ca un frate, am crezut orbește în el. Atât de mult încât, până când am fost nevoit să îl dau afară din firmă la începutul în 2017, semnam ca primarul pentru toate actele pe care le făcea el. Formal îmi asumasem eu rolul de administrator, dar în realitate el se ocupa de administrarea firmei. Nu zic că pe atunci s-ar fi comportat duplicitar sau că ar fi vrut să bage firma în faliment. Pe atunci, pentru el, Smartfit era o jucărie interesantă și o bună vacă de muls. Sunt convins, însă, că asta urmărește acum. Dacă ar avea ocazia să bage Smartfit în faliment, ar face-o fără nicio ezitare. Când i s-a luat jucăria, au început revolta și atacurile. A pus presiune neoficială, apoi a trecut la plângeri, sesizări, inginerii avocățești. Mă provoacă în mod constant, iar când sare calul și reacționez, se victimizează instant. Răzvan este o persoană căreia îi place expunerea publică, cu orice preț, nu a avut nicio ezitare să mă atace public, să atace brandul Smartfit, deși paradoxal, deține 40% din firmă. Probabil acum nu mai consideră Smartfit ca fiind afacerea lui, și-a deschis o altă sală pe care o crește. Smartfitul e concurență și îl cred în stare de orice în această goană a lui prin care încearcă să ne destabilizeze. El e priceput la falimentări, așa ne povestea, că a pus AFI Banat la pământ, a băgat firma în faliment pentru că era mai profitabil pentru familia lui. Nici în sport nu s-a mulțumit niciodată doar să câștige ceva. Ca să fie satisfăcut își umilea efectiv adversarii.

Tot acest conflict afectează Smartfit?

Cosmin Șorban: Pentru mine, Smartfit înseamnă în primul rând comunitatea de sportivi, clienții pe care îi servim, iar ei sunt protejați. După plecarea lui Răzvan, nu doar că am păstrat, ci am crescut standardele de calitate pentru clienți, avem grijă de angajații noștri, respectăm furnizorii care au încredere în noi după atâta timp de colaborare. Mai mult, am găsit timp și am identificat modalități să implicăm Smarfit în acțiuni caritabile, facem lucruri pentru oameni speciali, dar și pentru orașul Timișoara. Astfel că, aș spune că nu, din acest punct de vedere, Smartfit nu este afectat. Atmosfera e foarte bună în sală, clienții ne rămân fideli și asta arată că Smartfit e un brand matur. Dacă mă întrebați strict tehnic, ca asociat majoritar, da, vă confirm că sunt afectat. În primul rând ca om. Am pierdut un prieten. Am pierdut oamenii cu care făceam concediile, cu care mâncam duminica, am pierdut copiii pe care i-am creștinat în biserică. Asta e cea mai mare durere. Dar merg mai departe cu convingerea că brandul Smartfit și serviciile pe care le oferim sunt ceea ce timișorenii au nevoie. Și asta mă determină în continuare să nu renunț.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. inca o dovada, la noi in tara nu exista antreprenori, doar bisnitari

  2. Nu ai pierdut nimic, era doar un prieten cumparat cu bani, dinasta gasesti imediat altul, nu era prieten adevarat. Prietenul la nevoie se cunoaste. E si vina ta ca ai crezut ca oamenii se pot cumpara.

  3. Cum ai putut fi tu prieten cu o canalie ca asta ?