Opinia Timisoarei

Cornel Petroman, inspectorul scolar general din Timis, ii ameninta cu bataia si ii jigneste pe jurnalisti in conferinta de presa!

TIMISOARA. Proaspat (re)instalat in functia de sef al Inspectoratului Scolar Timis, Cornel Petroman a inceput sa dea primele semne de stapan pe mosie. Intr-o conferinta de presa organizata astazi, seful educatiei timisene a inceput sa arunce cu insulte si jingniri in jurnalistii prezenti.

Totul a pornit de la un articul pamflet publicat in 12 iulie pe www.opiniatimisoarei.ro  „BARFE: Inspectorul sef de la ISJ Timis, Cornel Petroman, fecior de lele!…

Inspectorul general, profesor doctor, coautor al Manualului de istorie a Timisoarei, le-a reprosat jurnalistilor felul in care isi fac meseria. Cornel Petroman a inceput tirul impotriva reporterului www.opiniatimisoarei.ro, pe care l-a acuzat de tonul zeflemitor pe care l-ar fi folosit in articolul aparut pe site si de utilizarea unui cuvant – lele – fara a cunoaste semnificatia acestuia. Dupa ce i-a insultat pe cei prezenti, numindu-i inculti, s-a ajuns pana la amenintari cu bataia: „Daca tu ai scris articolul, iti dau doua dupa cap!”.

Aceasta, desi articolul cu pricina nu este semnat de reporterul acreditat la ISJ, intrucat este un pamflet si se regaseste intr-o rubrica speciala a site-ului care contine toate precizarile de rigoare. Materialul invocat de inspectorul sef facea referire la faptul ca in ziua afisarii rezultatelor la Bacalaureatul 2012 le-a spus jurnalistilor ca nu-si deschide telefonul si nu va oferi informatii, deoarece este „duminica si e liber„.

Petroman a sustinut ca articolul este voit denigrator, iar el este fiu de veteran de razboi, nicidecum de lele – femeie cu moravuri usoare.

Reamintim definitia acestui cuvant, potrivit www.dexonline, sursa fiind Dictionarul Explicativ Roman, editia 1998: LÉLE s. f. 1. Termen de respect cu care se adresează la țară un copil sau o persoană mai tânără unei femei în vârstă sau cu care vorbește despre ea; leică 1. ♦ (În poezia populară) Femeie (tânără) iubită;  mândră. 2. Femeie rea sau imorală. ◊ Expr. Fecior (sau pui, fiu) de lele = om șmecher, șiret, ticălos. A umbla frunza (sau în dorul) lelii = a umbla fără rost, degeaba. – Din bg. lelja.

Am subliniat expresia, care se regaseste si in titlu. Ce nu i-a convenit proaspatului inspector scolar general? Ca, intr-un articol pamfletar, a fost numit șiret? Sau ca presa a scris despre el ca nu a raspuns la telefon intr-una din cele mai importante zile de peste an ale invatamantului preuniversitar: afisarea rezultatelor de la examenul de Bacalaureat? Fie ea si duminica… Sau astepta un articol despre intensa activitate a domniei sale in ISJ de cand a reluat functia, despre momentele in care le spunea ziaristilor, intrebat despre Bacalaureat sau Evaluarea Nationala, ca nu stie prea multe, ca abia a revenit in functie si inca nu s-a pus la punct cu toate informatiile. Asta dupa ce, intrebat despre organizarea Bacalaureatului, a raspuns sigur pe el: „Nu sunt la primul examen organizat, stiu eu ce am de facut”.

Printre insultele adresate de cel care conduce destinul invatamantului intr-un intreg judet, pe langa cele in care jurnalistii prezenti au fost numiti inculti, Cornel Petroman a recunoscut ca nu-i plac articolele in stil pamfletar, care… strica imaginea.

Ii reamintim domnului inspector scolar general delegat in functie de ex-ministrul Educatiei, Liviu Pop, in ultima sa zi in care a ocupat fotoliul Invatamantului, ca jurnalismul nu presupune articole scrise la comanda, articole in care sunt preaslaviti sefi de institutii sau le sunt laudate meritele inexistente, ci inseamna articole ilustrate obiectiv, articole pamflet sau articole critice, atunci cand sunt facute greseli. Articolul BARFE: Inspectorul sef de la ISJ Timis, Cornel Petroman, fecior de lele!… este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

Exit mobile version