Opinia Timisoarei

‘Copaci in Piata Balcescu’, un nou episod. Nicolae Robu prezinta realizari, timisorenii pun intrebari

TIMISOARA. In vreme ce primarul Nicolae Robu se lauda cu realizarile din urmatoarele saptamani sau chiar luni pe Facebook, timisorenii ii pun intrebari cu privire la un subiect mai vechi – copacii din Piata Balcescu. Tot pe Facebook, asa cum i-a invatat chiar primarul.

CITESTE SI: Nicolae Robu: Vin marile realizari… in urmatoarele cateva saptamani la Timisoara! Avem LISTA!

Dupa ce au cerut copaci si pe pietonala Marasesti, dar au fost refuzati de municipalitate, timisorenii adunati pe Facebook cauta acum raspunsuri la alte intrebari, 9 la numar. Cam tarziu totusi pentru unele dintre ele.

Acestia vor sa stie de ce in Balcescu exista sens giratoriu, si nu piata, dar si de ce nu s-au plantat arbori in spatiul verde din sens. Pe de alta parte, il mai intreaba pe primarul Nicolae Robu si de ce prefera jardinierele in detrimentul unui spatiu verde pe trotuar.

Redam intrebarile publicate pe pagina de Facebook la care facem referire:

„Piata Balcescu. Cautam raspunsuri la intrebarile:

1. De ce avem un sens giratoriu in loc de o piata?

2. De ce nu s-au plantat arbori in spatiul verde din sensul giratoriu? Stim ca plantatiile inalte, printre alte beneficii, scad temperaturile la nivelul carosabilului, reducand necesitatea racirii autovehiculelor, implicit cea a consumului de carburant… mai putine noxe, aer mai curat.

3. De ce nu avem umbra in statiile de firobuz? Incurajeaza aceste temperaturi ridicate transportul in comun? Face parte acest factor din planul de popularizare a transportului in comun din Timisoara?

4. De ce politica pe termen mediu si lung a primariei Timisoara este de largire a carosabilului la mai multe benzi, implicit de incurajare a traficului auto? Se incadreaza aceasta strategie in trendul european de incurajare a mijloacelor alternative de transport (transportul in comun, bicicleta, mersul pe jos, carsharing etc), in ideea evidenta de eficienta energetica, reducerea consumului de carburant, reducerea gradului de poluare, incurajarea oamenilor sa faca miscare, ceea ce, pe termen lung, poate insemna o populatie mai sanatoasa, spitale mai goale, costuri mai mici de intretinere pentru stat/ regiuni/ oras etc.

5. Ce am rezolvat prin mutarea blocajului auto din piata Balcescu in intersecția urmatoare (bdul Mihai Viteazu/ bdul Vasile Parvan)? Este, in viziunea primariei, spațiul public un obstacol intre doua destinatii (eventual acasa – serviciu)? Ori spatiul public trebuie vazut ca un traseu, in egala masura important ca si destinatiile si care trebuie tratat ca atare?

6. De ce in fata catedralei exista o parcare in locul unui spatiu de intalnire, un reper, o esplanada firesc atasata unui obiect arhitectural important pentru zona.

7. De ce toate cablurile sunt si acum suspendate pe stalpii? Urmeaza sa se „sparga” o lucrare recent finalizata pentru a se introduce cablurile in subteran?

8. Cat de estetica si cat de eficienta ca si costuri de realizare, dar mai ales de intretinere, este solutia de amenajare cu plante in jardiniere in locul realizarii unui spatiu verde direct pe sol? Preferam o jardiniera de beton asezata peste dale de beton, in care plantele nu au contact cu solul si trebuie udate/schimbate/mutate periodic? Exista un argument estetic, dar mai ales economic, in favoarea jardinierelor?

9. Este complet inutil exemplul bulevardului Revolutiei din 1989?”

Ramane de vazut daca primarul Timisoarei isi va gasi timp sa raspunda la toate acestea!

CITESTE SI: Piata Balcescu din Timisoara ar putea arata minunat cu copaci! I-o demonstreaza timisorenii primarului Nicolae Robu! FOTO!

Exit mobile version