Opinia Timisoarei

Constantin Brancusi are bust in viitoarea Piata a Universitatii din Timisoara, chiar in curtea Facultatii de Arte Plastice. FOTO!

TIMISOARA. Bustul celebrului sculptor Constantin Brancusi sade falnic sub un platan in viitoarea Piata a Universitatii din Timisoara, printr-o donatie facuta Universitatii de Vest Timisoara de catre Asociatia Fiii Gorjului in Banat.

Sculptura realizata de renumitul artist timisorean Stefan Calarasanu a fost dezvelita miercuri, la eveniment participand autoritatile locale, dar si oameni din mediul academic, printre care si rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, dar si presedintele de onoare al Asociatiei Fiii Gorjului in Banat, medicul Dan V. Poenaru.

Bustul lui Brancusi a fost asezat in curtea Facultatii de Arte Plastice de pe strada Oituz, de unde va veghea viitorii artisti timisoreni. Monumentul este realizat din acelasi material pe care maestrul Constantin Brancusi il folosea la operele sale, ne-a dezvaluit sculptorul Calarasanu.

„De la Constantin Brancusi avem toti de invatat, de aceea am considerat ca bustul marelui maestru sa fie amplasat pe terenul Universitatii de Vest dinTimisoara, poate chiar ca si piatra de temelie, pentru ca aici in spatele lui se va intinde noul campus al Universitatii de Vest din Timisoara. Locatia in care se afla in momentul de fata bustul va deveni viitoarea Piata a Universitatii a Timisoarei, pe care orasul nostru nu o are inca. Brancusi este un model, iar tinerii studenti din Timisoara au nevoie de modele reale de urmat in viata. Constantin Brancusi va sta falnic in noua Piata a Universitatii, pazind, sa spunem asa, asupra a tot ceea ce inseamna performanta, cultura, spirit inalt si un anumit nivel al unor idealuri de performanta si civilizatie”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Profesorul Dan V. Poenaru considera si el ca Timisoara este un oras multicultural si ca cel mai mare artist roman de pana acum isi merita locul in curtea Facultatii de Arte Plastice.

Sculptorul Stefan Calarasanu povesteste cu emotie de munca depusa timp de un an pentru realizarea bustului.

„Am tremurat si cand l-am facut, dar si cand am primit comanda. Nu este oricine, este un Dumnezeu al sculpturii. Vreau sa evit cuvantul de provocare, ca prea se foloseste peste tot si oriunde. Nu este gata, in sensul ca Brancusi traieste inca, orice identitate avem, cat am fi de talentati in sculptura si in arta, de Brancusi nu se poate uita, nu se poate da la o parte. El face parte dintr-un alfabet moral al unui artist. Este imens. Timisoara are noroc cu acest bust”, ne-a declarat Calarasanu.

Bustul lui Brancusi este o donatie pentru Universitatea de Vest din Timisoara. Realizarea lui a costat 50.000 de lei, ne-a dezvaluit Ion Raducanu, presedintele Asociatiei Fiii Gorjului in Banat.

Foto: Virgil Simonescu

Exit mobile version