Opinia Timisoarei

Consilierul local Roxana Iliescu: Dupa ce a cerut cu disperare bani de la Guvern, Administratia Fritz sta cu ei in conturi pentru ca nu stie ce sa faca. Asigurarea caldurii in Timisoara e ca mersul pe sarma

TIMISOARA. Un nou mesaj transant al consilierului local al PRO Romania Roxana Iliescu la adresa administratiei Fritz. Aceasta atrage atentia ca in ciuda ajutorului de la Guvern, in continuare compania de termoficare nu are carbune decat pentru o zi si, drept urmare, nici nu livreaza caldura in caloriferele timisorenilor la temperatura care trebuie.

După ce au cerșit disperați bani de la Guverrn, acum că i-au primit de câteva zile, stau cu ei în conturi, neștiind ce să facă cu ei! 🤦🏻‍♀️Și asta, în contextul în care furnizorii sunt plătiți când și cum (existând oricând riscul real de întrerupere a livrării materiei prime) iar societatea ÎNCĂ NU livrează apă caldă și căldură la parametri necesari (agentul termic pleacă astăzi către cetățeni la o temperatură de 40,5 grade în loc de 47,5 grade- evident, pentru că nu dispun de cantitatile necesare de materie primă).

❗️În continuare, asigurarea căldurii și apei calde în Timișoara este precum mersul pe sârmă. Astăzi când vă scriu aceste rânduri, Colterm dispune de doar 2000 t de cărbune, adică necesarul consumului pentru o zi și câteva ore.
De ce menționez iar cărbunele? Simplu, pentru că în ciuda tuturor intoxicărilor și manipulărilor de tot felul, arderea cărbunelui trebuie să fie preponderentă, întrucât ne costă mult mai ieftin decât gazul… ne costă 284 lei/Gcal (fiind luat în calcul inclusiv costul Certificatului de CO2 aferent), pe când arderea gazului 833 lei/Gcal (prețurile acestea nu includ costul aferent transportului si distribuției, dar prețul final adus la cunoștința publicului în valoare de 990,03 lei Gcal include costurile de transport și distribuție și totodată este calculat la o pondere de 48,5% ardere gaz cu 51,5% ardere cărbune). Dacă aveau cap și începeau constituirea stocului de cărbune în vară, așa cum am arătat pe cifre cu alte ocazii, astăzi ne costa mai ieftin asigurarea apei calde și a căldurii, pentru simplu fapt că se avea în vedere în determinarea prețului pe Gcal o pondere mai mare pe arderea cărbunelui decât cea de doar 51,5%„, precizeaza Roxana Iliescu.

Consilierul local crede ca alocarea intregii sume de la Guvern, de 54 de milioane de lei, ar acoperi platile in avans pentru carbune pana in aprilie anul viitor.

Este mai mult decât evident faptul că societatea are nevoie de toți cei aproximativ 54 mil. lei URGENT, pentru a ieși din situația asta cu sabia deasupra capului!
Și acest lucru s-ar putea materializa imediat cu adoptarea unei HCL privind aprobarea achitării către Colterm a facturii aferente pierderilor induse tehnologice pe anul 2020 (factura Colterm către PMT este de vreo 50 mil. lei).
❗️Cu acești bani, Colterm ar putea plăti în avans cantitatea necesară de cărbune pentru perioada decembrie 2021- aprilie 2022, undeva la 150.000 tone ( aproximativ 30 mil. lei) și de diferența de aproximativ 24 mil. lei gaz (necesarul pentru aproximativ o lună și jumătate).
❗️Repet… suntem în situația asta pentru că niște inconștienți NU au ținut seama de niste calcule simple, matematice, nu povești, care le-au arătat încă din iunie faptul ca-i mai ieftin să consume cărbune în locul consumului de gaz:
a)NU au făcut stoc de cărbune (nu băgați în seamă motivul lansat de unii conform căruia nu au facut stoc din cauza riscului de autocombustie, că-i o aberație);
b)NU au ținut seama nici de prevederile Legii 82/1992, potrivit cărora aveau posibilitatea constituirii unui stoc de siguranță pentru o cantitate de 250.000 tone cărbune, având avantajul că plata inițială a cărbunelui s-ar fi efectuat din surse guvernamentale, Colterm putând să-l consume în această iarnă sub formă de împrumut, urmând ca stocul să fie reîntregit de Colterm până la data de 30 septembrie 2022 pe propria cheltuiala;
c)într-atat de iresponsabili au fost încât NU au aprobat în primăvară/ vară revizia celui de al treilea cazan de la CET Sud, crezând că vor arde cantități infime de cărbune și nu vor avea nevoie și de-al treilea cazan:
(1) proști făcuți grămadă fiind, acum au fost nevoiți să scoată bani din buzunar să plătească un terț pentru finalizarea reviziei în cel mai scurt timp, în contextul în care societatea în anii precedenți a realizat aceste revizii cu poprii oameni, dar ce-i adevarat, nu sub presiunea timpului, făcând aceste lucrări la timpul lor;
(2) nu luați în seamă lucrurile trăsnite afirmate de unii conform cărora CET Sud nu poate funcționa cu cele trei cazane simultan existând risc de avarii, ca nu-s altceva decât dezinformări penibile.
Astea fiind spuse, se pare că nici măcar acum NU s-au trezit și tot cu mintea încurcată sunt acești salvatori ai timișorenilor!
❗️În loc să tranșeze problemele cu adevărat importante pentru Colterm precum virarea banilor primiți de la Guvern, prețul Gcal și numirea unui administrator special competent, livrează sinecuri pentru useriști în Colterm și în alte societăți/structuri, pentru că atât pot și atât îi duce capul!„, a transmis consilierul local al PRO Romania Roxana Iliescu.

Exit mobile version