Opinia Timisoarei

Consilierul Dan Diaconu: Administratia Fritz trebuie sa scada tariful gigacaloriei la Timisoara, pentru ca de la 1 aprilie Guvernul plafoneaza pretul la gazul pentru CET-uri. Subprefectul Ovidiu Draganescu: Daca nu revine, putem ataca in instanta

TIMISOARA. Fostul viceprimar al Timisoarei, consilierul local Dan Diaconu, atrage atentia ca administratia Fritz trebuie sa revina asupra tarifului gigacaloriei pentru abonati si sa-l scada, dat fiind faptul ca de la 1 aprilie Guvernul plafoneaza pretul gazului pentru companiile de termoficare.

CITESTE SI: Alte aproape 20 de milioane de lei ajung la Timisoara de la Guvern pentru ajutorarea Colterm 

Stiti acele momente frumoase cand diverse produse se scumpesc galopant fie “din cauza” pretului energiei, combustibilului, TVA-ului etc., iar cand situatia revine la normal “uită” să se mai întoarcă la prețul lor corect? Cuvinte ca profitori, ticalosi samd sunt unele ce ne vin in minte in astfel de cazuri.
Oare ce cuvinte ar trebui sa ne vina in minte cand ne gandim insa ca acelasi lucru il face onor conducerea Primariei Timisoara?
Sa explic:
In decembrie 2021 se tripla pretul gigacaloriei bazat pe un calcul ciudat care demonstra toate greselile si prostiile facute timp de un an de noua administratie. In plus pretul la populatie s-a dublat (putin atenuat de decizia Parlamentului de a reduce TVA).
Indiferent de logica sau ilogica calculului el se baza pe un pret la gaz de 517 lei / MWh, iar din spusele celor din conducerea PMT, pretul gazului reprezenta 80% din pretul de productie.
Trecem peste faptul ca pretul platit de Colterm a fost in general sub 517 lei / MWh, cu exceptia momentelor in care au negociat marii nostri conducatori cu un furnizor de ultima instanta. In timp situatia s-a normalizat si administratorii judiciari au incheiat contract de furnizare cu Romgaz.
Problema e insa alta: In toata aceasta perioada guvernul a platit peste 50 de milioane de lei catre Primaria Timisoara pentru a tine pretul gazului sub control. In fapt a compensat jumatate din diferenta dintre 250 de lei / MWh si pretul gazului achizitionat de CET. Un sprijin major ce trebuia sa fie pentru POPULATIE, nu pentru PRIMARIE. Cu alte cuvinte in nici un moment pretul real al gazului (cu compensare guvernamentala) nu a fost 517 lei ci sensibil mai mic.

Si mai interesant: De la 1 aprilie guvernul PLAFONEAZA pretul la gaz pentru CET-uri la 250 lei /MWh. Va reamintesc: fundamentarea triplarilor s-a facut pe pretul de 517 lei / MWh, deci mai mult decat dublu, iar ponderea in pret – 80%.
Credeti ca avem in fata vreun proiect de hotarare de ieftinire a gigacaloriei? Ca s-a gandit cineva la asta? Nici pe departe. E bine asa. Oricum certificatele CO2 nu mai sunt treaba noastra, de altfel nici Coltermul, nici caldura, mai nimic. A venit primavara. Avem nevoie de bani, trebuie sa dublam numarul angajatilor platiti de la bugetul local (ati auzit bine si voi reveni cu o postare recapitulativa pe aceasta tema).
In concluzie, asemeni celor enuntati in primul paragraf, conducerea PMT a triplat pretul gigacaloriei pentru ca s-a scumpit gazul. Cand acesta s-a plafonat (ieftinit), au uitat cu desavarsire„, transmite consilierul local Dan Diaconu.

La randul sau, subprefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, spune ca institutia pe care o reprezinta ar putea analiza atacarea in instanta a hotararii de Consiliu Local prin care administratia Fritz a dublat pretul gigacaloriei, in cazul in care municipalitatea nu modifica tariful.

Daca nu revine, vom analiza atacarea in instanta de contencios administrativ a HCL de dublare a prețului plătit de abonaților Colterm pentru gigacalorie„, a anuntat subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu, intr-o postare la cele semnalate de fostul viceprimar.

Va reamintim, luni, Guvernul a alocat inca aproape 20 de milioane de lei Primariei Timisoara pentru sprijinirea Colterm. Din noiembrie si pana acum, ajutorul financiar, fara precedent pentru Timisoara, venit de la Bucuresti pentru incalzirea orasului se ridica la aproape 100 de milioane, in conditiile in care administratia Fritz nu a oferit inca nicio solutie pentru rezolvarea situatiei de la Colterm, iar primarul a declarat de fiecare data ca ajutorul de la Guvern este singura varianta pentru a nu opri caldura si apa calda pentru abonati. Aceasta, dupa ce in toamna a bagat in insolventa compania de termoficare, in conditiile in care nu avea nici macar un stoc de carbune asigurat pentru iarna.

Mai mult, in exact o luna expira termenul pana la care administratia trebuie sa cumpere certificatele de poluare aferente anului 2021, iar primarul Dominic Fritz a pasat responsabilitatea catre Colterm, sustinand ca nu e de datoria Primariei Timisoara sa se preocupe de achizitionarea acestora. Consecinta, in aceste conditii, ar fi aceea ca vom incasa o noua amenda de milioane de euro, dupa cea de anul trecut, de 21 de milioane de euro, care nu a fost achitata nici pana acum.

CITESTE SI: Razboi intre administratia Fritz si administratorul judiciar al Colterm. Firma de insolventa a cerut Primariei Timisoara sa plateasca peste 2 milioane de lei pentru gaz. Municipalitatea spune ‘pas’. Cine a salvat situatia 

Exit mobile version