Opinia Timisoarei

Consilierii judeteni ai USL si PNTCD au votat pentru referendum! In 18 septembrie ne cheama la urne pentru „desfiintarea judetului Timis si infiintarea judetului Timisoara”! Vom cheltui jumatate de milion de euro! Ostaficiuc sustine ca referendumul este ilegal

Desi nu exista inca un proiect de lege privind reorganizarea teritoriala a Romaniei, ci doar o dezbatere in acest sens,  consilierii judeteni ai USL si PNTCD din Timis vor referendum, iar astazi au votat pentru organizarea lui in toamna.

Proiectul lor, prin care solicita un referendum in judetul Timis prin care sa-i intrebe pe locuitori daca “Sunteti de acord cu intentia presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, de a desfiinta judetul Timis?” a trecut astazi in plenul Consiliului Judetean. 21 de consilieri din 33 prezenti au votat pentru, iar 12 au refuzat sa se pronunte.

Consilierul PNTCD Viorel Sasca a tinut chiar ca pe buletinul de vot sa fie inclusa inca o intrebare, pe langa cea initiala „Sunteti de acord ca, in cazul unei reorganizari teritoriale a tarii, municipiul Timisoara sa capete statut de judet?”. El a sustinut ca acest lucru ar fi posibil avand in vedere ca Timisoara are o populatie de peste 200.000 de locuitori. Si acest amendament a trecut in plenul CJT de astazi cu 20 de voturi pentru, 6 impotriva. 7 consilieri nu au votat.

Secretarul Consiliului Judetean, Petrisor Nadastean, le-a explicat consilierilor ca solicitarile lor sunt ilegale, deoarece nu exista un proiect de lege privind reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei, ci doar o dezbatere la nivel national pe acest subiect. In consecinta, organizarea unui asemenea referendum in judetul Timis este ilegala.

Mentinem judetul Timis si infiintam si judetul Timisoara?

Constatarea secretarului Nasdastean a fost sustinuta si de presedintele CJT Constantin Ostaficiuc.  Acesta chiar a tinut sa le atraga atentia consilierilor USL si PNTCD ca solicitarea lui Viorel Sasca se contrazice cu prima intrebare propusa de USL in proiectul supus votului in plenul CJT de astazi.

Nimeni nu si-a pus problema desfiintarii judetului Timis, ci, dimpotriva, a cresterii judetului. Din discutiile care se purtau la Bucuresti, se fixa Timisoara ca fiind capitala Banatului. Daca nu dorim ca Timisoara sa fie capitala Banatului, atunci facem referendum in celelalte 3 judete din regiunea de Vest. Amendamentul lui Viorel Sasca se contrazice cu prima intrebare din proiectul de hotarare. In primul rand, ne intreaba daca vrem sa desfiiuntam judetul Timis, iar apoi ne intreaba daca, in cadrul judetului Timis cream un alt judet, Timisoara? Mi se corect sa pun urmatoarea intrebare: sunteti de acord ca Timisoara sa fie capitala Banatului, in reunirea celor 4 judete care sunt actuale in regiunea vest? Intrebarea cu Traian Basescu este tendentioasa si nelegala pentru ca Traian Baseascu n-a spus niciodata ca vrea sa desfiijnteze judetul Timis, a conchis presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc.

Prefectul judetului Timis ar putea ataca in contencios hotararea CJT de astazi daca socoteste ca nu are temei legal.

Altfel, in 18 septembrie, potrivit votului consilierilor judeteni de astazi pr proiectul propus de USL, va fi organizat referendumul in judetul Timis.

Costurile organizarii unui referendum in Timis se vor ridica la aproximativ o jumatate de milion de euro, bani care, cel mai probabil, vor veni dintr-o rectificare la bugetul CJT.

FOTO: Dariana Dragos

[poll id=”267″]

Exit mobile version