Opinia Timisoarei

Condamnatii penal definitiv pot candida la Presedintie si Parlament, in 2019, a decis Senatul

Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in Bucuresti, miercuri, 4 noiembrie 2009. Guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru, format din 14 ministri, doar doi dintre ei cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, incearca, miercuri, sa obtina votul de investitura din partea Parlamentului, insa un rezultat favorabil acestuia este putin probabil.

Orice condamnat penal definitiv va putea candida fara nicio problema la functia suprema in stat sau pentru un post de senator ori deputat.

Asta au decis parlamentarii Coalitiei PSD-ALDE, care au respins, în Senat, doua propuneri legislative ale opozitiei, prin care se dorea introducerea unor filtre clare de integritate. PNL si USR au acuzat puterea ca doreste sa ii lase cale libera lui Liviu Dragnea pentru o eventuala candidatura la Prezidentiale, în 2019.

Alesii PSD si ALDE au respins însa, fara nicio ezitare, orice filtru de integritate. Ba mai mult, social-democratii au criticat opozitia pe motiv ca il vizeaza direct pe Liviu Dragnea, condamnat definitiv în Dosarul referendumului si cercetat de procurorii DNA în alte doua.

Doar o instanta de judecata poate impiedica exercitarea temporara a unui drept fundamental. Nu putem face acest lucru prin lege pentru ca am veni în mod flagrant în contradictie cu textele Constitutiei”, a spus Robert Cazanciuc, senator PSD.

Liberalii i-au amintit rapid ca, de curand, Curtea Constitutionala a decis ca Legea 90/2001 nu are nicio problema. Este vorba despre actul normativ care interzice persoanelor condamnate definitiv sa devina membri ai Guvernului si care a facut imposibila dorinta lui Liviu Dragnea de a deveni prim-ministru.

Desi respinse, propunerile celor din opozitie merg acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

 

Exit mobile version