Opinia Timisoarei

Comuna din Timis care nu va mai plati niciun leu pentru caldura in scoli, primarie si alte institutii publice. Investitie de 6 milioane de euro pentru incalzire cu apa geotermala. Foto

TIMISOARA. In mai putin de doi ani, facturile imense pentru incalzirea institutiilor publice vor fi doar o amintire, in comuna Dudestii Vechi.

In curand, aici incep lucrarile pentru producerea de energie termica cu ajutorul apei geotermale, cu care, in prima faza, se vor alimenta toate institutiile publice.

Este un proiect de 6 milioane de euro, finantat 98% din POIM, prin care noi vom extrage apa geotermala de 90 de grade Celsius, o vom procesa printr-o statie si vom incalzi toate institutiile publice cu aceasta apa geotermala. Practic, ne vom reduce costurile de incalzire foarte mult„, a spus primarul comunei Dudestii Vechi, Bono Cucalan, in cadrul conferintei de lansare a proiectului.

Practic, in cadrul proiectului urmeaza sa se realizeze doua foraje, unul de extractie a apei geotermale si unul de injectie, apoi va fi pusa in functiune o centrala termica, se vor realiza aproape 3 kilometri de retea de distributie si peste 1 kilometri de retea de transport a apei geotermale uzate termic.

Insa, odata cu realizarea acestui proiect, administratia locale vrea sa foloseasca apa si pentru alte obiective.

Acest lucru permite, ulterior, folosirea apei pentru alte obiective pe care le putem face, cum ar fi un bazin de inot. Apa geotermala de la noi, pana se raceste la 50 de grade, o putem plimba si intr-un bazin de inot, inainte sa o injectam, mai putem incalzi o sala de sport sau orice altceva. In plus, gazele care ies din acest proces de extragere a apei sunt gaze naturale, la 85% puritate, asteptam acum sa vina ghidurile si pe PNRR si pe exercitiul 2021-2027, si vrem sa aplicam pentru o centrala de 1 megawat putere, si gazul care iese sa il ardem si sa il transformam in curent, fapt care ne va aduce inca un venit suplimentar la bugetul local„, a adaugat primarul din Dudestii Vechi Bono Cucalan.

Valoarea proiectului se ridica la 29.314.484 lei, adica aproape 6 milioane de euro, iar termenul de realizare este de doi ani.

Exit mobile version