Opinia Timisoarei

Comuna din Timis care isi extinde sistemul de incalzire cu apa geotermala. Investitie de peste 2 milioane de euro, bani europeni

TIMISOARA. Dupa ce comuna Dudestii Vechi a pornit un amplu proiect pe bani europeni, de 6 milioane de euro, pentru a extrage si valorifica apa geotermala pe care sa o foloseasca pentru a incalzi scolile, primaria si alte institutii publice, acum a venit randul comunei Lovrin sa isi modernizeze si sa isi extinda sistemul deja existent prin care foloseste aceasta resursa pretioasa.

CITESTE SI: Video. Singurul strand termal din Romania cu apa calda vindecatoare scoasa de la aproape 2000 m adancime si varsata direct in bazin se afla la mai putin de 50 km de Timisoara. Vin oameni din toata tara sa se balaceasca

Astfel, a fost lansata o licitatie pentru gasirea unei firme care sa se ocupe de proiectul ce va fi facut tot cu fonduri europene.

In acest moment, la Lovrin, este folosit deopotriva sistemul centralizat si incalzirea individuala in casele localnicilor, in principal la blocuri.

Sistemul de incalzire centralizat a fost implementat in Lovrin inca din 1980. E compus din foraj de mare adancime, retele de transport a apei geotermale, punct termic, retele de distributie a agentului termic si consumatori. Pierderile sunt insemnate din pricina vechimii si a starii echipamentelor si utilajelor tehnologice si a conductelor. Tevile nu sunt izolate pe toata lungimea si pierderile sunt mari.

Astfel, primaria a scris si castigat un proiect prin care sa modernizeze si sa realizeze o prima extindere a sistemului prin care asigura apa calda si incalzirea cu apa geotermala.

Conform documentatiei, se va construi o nou conducta de transport de la foraj la centrala termica, se vor face reparatii la cladirea centralei termice, iar aceasta va fi echipata cu utilaje noi, se va moderniza reteaua de distributie si se va lungi. In acest fel, vor scadea facturile si se vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

In acest moment prin actualul sistem sunt 66 de beneficiari, cladiri publice, dar si firme si locuinte. Iar zeci de locuitori au anuntat ca vor si ei in sistem si au incheiat deja precontracte.

Valoarea investitiei este de 8.961.566 lei fara TVA, adica putin peste 2 milioane de euro cu TVA, bani asigurati prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM

Lucrarea nu ar trebui sa depaseasca un an de zile.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 8 iunie.

Exit mobile version