Opinia Timisoarei

Comoara dacica fabuloasa descoperita in Ucraina, la granita cu Romania

Arheologii ucraineni au scos la lumina cel mai mare tezaur de aur dacic, dupa cel de la Sarmizegetusa. Descoperirea a avut loc pe teritoriul unui sat de la granita cu Romania.

Intinsa pe trei hectare si jumatate, cea mai nordica fortificatie care a apartinut regatelor dacice este intr-o zona impadurita din satul ucrainian Mala Kopanya, la 30 de kilometri de granita cu Romania, scrie digi24.ro.

Cetatea a fost descoperita, intamplator, la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar abia in anii ’70 arheologii ucraineni au inceput sa studieze sistematic fortificatia.

In urma cu trei ani au inceput sa iasa la iveala adevaratele comori. „Aici avem cele mai mari cantitati de aur gasite intr-un sit dacic cu exceptia Sarmizegetusei, cele mai grandioase piese din aur”, spune Liviu Marta, directorul muzeului judetean Satu Mare.

Printre pandative si bratari din aur se remarca un colan numit de arheologi „torques”. S-a pastrat fragmentat in 20 de bucati care au, in total, peste un kilogram. Piesele sunt pastrate in depozitele muzeului din Ujgorod si pot fi studiate doar de specialisti.

„Aici s-au gasit atat de multe materiale cat nu s-a gasit in nicio alta asezare sau cetate, cantitatea de obiecte este enorma”, spune Vjaceslav Kotigorosko.

Sursa: digi24.ro

Exit mobile version