Opinia Timisoarei

Colterm Timisoara anunta ca nu poate cumpara nici macar un sfert dintre certificatele de poluare. Daca nu le achizitioneaza pe toate pana in 30 aprilie, intra in faliment

TIMISOARA. Conducerea Colterm anunta ca in acest moment, cu mai putin de 4 saptamani inainte de termenul scadent, nu are cu ce sa cumpere toate certificatele de poluare aferente anului trecut.

CITESTE SI: ‘Domnule primar, noi avem fete de prosti?’. Dominic Fritz, pus la zid de un coleg de la USR care dezvaluie ca edilul a refuzat sa ia masuri la Colterm ca sa nu-si strice imaginea la inceput de mandat. Circ in Consiliul Local Timisoara

Potrivit administratorului special Cristian Amza, dupa ce a obtinut amanarea la plata a unor facturi si in baza incasarilor de la primarie, acum compania de termoficare poate acoperi doar certificatele EUA pentru CET Centru, care reprezinta doar o cincime din numarul total de yichete pentru emisia de gaze cu efect de sera pentru Timisoara.

In ceea ce privește situația achiziției certificatelor EUA pentru emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 227.000 certificate EUA, încasările din ultima perioadă (în special din partea Municipiului Timișoara), coroborat cu negocierile de amânare la plată a unor facturi, către anumiți furnizori, permit la momentul actual achiziționarea celor necesare pentru conformarea CT Centru (aproximativ 45.000 bucăți). Pentru CET Sud, lucrăm în continuare pe mai multe scenarii de lucru, intenția Societății fiind evident de a conforma în integralitate ambele centrale„, a transmis luni Cristian Amza, administrator special Colterm.

Firma de insolventa a atras atentia in mai multe randuri in privinta riscului iminent de faliment, in cazul in care nu vor fi cumparate certificatele de catre administratia Fritz nici in al treilea an.

O noua incercare, pe ultima suta de metri, pentru salvarea Colterm de la faliment va avea loc luni dupa-amiaza. Si saptamana trecuta, in speranta de a gasi o solutie pentru cumpararea certificatelor de poluare, consilierii locali au convocat o sedinta extraordinara, in care au supus la vot un proiect prin care primaria s-ar fi angajat sa plateasca, in avans, o parte din subventia catre compania de termoficare, iar cu banii respectivi, 100 de milioane de lei, sa fie cumparate deja celebrele certificate de poluare. Altfel, se pune cruce Coltermului. Incercarea a esuat, astfel ca luni va fi o noua sedinta.

Va reamintim, pana la sfarsitul lunii aprilie, Colterm trebuie sa cumpere certificatele de poluare aferente anului 2022. In cazul in care nu vor fi achizitionate, compania de termoficare risca sa primeasca cea de-a treia amenda din partea Administratiei Fondului de Mediu, ceea ce ar insemna si intrarea in faliment.

UPDATE: Proiectul privind acordarea in avans a subventiei de catre primarie a picat la vot, luni dupa amiaza. Acesta a intrunit doar 12 voturi pentru, unul impotriva si zero abtineri.

CITESTE SI: S-a scufundat inca un colac de salvare de la faliment pentru Colterm. Proiectul prin care compania putea primi bani de la Administratia Fritz, picat la vot a doua oara de USR in Consiliul Local 

Exit mobile version